Alice Munro, câștigătoarea premiului Nobel pentru literatură
https://www.ziarulmetropolis.ro/alice-munro-castigatoarea-premiului-nobel-pentru-literatura/

Premiul Nobel pentru literatură pe anul acesta îi revine scriitoarei canadiene Alice Munro, considerată „un maestru al prozei scurte contemporane”, a precizat Comitetul Nobel, citat de Mediafax.

Un articol de Laura Iancu|10 octombrie 2013

Premiul Nobel pentru literatură pe anul acesta îi revine scriitoarei canadiene Alice Munro, considerată „un maestru al prozei scurte contemporane”, a precizat Comitetul Nobel.

Pentru prima dată în istoria de 112 ani a premiilor Nobel,  Academia suedeză a recompensat anul acesta un autor care scrie doar nuvele. Alice Munro este primul scriitor canadian recompensat cu Nobelul pentru literatură şi, totodată, cea de-a 13-a femeie care a primit această distincţie.

Scriitoarea canadiană a apărut de mai multe ori în ultimii ani pe lista favoriţilor, iar specialiştii considerau că eleganţa stilului ei literar făcea din ea o candidată foarte serioasă. „Munro este apreciată pentru arta ei subtilă a nuvelelor, impregnată cu un stil clar şi cu realism psihologic”, precizează Academia suedeză într-o biografie a scriitoarei canadiene.

„Povestirile sale se derulează în general în orăşele, în care lupta oamenilor pentru o existenţă decentă duce adeseori la probleme relaţionale şi la conflicte morale – o tematică ancorată în diferenţele dintre generaţii sau în proiectele de viaţă contradictorii”, se afirmă în aceeaşi biografie.

Biografia scriitoarei Alice Munro

Alice Munro, al cărei nume real este Alice Ann Laidlaw, s-a născut pe 10 iulie 1931, este canadiană şi scrie în limba engleză. Scrie în principal nuvele, uneori asociate între ele, centrate adeseori pe personaje feminine; acțiunea are loc în provinciile canadiene Ontario şi Columbia Britanică, din anii ’40 până în prezent. Pentru calitatea textelor sale, Alice Munro a fost supranumită „Cehov al Canadei rurale”.

Alice Munro s-a născut în Wingham, un orăşel din comitatul Huron, pe malul lacului Huron din provincia Ontario. Tatăl său era crescător de animale, iar mama ei a fost învăţătoare. A publicat prima nuvelă în 1950, pe vremea când era studentă la University of Western Ontario, şi a lucrat mai întâi ca ospătăriţă şi apoi ca bibliotecară. Alice Munro a părăsit universitatea în 1951, pentru a se căsători cu James Munro şi s-a mutat cu soţul ei la Vancouver, în provincia Columbia Britanică.

Alice Munro

Scriitoarea Alice Munro Foto: wikipedia

Cuplul ţine, începând din 1963, o librărie în oraşul Victoria. Soţii Munro au patru fiice (cea de-a doua a murit la naştere). În 1968 a publicat primul volum de nuvele, „Dance of the Happy Shades”, care a fost recompensat cu Premiul Guvernatorului General, cea mai prestigioasă distincţie literară canadiană. A continuat cu volumul „Lives of Girls and Women”, publicat în 1971.

Alice Munro a divorţat în 1972 şi a revenit în provincia Ontario, unde s-a căsătorit, în 1976, cu geograful Gerald Fremlin. De atunci, scriitoarea canadiană locuieşte cu acesta în localitatea Clinton, aflată foarte aproape de oraşul ei natal.

Volume scrise de Alice Munro

Printre celelalte volume ale sale se numără „Who Do You Think You Are?” (1978) – volum care i-a adus un al doilea Premiu al Guvernatorului General -, „The Moons of Jupiter” (1982), „Runaway” (2004), „The View from Castle Rock” (2006) şi „Too Much Happiness” (2009). Colecţia ei de povestiri „Hateship, Friendship, Courtship, Loveship, Marriage” (2001) a reprezentat sursa de inspiraţie pentru filmul „Away from Her” (2006), regizat de Sarah Polley. Acest film a fost nominalizat la premiul Oscar la categoria „cel mai bun scenariu adaptat”.

Un al treilea Premiu al Guvernatorului General i-a fost acordat scriitoarei Alice Munro pentru volumul „The Progress of Love” (1986). Scriitoarea a mai fost recompensată cu premiul Man Booker International în 2009, pentru întreaga carieră. Cel mai recent volum lansat de Alice Munro se intitulează „Dear Life” şi a apărut în anul 2012.

INFO

Laureaţii premiilor Nobel, printre care se numără şi Alice Munro, vor primi câte o medalie din aur şi suma de 8 milioane de coroane suedeze (circa 930.000 de euro), care poate fi împărţită între cel mult trei câştigători pe fiecare categorie. Premiile Nobel vor fi înmânate în cadrul unor ceremonii oficiale organizate la Stockholm şi la Oslo, pe 10 decembrie, ziua în care se comemorează moartea lui Alfred Nobel, fondatorul distincției,  decedat în 1896.

Foto cu Alice Munro: bookaholic.ro / wikipedia – sursa Alice Munro (http://robertarood.files.wordpress.com/2007/11/alice-munro.jpg)

12
/02
/23

„Nimic nu e imposibil. Un om, paisprezece vârfuri și reușita unei vieți” de Nimsdai Purja și „Casa de pe Riviera” de Natasha Lester sunt două dintre cărțile pe care vi le propunem pentru primele zile de primăvară. Ambele titluri vor apărea la Editura Nemira în martie.

10
/02
/23

De la cele mai dificile escalade din Alpi până la ascensiunile în premieră pe Annapurna, Makalu sau pe piscurile amețitoare ale Anzilor, aventurile legendarului alpinist Lionel Terray, cuprinse în volumul „Cuceritorii inutilului. Din Alpi în Annapurna” (Polirom, 2022), seduc cititorul prin măiestria stilului și prin întâmplările insolite sau dramatice ale protagoniștilor.

09
/02
/23

Categoria bestsellerelor Grupului Editorial ALL din reunește titluri noi din toate domeniile, oferindu-le cititorilor care le descoperă acum o plajă largă de opțiuni pentru lecturile personale sau pentru volumele dedicate studiului și perfecționării în sfera profesională. Iar începutul de an le aduce celor dornici să își îmbogățească biblioteca reduceri de până la 55% la cele mai îndrăgite titluri pentru toate vârstele.

08
/02
/23

Deși anul precedent a fost marcat de provocări pentru piața editorială, Editura Litera a reușit să aducă pe rafturile cititorilor bestsellere internaționale, romanele scriitorilor români contemporani, cele mai inovatoare cărți în materie de psihologie și o multitudine de titluri pentru toate tipurile de public.

07
/02
/23

Din ce în ce mai mulți oameni își îmbunătățesc rutina de citit cu audiobooks. Astfel 24% dintre români au încercat deja experiența cărților audio, iar pentru 72% dintre români formatul este unul care li se pare atractiv, conform unui studiu realizat de AHA Moments în 2022 (pe populația urbană digitalizată, 18-55 de ani, din România). 

05
/02
/23

Cele trei cărţi de cronici de film publicate de Romulus Rusan în anii `70-`80 au fost reeditate recent, într-un singur volum şi într-o ediţie de lux, în seria de autor pe care i-o dedică Editura Spandugino. O apariţie demnă de a fi salutată şi un bun pretext de recitire.

31
/01
/23

Radio România Cultural lansează a doua ediție a mesajului Rugă pentru pace, în cadrul Campaniei Viața într-o valiză, la un an de la invazia Rusiei în Ucraina, un război care a destabilizat o lume întreagă. Mesajul este citit tot de poeta Ana Blandiana, un simbol al libertății românești, scriitoarea care a transmis, în urmă cu un an, primul îndemn de pace printr-un scurt fragment din prefața cărții Ultimii martori de Svetlana Aleksievici, scriitoare născută în Ucraina și câștigătoare a premiului Nobel pentru Literatură.

26
/01
/23

Institutul de Istorie a Religiilor al Academiei Române și Muzeul Național al Literaturii Române vă invită la expoziția „Manuscrisele inedite ale lui Mircea Eliade din patrimoniul Institutului de Istorie a Religiilor al Academiei Române”.

22
/01
/23

Apariţia în română, pe final de 2022, la Editura Tracus Arte, a două cărţi de Pier Paolo Pasolini - una de poezii şi alta cu texte despre literatură şi artă - a tulburat puţin apatia cu care a fost marcat la noi centenarul acestui mare cineast şi scriitor.