Alina Cojocaru, din nou pe scena Operei Naţionale, în premiera „La fille mal gardée”
https://www.ziarulmetropolis.ro/alina-cojocaru-din-nou-pe-scena-operei-nationale-in-premiera-la-fille-mal-gardee/

Alina Cojocaru va dansa în premiera baletului „La fille mal gardée”, pregătit şi pus în scenă de Malin Thoors şi Johan Kobborg, care va avea loc pe 13 decembrie, la Opera Naţională Bucureşti, celebra prim-solistă de renume internaţional întorcându-se pe scena instituţiei româneşti după un an.

Un articol de Petre Ivan|8 decembrie 2014

Alina Cojocaru a dansat, în urmă cu un an, pe 7 decembrie 2013, în premiera baletului „La Sylphide” de la Opera Naţională Bucureşti (ONB), spectacol pus în scenă de coregraful Johan Kobborg pentru prima dată în România.

La un an de la acest eveniment, celebra prim-solistă de renume internaţional se întoarce pe scena ONB, pentru a dansa în spectacolul „La fille mal gardée”, balet în două acte şi trei scene de Ferdinand Hérold şi John Lanchbery, o producţie a cărei coregrafie poartă semnătura lui Sir Frederick Ashton. Scenografia îi aparţine lui Osbert Lancaster, spectacolul fiind pus în scenă şi pregătit de Malin Thoors şi Johan Kobborg.

Premiera mondială a spectacolului a avut loc pe 28 ianuarie 1960, la Royal Opera House – Covent Garden din Londra. La Opera Naţională Bucureşti premiera va avea loc pe 13 decembrie, urmând noi reprezentaţii pe 14, 19 şi 21 decembrie şi pe 4, 11, 14 şi 30 ianuarie 2015, se arată site-ul instituţiei teatrale.

Din distribuţia baletului fac parte Alina Cojocaru (Lise), Robert Enache (Colas) şi Johan Kobborg (Văduva Simone).

Despre Alina Cojocaru

Alina Cojocaru, născută la Bucureşti, a studiat la Kiev timp de şapte ani, perfecţionându-se apoi, din 1997, la Şcoala Regală de Balet din Londra, în urma câştigării unei burse în cadrul Concursului Internaţional de Balet de la Laussane. A dansat în Compania de Balet din Kiev (debutând în „Don Quijote”, „Frumoasa din pădurea adormită”, „Spărgătorul de nuci”, „Coppelia”). A revenit la Londra în 1999, fiind promovată ca prim-balerină. După succesul repurtat în „Giselle”, ea a devenit solist principal (2001) al Companiei Regale de Balet de la Covent Garden, evoluând apoi în rolul Odette-Odile din „Lacul lebedelor”, „Romeo şi Julieta” (coregrafia Kenneth McMillan), „Don Quijote” (în viziunea lui Rudolf Nureev), „Evgheni Oneghin” (semnat de John Cranko), „Baiadera” (realizată de Natalia Makarova) etc. În

Alina Cojocaru si Johan Kobborg, in Romeo si Julieta

Alina Cojocaru si Johan Kobborg, in Romeo si Julieta

repertoriul său s-au adăugat, în ultima vreme, noi titluri, precum „Mayerling”, „Gong”, „Sylfida”, „Manon” (în coregrafia lui McMillan).

Alina Cojocaru s-a numărat printre cele patru laureate ale premiului „Balerina deceniului”, decernat în 2010 cu ocazia unei prestigioase gale internaţionale de balet – „Stars of the 21st Century” – care a fost organizată la Moscova.

Despre Johan Kobborg

Johan Kobborg a fost prim-solist al Baletului Regal Danez, al Baletului Regal din Londra şi este invitat al celor mai importante companii din lume. În ultimii ani, Johan Kobborg s-a remarcat în paralel şi în calitate de coregraf, lucrările sale fiind prezentate de Baletul Regal din Londra, Baletul Teatrului Balşoi din Moscova, Baletul Regal din Noua Zeelandă etc.

În anul 2009, spectacolul său „La Sylphide” de la Teatrul Balşoi a primit premiul „Masca de Aur” la Moscova pentru cel mai bun spectacol al anului.

Coregraful Johan Kobborg conduce, din ianuarie, Baletul Naţional Român, un compartiment al Operei Naţionale Bucureşti (ONB).

Alina Cojocaru şi Johan Kobborg au o relaţie de mai mulţi ani şi s-au logodit în 2011.

Foto: Alina Cojocaru, La fille mal gardée – ONB

16
/05
/23

J'ai Bistrot București își aniversează al 10-lea an de existență prin intermediul a două evenimente marcante pe 19 și pe 20 mai: ”Silent Party” și ”Silent Concert Alternosfera” ce vor fi organizate chiar în grădina din Calea Griviței 55.

15
/05
/23

În lunile mai și iunie 2023 are loc primul turneu național intitulat Trei Tenori ieșeni, care aduce în fața publicului din întreaga țară trei dintre cei mai importanți tenori ai scenelor românești, care au ca numitor comun, în afara unor voci cu totul excepționale, faptul că își leagă numele în această perioadă de frumoasa evoluție a scenei muzicale ieșene actuale.

12
/05
/23

Pe 13 mai are loc lansarea celui de-al doilea album EYEDROPS „Găsit. Rătăcit. Regăsit. Pierdut.” cu un concert „extraordinaire” în Iași, la Underground Pub. Găsirea, Rătăcirea, Regăsirea și Pierderea cuprind un turneu care îi poartă pe băieți și pe noul lor album prin 11 orașe din țară.

11
/05
/23

Asociația Castel Salbek continuă până pe 31 mai înscrierile pentru International Salbek Opera Masterclass (23-27 august), o serie de cursuri premium susţinute de soliști lirici de anvergură internațională - mezzosoprana Ruxandra Donose, tenorul Ramon Vargas și soprana Leontina Văduva -, primul masterclass de acest gen din România care se va desfăşura într-un cadru de poveste, pe Domeniul Castelului Salbek, la Petriș, județul Arad.

11
/05
/23

Pianistul româno-american de jazz Lucian Ban îi invită pe contrabasista franceză Sarah Murcia și pe violistul american Mat Maneri să susțină împreună cu el o serie de concerte, masterclass-uri și discuții post-concert la București, Timișoara și Brașov, creând un program original inspirat din muzica populară românească, jazz și muzica de cameră europeană.