Alexandru Tomescu va fi invitat special la concertul caritabil organizat de Fundaţia Principesa Margareta a României
https://www.ziarulmetropolis.ro/alexandru-tomescu-va-fi-invitat-special-la-concertul-caritabil-organizat-de-fundatia-principesa-margareta-a-romaniei/

Violonistul Alexandru Tomescu va fi invitat special la concertul regal caritabil organizat de Fundaţia Principesa Margareta a României pe 25 octombrie, la Ateneul Român. Potrivit unui comunicat transmis de Fundaţia Principesa Margareta a României, cea de-a cincea ediţie a concertului regal caritabil în beneficiul programului „Tinere Talente” va avea loc, ca de fiecare dată, cu […]

Un articol de |18 octombrie 2012

Violonistul Alexandru Tomescu va fi invitat special la concertul regal caritabil organizat de Fundaţia Principesa Margareta a României pe 25 octombrie, la Ateneul Român.

Potrivit unui comunicat transmis de Fundaţia Principesa Margareta a României, cea de-a cincea ediţie a concertului regal caritabil în beneficiul programului „Tinere Talente” va avea loc, ca de fiecare dată, cu ocazia aniversării regelui Mihai I, în prezenţa familiei regale a României.

Concertul lui Alexandru Tomescu va fi acompaniat pe scena Ateneului Român de Ansamblul Stradivarius, dirijat de Gabriel Bebeşelea.

Programul muzical al serii, care va începe la ora 18,00, va cuprinde „Anotimpurile” de Antonio Vivaldi şi „Cele patru Anotimpuri” de Astor Piazzola.
 
 
„Este o experienţă deosebit de interesantă să cânţi în oglindă ‘Anotimpurile’ de Vivaldi şi pe cele ale lui Piazzolla. Deşi fiecare set de lucrări se află la poli opuşi din punct de vedere temporal şi stilistic, există nenumărate lucruri care le apropie. Piazzolla se inspiră din lucrările lui Vivaldi, dar propune o viziune cu totul nouă, impregnată de ritmuri argentiniene, pline de pasiune şi culoare. Cele două creaţii muzicale sunt o excelentă alegere pentru o seară de gală, aşa cum este ziua de 25 octombrie, în care sărbătorim ziua de naştere a Majestăţii Sale, Regelui Mihai”, a declarat Alexandru Tomescu, citat în comunicat.

Fondurile strânse la concert sprijină programul naţional „Tinere Talente”, prin care fundaţia oferă burse de studiu, mentorat şi oportunităţi de promovare celor mai promiţători tineri artişti români din domeniul muzicii clasice şi al artelor plastice, aflaţi la început de carieră şi în imposibilitatea de a se dezvolta pe viitor din motive financiare.

În 2012, Fundaţia Principesa Margareta a României a oferit 28 de burse de studiu, în valoare de 2.000 de euro fiecare, pentru 14 muzicieni şi 14 artişti plastici.

„Alexandru Tomescu a reuşit prin geniul său artistic să schimbe definitiv percepţia românilor asupra muzicii clasice. Violonistul fascinează audienţele mondiale prin felul în care modelează sunetele pe vioara sa Stradivarius Elder-Voicu şi este unanim apreciat pentru culoarea şi densitatea sonoră a interpretării sale”, se arată în comunicatul fundaţiei.

Pe scena Ateneului Român au încântat audienţa la primele patru ediţii ale concertului regal caritabil muzicieni de renume ai României, precum Dan Grigore – la prima ediţie, dirijorul Cristian Mandeal şi Orchestra Naţională Radio – în 2009, soprana Nelly Miricioiu şi Iuri Tsiple – în anul 2010 şi violonistul Remus Azoiţei, acompaniat de dirijorul Christian Badea – anul trecut.

 

Sursa: Agerpres

23
/08
/14

Edificiul literaturii, așa cum îl vede Mircea Cărtărescu, stă așezat pe o colină formată din literatura de consum și are trei niveluri: primul este al scriitorilor profesioniști, al doilea – al scriitorilor artiști, iar al treilea – al marilor scriitori. Însă deasupra tuturor stă „sfântul literaturii”, Franz Kafka.

23
/08
/14

Cuvinte precum termenul portughez "saudade" şi cel danez "hyggelig" nu pot fi înţelese cu adevărat decât de vorbitorii nativi, potrivit unei credinţe populare pe care David Shariatmadari de la publicaţia britanică The Guardian încearcă să o demonteze într-un articol publicat pe site-ul ziarului, citat de Mediafax.

23
/08
/14

Vineri, 29 august, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas Kretzulescu, Editura Humanitas vă invită la o seară dedicată lui Neagu Djuvara prilejuită de lansarea celei de-a şasea ediţii a volumului „Civilizaţii şi tipare istorice“ - ediţie cu 80 de desene documentare de Mihail Coşuleţu şi Simona Vilău, 40 de ilustraţii alb-negru şi 55 de ilustraţii color.

22
/08
/14

Jackie Chan, care va veni pentru prima dată în România pe 11 septembrie, pentru a deschide evenimentul Zilele Filmului Chinezesc, va fi numit de Casa Româno-Chineză ambasador cultural al relaţiilor româno-chineze, pentru a promova produsele culturale româneşti în ţara sa.

21
/08
/14

La cinci ani de la participarea în selecţia oficială a Festivalului Internaţional de la Edinburgh (2009), în seara zilei de luni, 25 august 2014, cu începere de la ora 20:00, Casa de Producţie TVR a iniţiat difuzarea pe TVR2 a spectacolului „FAUST” de J. W. Goethe, în regia lui Silviu Purcărete.

21
/08
/14

Occupation in 26 Pictures - povestea a trei prieteni (un croat, un sârb şi un evreu) cărora războiul le va oferi destine diferite – un film celebru pentru unele dintre cele mai violente şi pline de sex scene din cinematograful ex-iugoslav, va fi proiectat sâmbătă, 30 august, în închiderea Divanului Degustătorilor de Film şi Artă Culinară.

21
/08
/14

Festivalul RadiRo programează miercuri, 24 septembrie, şi joi, 25 septembrie, la Sala Radio, două concerte ale Orchestrei Simfonice Radio din Stuttgart, care vine la Bucureşti însoţită de dirijorul său principal, Stéphane Denève! Mezzosoprana Ruxandra Donose va fi protagonista primei seri a orchestrei germane la RadiRo, într-un program dinamic şi dens Ravel – Strauss!