Alina Azario, discul de muzică clasică al anului 2014 în România
https://www.ziarulmetropolis.ro/alina-azario-discul-de-muzica-clasica-al-anului-2014-in-romania/

Pianista română Alina Azario este câştigătoarea „discului de muzică clasică al anului 2014 în România”, după ce a reuşit să strângă cele mai multe voturi în cadrul campaniei derulată pe site-ul romania-muzical.ro. Discul, apărut în 19 martie 2014, sub sigla casei A@A Records, cuprinde lucrări semnate de compozitorii Jean Philippe Rameau şi Claude Debussy.

Un articol de Cristina Comandasu|12 ianuarie 2015

Alina Azario / Discul a strâns un număr de 753 de voturi şi nota 4,65 din maximum 5. A fost difuzat la Radio România Muzical în 11 martie 2014 şi poate fi reascultat pe site-ul campaniei www.romania-muzical.ro/votează2014.

Alina Azario, născută în 1983 la Piatra-Neamţ, şi-a încheiat de curând studiile de doctorat la Hochschule für Musik und Theater din Hamburg, la clasa reputatului Evgheni Koroliov.

A început să cânte la pian la vârsta de 6 ani, la 10 ani susţinea primele sale recitaluri, iar la 15 ani se bucura de oportunitatea de a-şi continua studiile la Paris.

Au urmat premii la importante concursuri internaţionale, concerte şi recitaluri la festivaluri de renume. În 2011, Alina Azario apărea alături de violonistul Renaud Capucon pe coloana sonoră a filmului Poulet aux prunes realizat de Marjane Satrapi (Persepolis) şi Vincent Paronnaud.

În august 2014, Alina Azario a organizat la Sibiu prima ediţie a Festivalului Clara Haskil.

Discul cu lucrări de Rameau şi Debussy este albumul de debut al pianistei Alina Azario şi a fost înregistrat în studiourile Radiodifuziunii Germane din Hamburg, alături de un inginer de sunet care a lucrat o lungă perioadă de timp pentru celebra casă Deutsche Grammophon.

alina azario

Alina Azario, în concert

Acesta este un omagiu adus unor compozitori-simbol pentru cultura muzicală franceză: preclasicul Jean Philippe Rameau, de la moartea căruia s-au împlinit 250 ani în 2014, şi impresionistul Claude Debussy.

Discul de muzică clasică al anului 2014  – clasament:

1.Pianista Alina Azario – lucrări de Rameau şi Debussy (A&A Records).

2.Pianista Luiza Borac – albumul Chants nostalgiques (Avie Records).

3.Orchestra Română de Tineret, dirijor Cristian Mandeal – lucrări de compozitori români (Editura Casa Radio).

4.Violonistul Răzvan Stoica şi pianista Andreea Stoica – albumul Virtuosity and passion (Editura Casa Radio).

5.Pianistul Yundi – lucrări de Beethoven (Deutsche Grammophon).

Foto: Alina Azario – Laurentiu Straut, oromania-muzical.ro

17
/04
/24

După succesul recitalurilor din Iaşi, Suceava, Botoşani şi Neamţ, elevii bucureșteni vor avea ocazia întâlnirii directe cu muzica clasică interpretată de violonistul de talie internaţională Răzvan Stoica. Împreună cu vioara Stradivarius ex-Ernst din 1729 și acompaniat de pianista Andreea Stoica, Răzvan va fi prezent la Colegiul Sfântul Sava pe 22 aprilie şi la la Colegiul Național Gheorghe Lazăr, pe 25 aprilie, în cadrul programului „Muzica Inspiră”, inițiat de Fundația Culturală Gaudium Animae.

10
/04
/24

Massive Attack, Bring Me The Horizon, Queens of The Stone Age, Chase and Status, Sean Paul și Paolo Nutini – așa arată capul de afiș al celei de-a 10-a ediții a festivalului Electric Castle. Alți 300 de artiști din toate genurile muzicale vor fi prezenți la castelul Banffy, din Bonțida, între 17 și 21 iulie, pentru a crea o nouă ediție epică, eclectică, exotică, explozivă.

09
/04
/24

Sorin Zlat Trio propune iubitorilor de jazz un nou concert pe scena Sălii Mari de la ARCUB – Hanul Gabroveni, Changing Times, un mix între cool jazz, post-bop, jazz contemporan și muzică de avangardă, pe 24 aprilie, de la ora 19.00.

05
/04
/24

Brașov Jazz & Blues Festival, unul dintre marile festivaluri urbane de gen din România, revine între 15 și 18 august 2024, cu cea de-a 12-a ediție, iar orașul Brașov va fi din nou gazdă pentru peste 100 de artiști din toate colțurile lumii, care vor învălui publicul în ritmurile vibrante ale muzicii născute din jazz și blues.

13
/03
/24

Gabriel Bebeșelea, unul dintre cei mai bine cotați dirijori români peste hotare, aplaudat în prestigioase săli de concerte ale lumii, ca Auditorium-ul din Barcelona, Musikverein – Viena sau Sala Ceaikovski – Moscova, apreciatul violonist Alexandru Tomescu și vioara Stradivarius Elder-Voicu pe care are privilegiul de a interpreta, și un program dedicat integral lui Mozart definesc un eveniment de neratat la Sala Radio.

28
/02
/24

Primăvara sosește la Sala Radio cu abonamente și bilete pentru ultimele 3 luni ale stagiunii cu numărul 95 pe scena Radio România! Abonamentele pentru perioada aprilie - iunie 2024 vor fi disponibile la vânzare în perioada 28 februarie – 5 martie 2024. Biletele individuale vor fi puse în vânzare începând din data de miercuri, 6 martie 2024.

28
/02
/24

“Mamma Mia!”, cel mai faimos musical din România, revine weekend-ul acesta pe scena Sălii Palatului din Capitală, într-o nouă reprezentație de zile mari, asta după ce în ultimii cinci ani spectacolul a fost văzut de peste 80.000 de români. Până acum producția a avut nu mai puțin de 33 de reprezentanții în țara noastră, în nouă orașe, dintre care doar 20 în București, unde fiecare spectacol a fost sold-out de fiecare dată.

27
/02
/24

Prima zi a primăverii aduce pe scena Sălii Radio un mărțișor muzical ! Vineri, 1 martie 2024 (de la 19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va interpreta Simfonia nr. 1 - Simfonia primăverii, semnată de ROBERT SCHUMANN, un tablou muzical al anotimpului revenirii la viață.