Alice Munro, câștigătoarea premiului Nobel pentru literatură
https://www.ziarulmetropolis.ro/alice-munro-castigatoarea-premiului-nobel-pentru-literatura/

Premiul Nobel pentru literatură pe anul acesta îi revine scriitoarei canadiene Alice Munro, considerată „un maestru al prozei scurte contemporane”, a precizat Comitetul Nobel, citat de Mediafax.

Un articol de Laura Iancu|10 octombrie 2013

Premiul Nobel pentru literatură pe anul acesta îi revine scriitoarei canadiene Alice Munro, considerată „un maestru al prozei scurte contemporane”, a precizat Comitetul Nobel.

Pentru prima dată în istoria de 112 ani a premiilor Nobel,  Academia suedeză a recompensat anul acesta un autor care scrie doar nuvele. Alice Munro este primul scriitor canadian recompensat cu Nobelul pentru literatură şi, totodată, cea de-a 13-a femeie care a primit această distincţie.

Scriitoarea canadiană a apărut de mai multe ori în ultimii ani pe lista favoriţilor, iar specialiştii considerau că eleganţa stilului ei literar făcea din ea o candidată foarte serioasă. „Munro este apreciată pentru arta ei subtilă a nuvelelor, impregnată cu un stil clar şi cu realism psihologic”, precizează Academia suedeză într-o biografie a scriitoarei canadiene.

„Povestirile sale se derulează în general în orăşele, în care lupta oamenilor pentru o existenţă decentă duce adeseori la probleme relaţionale şi la conflicte morale – o tematică ancorată în diferenţele dintre generaţii sau în proiectele de viaţă contradictorii”, se afirmă în aceeaşi biografie.

Biografia scriitoarei Alice Munro

Alice Munro, al cărei nume real este Alice Ann Laidlaw, s-a născut pe 10 iulie 1931, este canadiană şi scrie în limba engleză. Scrie în principal nuvele, uneori asociate între ele, centrate adeseori pe personaje feminine; acțiunea are loc în provinciile canadiene Ontario şi Columbia Britanică, din anii ’40 până în prezent. Pentru calitatea textelor sale, Alice Munro a fost supranumită „Cehov al Canadei rurale”.

Alice Munro s-a născut în Wingham, un orăşel din comitatul Huron, pe malul lacului Huron din provincia Ontario. Tatăl său era crescător de animale, iar mama ei a fost învăţătoare. A publicat prima nuvelă în 1950, pe vremea când era studentă la University of Western Ontario, şi a lucrat mai întâi ca ospătăriţă şi apoi ca bibliotecară. Alice Munro a părăsit universitatea în 1951, pentru a se căsători cu James Munro şi s-a mutat cu soţul ei la Vancouver, în provincia Columbia Britanică.

Alice Munro

Scriitoarea Alice Munro Foto: wikipedia

Cuplul ţine, începând din 1963, o librărie în oraşul Victoria. Soţii Munro au patru fiice (cea de-a doua a murit la naştere). În 1968 a publicat primul volum de nuvele, „Dance of the Happy Shades”, care a fost recompensat cu Premiul Guvernatorului General, cea mai prestigioasă distincţie literară canadiană. A continuat cu volumul „Lives of Girls and Women”, publicat în 1971.

Alice Munro a divorţat în 1972 şi a revenit în provincia Ontario, unde s-a căsătorit, în 1976, cu geograful Gerald Fremlin. De atunci, scriitoarea canadiană locuieşte cu acesta în localitatea Clinton, aflată foarte aproape de oraşul ei natal.

Volume scrise de Alice Munro

Printre celelalte volume ale sale se numără „Who Do You Think You Are?” (1978) – volum care i-a adus un al doilea Premiu al Guvernatorului General -, „The Moons of Jupiter” (1982), „Runaway” (2004), „The View from Castle Rock” (2006) şi „Too Much Happiness” (2009). Colecţia ei de povestiri „Hateship, Friendship, Courtship, Loveship, Marriage” (2001) a reprezentat sursa de inspiraţie pentru filmul „Away from Her” (2006), regizat de Sarah Polley. Acest film a fost nominalizat la premiul Oscar la categoria „cel mai bun scenariu adaptat”.

Un al treilea Premiu al Guvernatorului General i-a fost acordat scriitoarei Alice Munro pentru volumul „The Progress of Love” (1986). Scriitoarea a mai fost recompensată cu premiul Man Booker International în 2009, pentru întreaga carieră. Cel mai recent volum lansat de Alice Munro se intitulează „Dear Life” şi a apărut în anul 2012.

INFO

Laureaţii premiilor Nobel, printre care se numără şi Alice Munro, vor primi câte o medalie din aur şi suma de 8 milioane de coroane suedeze (circa 930.000 de euro), care poate fi împărţită între cel mult trei câştigători pe fiecare categorie. Premiile Nobel vor fi înmânate în cadrul unor ceremonii oficiale organizate la Stockholm şi la Oslo, pe 10 decembrie, ziua în care se comemorează moartea lui Alfred Nobel, fondatorul distincției,  decedat în 1896.

Foto cu Alice Munro: bookaholic.ro / wikipedia – sursa Alice Munro (http://robertarood.files.wordpress.com/2007/11/alice-munro.jpg)

22
/12
/19

Dragostea este în fel și chip. Sentimentul suprem, care se colorează în infinite nuanțe, care înflăcărează imaginația creatorilor dintotdeauna, a dat naștere unora dintre cele mai reușite romane, care își păstrează peste ani puterea de seducție asupra cititorilor.

16
/12
/19

Miercuri, 18 decembrie, ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, va avea loc lansarea romanului „Doamna Pylinska și secretul lui Chopin” de Eric-Emmanuel Schmitt, bestseller Gaudeamus 2019, recent apărut în seria de autor dedicată scriitorului francez, la Humanitas Fiction, în traducerea lui Doru Mareș.

15
/12
/19

Cartea „Milioanele arlechinului”, traducere din limba cehă și note de Sorin Paliga, a fost publicată la Editura Art în anul 2019.

14
/12
/19

Editura Humanitas vă învită luni, 16 decembrie, la ora 19.00, în librăria Humanitas de la Cișmigiu, la lansarea romanul „Deborah” de Cătălin Mihuleac, volum publicat în colecția „821.135.1 – Scriitori români contemporani”, coordonată de Andreea Răsuceanu.

05
/12
/19

Editura Corint vă invită la un eveniment cu totul special, dedicat pasionaților de istorie, dar și celor pentru care Regele Mihai I ocupă un loc aparte în inimă și bibliotecă. Joi, 5 decembrie, ora 18:00, la Exotique (Splaiul Unirii, nr. 96, București), are loc relansarea volumului „Ultimele convorbiri cu Regele Mihai I“ de Bogdan Șerban-Iancu.

04
/12
/19

Editura Humanitas Fiction vă invită joi, 5 decembrie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bld. Regina Elisabeta nr.38) la o întâlnire cu Eshkol Nevo, liderul noii generații de scriitori israelieni, prilejuită de lansarea romanului „Simetria dorințelor“, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea excelentă a Ioanei Petridean. Vor participa, alături de autor, jurnaliștii Cătălin Striblea și Marius Constantinescu. Întâlnirea va fi moderată de Denisa Comănescu, director general al Editurii Humanitas Fiction. Seara se va încheia cu o sesiune de autografe.

03
/12
/19

Librăria Humanitas de la Cișmigiu vă invită miercuri, 4 decembrie, ora 19.00, la lansarea volumului bilingv Opere scelte / Opere alese de Ugo Foscolo, apărut recent la Editura Humanitas, în colecția „Biblioteca Italiană“, în traducerea Smarandei Bratu Elian şi a lui Cornel Mihai Ionescu, cu o prefaţă de Giulio Ferroni.

29
/11
/19

La 8 ani după primul volum, Bucătăria Hoinară se întoarce într-un nou album de fotografie savuros, purtând semnătura lui Răzvan Voiculescu. Evenimentul de lansare va avea loc luni, 2 decembrie, de la ora 19:00, la JW Marriott București, în sala Grand Ballroom.