Alice Barb și George Ivașcu, sărbătoriții Sfântului Valentin
https://www.ziarulmetropolis.ro/alice-barb-si-george-ivascu-sarbatoritii-sfantului-valentin/

IUBIRI CARE FAC ISTORIE Alice Barb, regizoare şi directoarea Centrului Cultural „Casa Artelor“ şi soţul ei, actorul George Ivaşcu, directorul Teatrului Metropolis din Bucureşti, sunt născuţi pe 14 şi pe 15 februarie şi trăiesc o spectaculoasă poveste de dragoste.

Un articol de Ziarul Metropolis|14 februarie 2015

Alice Barb s-a născut pe 14 februarie 1963, iar George Ivașcu pe 15 februarie 1968. Supranumiţi „îndrăgostiţii Sfântului Valentin“, cele două personalități au povestit în multe interviuri și emisiuni de televiziune ce i-a ținut alături, în ciuda unor probleme pe care cuplul le-a avut la un moment dat.

Într-o emisiune de la Antena 1, ei și-au amintit că s-au cunoscut în 1989, pe vremea studenţiei, când amândoi aspirau la o carieră în actorie. Într-o seară, după o petrecere dată de un prieten comun, George s-a oferit să o conducă pe Alice acasă. Ploua cu găleata, şi tânăra a călcat din greşeală într-o băltoacă.

301546_173836899368196_777311844_n

Inventiv şi romantic, George a luat toate bălţile la rând, fredonând „Singing in the rain“. De atunci, nu s-au mai putut dezlipi unul de celălalt. Nici măcar atunci când au divorţat, în noiembrie 2007, când presa a scris că „mărul discordiei între cei doi a fost atunci dorinţa unuia şi neputinţa altuia de a avea un copil“.

La nici o lună după despărţirea oficială s-au împăcat și şi-au reînnoit jurămintele, la Curtea de Argeş, fiind cununaţi de un sobor de şapte preoţi.

„Iubirea e întâmplătoare. Dar o relaţie ca a noastră e un lucru la care se munceşte mult“, spunea Alice Barb, într-o altă emisiune.

Motivul divorţului a fost explicat de Alice Barb: „El tocmai primise Teatrul Metropolis pe mână și a fost un an în care nu l-a mai interesat nimic altceva. Iar eu, în perioada aceea, am avut o perioadă foarte grea, am fost și foarte bolnavă și am aflat că noi nu vom mai putea avea copii. Și a fost un șoc și am simțit nevoia să reacționez așa. Dar n-am plecat de acasă. Am rămas împreună, în toată perioada divorțului. Am stat mult de vorbă, cât nu mai apucaserăm să stăm. M-a cerut din nou în căsătorie și ne-am recăsătorit”.

„Noi suntem deja un cuplu, deci nu mai trebuie decât să vină cineva, să scrie scenariul”, spune George Ivaşcu iar Alice completează: „Mi-ar plăcea foarte mult să ajungem să jucăm un cuplu de îndrăgostiți la bătrânețe.”

Revista Tango scria că George a fost fermecat de ochii ei, dar apoi a fost cucerit și de atitudinea partenerei de viață.

Câteodată, Alice îi gătește mâncarea preferată, un fel nesofisticat, friptură de porc la cuptor, cu cartofi și cu… drag. Îi cumpără îmbrăcăminte pe care o așază pe fotolii, scaune, pat, în toată casa, astfel încât atunci când el ajunge acasă să se bucure de acele daruri.

O nepoată a întrebat o bunică, în momentul în care voia să se căsătorească: „Cum să fac ca să fie bine? Dă-mi te rog un sfat. Care e cel mai important lucru într-o viață în doi?” Bunica i-a spus simplu: „Îngăduiți-vă!” Într-o familie de doi oameni care se ocupă cu artă și de artă, este aproape imposibil să reziști dacă nu te îngădui. Noi ne-am îndrăgostit la prima vedere, în două săptămâni ne-am hotărât să fim împreună, a fost o nebunie. Primii ani au fost… de film, cu intensitate, cu pasiune. Ne-am construit carierele împreună. E ca și cum ne-am fi purtat noroc unul celuilalt.

Alice Barb

„Mă bucur să îi fac lui daruri, dar mi-am făcut și mie o bucurie mare“… Alice și-a cumpărat o pianină albă din Berlin, unde a montat spectacolul „Bucharest Tango”. Primul care a beneficiat de un concert al regizoarei a fost soțul său, care a ascultat Chopin.

Îi leagă foarte mult și dragostea pentru teatru. Au jucat împreună pentru prima dată în spectacolul „Cosma“, o coproducție româno-franceză a Teatrului Odeon și a unei companii pariziane, aceasta fiind prima lor întâlnire pe scenă. Au mai urmat „Căsătorie în stil olandez“, „Legenda ultimului împărat“, „Anna Karenina“, cu Alice regizoare, iar cu George actor.

24
/02
/21

Legendarul actor al Teatrului Nottara, Alexandru Repan, sărbătorește, vineri, 26 februarie 2021, 81 de ani pe scena vieții. Spectacolul Efecte colaterale de Alexandru Popa, în regia lui Vlad Zamfirescu, îl aduce în fața publicului chiar la aniversare. În foaierul Sălii Horia Lovinescu, o expoziție de fotografie aduce laolaltă instantanee impresionante cu cele mai importante roluri interpretate de Alexandru Repan pe scena Teatrului Nottara.

07
/02
/20

Născut în 1955, la Piatra Neamț, regizorul Alexandru Dabija împlinește pe 13 februarie 65 de ani, prilej cu care Casa de Producție TVR vă invită să urmăriți una dintre comediile cele mai spumoase ale anilor ’90, „Scapino” de Molière, în regia sa.

23
/09
/19

"Eu, George din Moreni, am trăit în România visul american!", spunea George Mihăiță, într-un interviu din 2018.  Actorul și directorul Teatrului de Comedie împlineşte astăzi 71 de ani.

03
/09
/19

Născut într-o zi de 2 septembrie (1964) la Beirut, în Liban, actorul din Matrix, Point Break, Speed sau The Devil's Advocate a împlinit, ieri, 55 de ani. Zilele trecute a fost confirmată oficial informația conform căreia Trilogia Matrix va avea o continuare. Filmul îi va avea în distribuție și de această dată pe Keanu Reeves și Carrie-Anne Moss.

26
/08
/19

Anna Szeles, una dintre cele mai fermecătoare actrițe din cinematografia românească, a împlinit 77 de ani. Actriţa de origine maghiară a fost omagiată la Festivalului Internațional de Film Transilvania 2018, unde a primit Premiul pentru întreaga carieră.

23
/08
/19

"Îmi place poza asta pentru că-l înfățișează pe Andrei Pleșu așa cum îl cunosc eu: un om ludic, firesc, lipsit de bățoșenia pe care unii ar crede că o impune statutul lui și, în același timp, un om cald, deschis, integrator. Tot așa e și ca om de cultură, iar prezența sa în spațiul cultural de la noi (nu numai prin cărțile lui, dar și prin instituțiile pe care le-a creat) ne-a ajutat enorm să regăsim sau să reconstruim normalitatea. Mulțumim, Andrei Pleșu! La mulți ani!" - Cezar Paul-Bădescu. Scriitorul şi eseistul Andrei Pleşu împlineşte, astăzi, 71 de ani.

13
/08
/19

"Blondele sunt cele mai potrivite victime. Ele sunt asemeni zăpezii virgine în care ies la iveală urmele însângerate." - Alfred Hitchcock. Se împlinesc, astăzi, 120 de ani de la nașterea cineastului considerat „maestrul suspansului”. 

12
/08
/19

“Cred că nu am trăit degeaba. Am lăsat ceva în urmă. Am învăţat de la viaţă că demnitatea, cinstea şi generozitatea se plătesc foarte scump.” – Tamara Buciuceanu-Botez. Doamna comediei româneşti a împlinit, zilele trecute, 90 de ani!

05
/08
/19

“Cred că am devenit, astăzi, persoana care mi-am dorit să fiu. Am învăţat că, indiferent cât de mult suferi, lumea nu se va opri în loc pentru durerea ta. Am învăţat că trebuie să te desparţi de cei dragi prin cuvinte calde. S-ar putea să fie ultima oară când îi vezi… Am învăţat să iubesc ca să pot fi iubită!” – Cezara Dafinescu, actrita care, ieri, şi-a serbat cea de-a 71 -a aniversare!

01
/08
/19

“Copilăria este cadoul ce ni-l face viaţa pentru ce vom avea de îndurat. Mi-e dor de tot, de nedeile satelor, unde mâncam colaci sfinţiţi, caltaboşi, sugiuc, turtă dulce şi mai ales îngheţată colorată de la ţigani.” – Horaţiu Mălăele. Artistul (actor, regizor, caricaturist, pictor şi scriitor) Horațiu Mălăele a împlinit, astăzi, 67 de ani. La mulți ani!

16
/04
/19

"Nu sunt nostalgică, obişnuiesc să privesc înainte, dar îmi e dor de momentele magice petrecute cu Visconti şi Fellini." - Claudia Cardinale. Celebra actriţă italiană a împlinit 81 de ani.

25
/03
/19

“Între pasiune şi suferinţă asemănarea este atât de mare încât, de-a lungul timpului, oamenii au ajuns să le confunde şi să le boteze cu acelaşi cuvânt: patimă, a pătimi. O ironie filologică.” – Ana Blandiana . Astăzi, de Buna Vestire, una dintre cele mai graţioase şi puternice voci din poezia feminină românească împlineşte 77 de ani.

14
/02
/19

Actorul George Ivașcu, directorul Teatrului Metropolis din București, împlinește 51 de ani, pe 15 februarie. Șase artiști care au un impact uriaș asupra repertoriului teatrului: directorul de scenă Victor Ioan Frunză, scenografa Adriana Grand, regizoarea Chris Simion-Mercurian, actrița, regizoarea și dramaturgul Lia Bugnar, actorul și regizorul Emanuel Pârvu și dramaturgul și regizorul Mimi Brănescu, povestesc câteva întâmplări cu George Ivașcu.

10
/02
/19

„Când am început jucam la amatori, îl imitam pe Beligan. Doar când am dat examen la Institut, mi s-a spus «mă, tu îl imiți pe Beligan!». Și atunci mi-am dat seama și am căutat să scap de chestia asta.” , spune Victor Rebengiuc, actorul care a împlinit, astăzi, 86 de ani.