Alice Munro, câștigătoarea premiului Nobel pentru literatură
https://www.ziarulmetropolis.ro/alice-munro-castigatoarea-premiului-nobel-pentru-literatura/

Premiul Nobel pentru literatură pe anul acesta îi revine scriitoarei canadiene Alice Munro, considerată „un maestru al prozei scurte contemporane”, a precizat Comitetul Nobel, citat de Mediafax.

Un articol de Laura Iancu|10 octombrie 2013

Premiul Nobel pentru literatură pe anul acesta îi revine scriitoarei canadiene Alice Munro, considerată „un maestru al prozei scurte contemporane”, a precizat Comitetul Nobel.

Pentru prima dată în istoria de 112 ani a premiilor Nobel,  Academia suedeză a recompensat anul acesta un autor care scrie doar nuvele. Alice Munro este primul scriitor canadian recompensat cu Nobelul pentru literatură şi, totodată, cea de-a 13-a femeie care a primit această distincţie.

Scriitoarea canadiană a apărut de mai multe ori în ultimii ani pe lista favoriţilor, iar specialiştii considerau că eleganţa stilului ei literar făcea din ea o candidată foarte serioasă. „Munro este apreciată pentru arta ei subtilă a nuvelelor, impregnată cu un stil clar şi cu realism psihologic”, precizează Academia suedeză într-o biografie a scriitoarei canadiene.

„Povestirile sale se derulează în general în orăşele, în care lupta oamenilor pentru o existenţă decentă duce adeseori la probleme relaţionale şi la conflicte morale – o tematică ancorată în diferenţele dintre generaţii sau în proiectele de viaţă contradictorii”, se afirmă în aceeaşi biografie.

Biografia scriitoarei Alice Munro

Alice Munro, al cărei nume real este Alice Ann Laidlaw, s-a născut pe 10 iulie 1931, este canadiană şi scrie în limba engleză. Scrie în principal nuvele, uneori asociate între ele, centrate adeseori pe personaje feminine; acțiunea are loc în provinciile canadiene Ontario şi Columbia Britanică, din anii ’40 până în prezent. Pentru calitatea textelor sale, Alice Munro a fost supranumită „Cehov al Canadei rurale”.

Alice Munro s-a născut în Wingham, un orăşel din comitatul Huron, pe malul lacului Huron din provincia Ontario. Tatăl său era crescător de animale, iar mama ei a fost învăţătoare. A publicat prima nuvelă în 1950, pe vremea când era studentă la University of Western Ontario, şi a lucrat mai întâi ca ospătăriţă şi apoi ca bibliotecară. Alice Munro a părăsit universitatea în 1951, pentru a se căsători cu James Munro şi s-a mutat cu soţul ei la Vancouver, în provincia Columbia Britanică.

Alice Munro

Scriitoarea Alice Munro Foto: wikipedia

Cuplul ţine, începând din 1963, o librărie în oraşul Victoria. Soţii Munro au patru fiice (cea de-a doua a murit la naştere). În 1968 a publicat primul volum de nuvele, „Dance of the Happy Shades”, care a fost recompensat cu Premiul Guvernatorului General, cea mai prestigioasă distincţie literară canadiană. A continuat cu volumul „Lives of Girls and Women”, publicat în 1971.

Alice Munro a divorţat în 1972 şi a revenit în provincia Ontario, unde s-a căsătorit, în 1976, cu geograful Gerald Fremlin. De atunci, scriitoarea canadiană locuieşte cu acesta în localitatea Clinton, aflată foarte aproape de oraşul ei natal.

Volume scrise de Alice Munro

Printre celelalte volume ale sale se numără „Who Do You Think You Are?” (1978) – volum care i-a adus un al doilea Premiu al Guvernatorului General -, „The Moons of Jupiter” (1982), „Runaway” (2004), „The View from Castle Rock” (2006) şi „Too Much Happiness” (2009). Colecţia ei de povestiri „Hateship, Friendship, Courtship, Loveship, Marriage” (2001) a reprezentat sursa de inspiraţie pentru filmul „Away from Her” (2006), regizat de Sarah Polley. Acest film a fost nominalizat la premiul Oscar la categoria „cel mai bun scenariu adaptat”.

Un al treilea Premiu al Guvernatorului General i-a fost acordat scriitoarei Alice Munro pentru volumul „The Progress of Love” (1986). Scriitoarea a mai fost recompensată cu premiul Man Booker International în 2009, pentru întreaga carieră. Cel mai recent volum lansat de Alice Munro se intitulează „Dear Life” şi a apărut în anul 2012.

INFO

Laureaţii premiilor Nobel, printre care se numără şi Alice Munro, vor primi câte o medalie din aur şi suma de 8 milioane de coroane suedeze (circa 930.000 de euro), care poate fi împărţită între cel mult trei câştigători pe fiecare categorie. Premiile Nobel vor fi înmânate în cadrul unor ceremonii oficiale organizate la Stockholm şi la Oslo, pe 10 decembrie, ziua în care se comemorează moartea lui Alfred Nobel, fondatorul distincției,  decedat în 1896.

Foto cu Alice Munro: bookaholic.ro / wikipedia – sursa Alice Munro (http://robertarood.files.wordpress.com/2007/11/alice-munro.jpg)

17
/07
/18

În ianuarie 1933, matematicianul belgian (și preot catolic) Georges Lemaitre călătorea împreună cu faimosul fizician Albert Einstein în California, pentru o serie de seminarii. După ce belgianul a detaliat teoria sa Big Bang, Einstein a aplaudat și a spus: "Aceasta este cea mai frumoasă și satisfăcătoare explicație a creației pe care am ascultat-o vreodată". Se împlinesc, astăzi, 124 de ani de la nașterea lui Georges Lemaître

13
/07
/18

„Antonei cel Mare* spunea că semnele după care se cunoaște un suflet rațional și virtuos sunt: privirea, mersul, glasul, râsul ocupațiile și întâlnirile cu oamenii (...)”, precizează vocea lui Constantin Noica, la începutul acest fragment video -  singura filmare existentă cu marele filozof român.

09
/07
/18

Cartea de eseuri „China în zece cuvinte”, de Yu Hua (traducere din chineză și note de Mugur Zlotea), a fost publicată de Editura Humanitas în anul 2018. Este una dintre cele mai puternice și mai interesante cărți care se află acum pe piață.

03
/07
/18

Se împlinesc, astăzi, 135 de ani de la naşterea scriitorului Franz Kafka, unul dintre cei mai importanţi scriitori ai secolului XX, prilej pentru un scurt popas (vizual) la Praga, unde turiștii pasionați de cultură pot admira o uriașă sculptură mișcătoare dedicată autorului nuvelei "Metamorfoza", realizată de celebrul artist David Černý.

29
/06
/18

CĂRȚI DE NEOCOLIT Renașterea italiană rămâne una din epocile minunate din istoria Europei. Efervescență culturală, viață tumultuoasă, primejdii la tot pasul, creații unice realizate în liniștea atelierelor, alternând cu asasinate, recluziuni, trădări – totul se desfășoară într-un ritm trepidant, halucinant.

26
/06
/18

Editura Humanitas Fiction și Institutul Francez din București vă așteaptă marți, 26 iunie, ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bld. Regina Elisabeta nr.38), la o întâlnire cu scriitorul francez Antoine Laurain, prilejuită de lansarea romanului „Pălăria Președintelui”, câștigător al Premiilor Landerneau Découvertes și Relay des Voyageurs, recent apărut în limba română în traducerea lui Doru Mareș.

24
/06
/18

Teatrul Evreiesc de Stat  prezintă miercuri, 27 iunie, de la ora 19.00, spectacolul de lieduri și poezie „Glasuri evreiești în poezia lumii“, pe versuri de Benjamin Fondane, Nina Cassian, Magda Isanos, Charles-Pierre Baudelaire și Paul Celan, în lectura actorilor TES -  Maia Morgenstern, Darius Daradici, Viorica Bantaș și Mircea Dragoman.