Ali Smith, câştigătoarea Costa Book Award pentru cel mai bun roman din 2014
https://www.ziarulmetropolis.ro/ali-smith-castigatoarea-costa-book-award-pentru-cel-mai-bun-roman-din-2014/

Scriitoarea scoţiană Ali Smith a fost recompensată, luni, cu prestigiosul premiu literar Costa Book pentru cel mai bun roman pe 2014, care i-a fost acordat pentru volumul “How To Be Both”.

Un articol de Petre Ivan|7 ianuarie 2015

Ali Smith, care a primit Ordinul Imperiului Britanic în rang de Comandor chiar de Revelion, câştigase anterior cu acest roman premiul Goldsmith şi s-a aflat pe lista scurtă a scriitorilor nominalizaţi la prestigiosul Booker Prize, informează bbc.com, citat de Mediafax.

Concentrându-se pe viaţa unei adolescente îndoliate care trăieşte în zilele noastre şi pe viaţa unui artist renascentist din 1460, romanul “How To Be Both” a fost publicat în două versiuni, ambele cu aceeaşi copertă, dar cu cele două jumătăţi ale cărţii inversate.

Ceilalţi scriitori nominalizaţi la Costa Book Award pentru cel mai bun roman din 2014 au fost Neel Mukherjee, Monique Roffey şi Colm Toibin.

Scriitoarea scoţiană Ali Smith a câştigat în 2005 Costa Book pentru cel mai bun roman de debut, cu volumul “The Accidental”.

Profesorul de limba engleză Jonathan Edwards a câştigat Costa Book pentru poezie, cu volumul său de debut, “My Family and Other Superheroes”, care conţine versuri comice despre Even Knievel, Sophia Loren şi un hipopotam recalcitrant.

ali smith

Emma Healey, cel mai bun scriitor debutant

Emma Healey s-a impus la categoria “cel mai bun scriitor debutant”, cu volumul “Elizabeth Is Missing”, iar Kate Saunders a triumfat la categoria “cea mai bună carte pentru copii”, cu volumul “Five Children On The Western Front”.

Volumul “H is for Hawk”, de Helen Macdonald, s-a impus la categoria “cea mai bună biografie”.

În 2013, Costa Book Award la categoria “cel mai bun roman” i-a revenit scriitoarei Kate Atkinson, pentru volumul “Life After Life”.

Costa Book Awards, care se acordă pentru cinci categorii de opere literare, recompensează volumele publicate în anul precedent, scrise de autori care locuiesc în Marea Britanie şi în Irlanda. Câştigătorul fiecărei categorii primeşte un cec de 5.000 de lire sterline (6.380 de euro), iar câştigătorul Costa Book of the Year – ce va fi anunţat pe 27 ianuarie – este recompensat cu 30.000 de lire sterline (38.272 de euro).

Prestigioasele premii Costa Book au fost cunoscute până în 2006 drept premiile Whitbread. Numele distincţiilor, create în 1971, a fost schimbat în 2007, pentru că Societatea Whitbread, activă în domeniul hotelier, a decis să se retragă din poziţia de sponsor. În prezent, premiile sunt sponsorizate de Costa Coffee, o filială a Whitbread.

Foto: Ali Smith, Emma Healey – facebook

23
/09
/21

Când s-a stins cel mai mare scriitor rus, cenzura lucra de zor, „dar sentimentele poporului rus nu puteau fi înăbușite”, notează americanul Jay Parini în ultimele pagini din cunoscutul roman „Ultima gară”.

09
/09
/21

În Etiopia anului 1935, Hirut lucrează ca servitoare în căminul unui ofițer din armata împăratului. Iar când armatele lui Mussolini se apropie și bărbații trebuie să se mobilizeze, Hirut și celelalte femei își doresc să facă mai mult pentru cauza războiului decât să aibă grijă de răniți și să îngroape morții.

30
/08
/21

PREVIEW Trei filme realizate în anii `60 în Republica Moldova, la ale căror scenarii au contribuit scriitori basarabeni, au fost aduse la Bucureşti în cadrul unui proiect inediat intitulat „Romanul românesc din stânga Prutului”. Filmele pot fi văzute marţi, 31 august, la ARCUB.

19
/08
/21

Biblioteca Metropolitană Bucureşti (BMB) prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti vă propune o modalitate inedită de petrecere a sfârșitului de săptămână și vă invită la cea de-a doua ediție a proiectului Biblioteca de weekend, duminică, 22 august 2021, la Sediul Central „Mihail Sadoveanu”, strada Tache Ionescu nr. 4.

15
/08
/21

A fost odată ca niciodată un pod. Undeva, pe continentul nostru zbuciumat, unde oamenii ar fi trăit nezbuciumați, dacă i-ar fi lăsat sufletele lor de oameni.

01
/08
/21

Cafenelele din Paris, Tirana și Moscova, ca niște simboluri ale orașelor, surprinse de scriitorul albanez Ismail Kadare, în fascinantul volum de memorii „Dimineți la Café Rostand” (Humanitas Fiction, 2021, traducere din albaneză și note de Marius Dobrescu).