Alfonso Cuaron, preşedintele juriului Festivalului de Film de la Veneţia 2015
https://www.ziarulmetropolis.ro/alfonso-cuaron-presedintele-juriului-festivalului-de-film-de-la-venetia-2015/

Cineastul mexican Alfonso Cuarón, care a deschis Festivalul de Film de la Veneţia 2013 cu lungmetrajul său “Gravity” şi a câştigat trei trofee în acest eveniment, în 2001, 2006 şi 2013, va prezida juriul internaţional al celei de-a 72-a ediţii a Mostrei

Un articol de Petre Ivan|12 mai 2015

Alfonso Cuaron a câştigat două premii Oscar, pentru regie şi montaj, cu “Gravity 3D: Misiune în spaţiu”, care a fost proiectat în deschiderea Mostrei 2013.

Cineastul mexican a fost recompensat cu patru nominalizări la Oscar, tot pentru filme care au avut premierele mondiale şi au câştigat premii la Veneţia: în 2001, “Şi mama ta la fel/ Y tu mamá también” a câştigat premiul Osella pentru cel mai bun scenariu (Carlos şi Alfonso Cuarón) şi premiul Marcello Mastroiani (Gael Garcia Bernal şi Diego Luna); în 2006, “Copiii tatălui/ Children of Men” a câştigat premiul Osella pentru cea mai bună imagine (Emmanuel Lubezki); în 2013, “Gravity” a fost recompensat cu Future Film Festival Digital Award.Alfonso Cuaron

Printre alte filme celebre regizate de Cuaron se află producţii precum “Marile speranţe/ Great Expectations” (1998), “Harry Potter şi Prizonierul din Azkaban” (2004) şi “Paris, je t’aime – Oraşul iubirii” (2006).

Alfonso Cuarón îi urmează în rolul de preşedinte al juriului de la Veneţia compozitorului francez Alexandre Desplat.

Cea de-a 72-a ediţie a Festivalului de Film de la Veneţia va avea loc în perioada 2 – 12 septembrie.

Foto: Alfonso Cuaron – cinemagia

15
/05
/22

TIFF propune la ediţia din acest an un Focus Polonia, care cuprinde o selecție a Festivalului Internațional de Film New Horizons din Wrocław, producții contemporane, filme cult  și o retrospectivă Krzysztof Kieślowski.

12
/05
/22

“Unde este Anne Frank?, în regia israelianului Ari Folman, este o modalitate inedită prin care publicul poate aprofunda istoria dincolo de manualele școlare sau cărțile de istorie, un promotor al memoriei și al cultivării valorilor democratice, un instrument al educației despre Holocaust, despre importanța combaterii discriminării, rasismului și a atitudinilor extremiste”, declară reprezentanții Institutului Național pentru Studierea Holocaustului în Romania “Elie Wiesel”, în contextul lansării filmului în cinematografele din țară începnd cu 20 mai.

12
/05
/22

În paralel cu cea de-a 15-a ediție a festivalului One World Romania, în luna mai se vor desfășura mai multe evenimente KineDok, inclusiv în cadrul festivalului. Programul promovează filmul documentar în spații neconvenționale din șase țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croația, Georgia și România.

10
/05
/22

Cel mai complex proiect documentar dedicat naturii din România vine la HBO Max. „România sălbatică”, realizat de Dan Dinu și Cosmin Dumitrache, va putea fi vizionat de abonații platformei de streaming din 12 mai, pe parcursul a trei episoade. În iulie, miniseria va fi difuzată și pe HBO.

09
/05
/22

Walter Robinson, jurnalistul care a condus echipa Spotlight din cadrul publicației Boston Globe în investigația care a primit în 2003 premiul Pulitzer pentru Public Service vine la București, pentru cea de-a 11-a ediție Superscrieri.