Alina Șerban este prima regizoare romă la Teatrul Național din București
https://www.ziarulmetropolis.ro/alina-serban-este-prima-regizoare-roma-la-teatrul-national-din-bucuresti/

„Cel mai bun copil din lume” reprezintă o dublă premieră în România. Artista Alina Șerban devine prima regizoare romă care montează la Teatrul Naţional din Bucureşti şi aduce pe cea mai importantă scenă autohtonă o poveste romă, cea a propriei sale vieţi.

Un articol de Liliana Matei|26 ianuarie 2022

Cel mai bun copil din lume” spune povestea unei fete rome care, după o adolescenţă în care se confruntă cu sărăcia și rămâne fără părinţi, găsește puterea de a refuza un destin previzibil. Eroina își creează prin propriile forțe un alt destin, călăuzită de promisiunea făcută mamei sale  de a fi „cel mai bun copil din lume”.

Spectacolul este despre puterea de a obține imposibilul, despre efortul de a face pace cu trecutul şi cu propria identitate, deconstruind prin umanitate și empatie stereotipurile asociate romilor.

„Este o mare onoare și în același timp o  responsabilitate  să aduc un spectacol de teatru scris, jucat și regizat de o romă la Teatrul Național. Mi-am dorit asta pentru strămoșii mei care au contribuit la construcția acestei țări și ale căror povești nu le știm sau celebrăm, pentru romii de astăzi care sper să se bucure să vadă o poveste ca asta și neromii care se vor regăsi în universalitatea umană a poveștii. Îmi doresc ca „Cel mai bun copil din lume” să creeze punți între noi”, spune regizoarea Alina Șerban.

Foto: Florin Ghioca / TNB

 

 

20
/05
/22

Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS) a anunțat care sunt cei șase artiști ale căror nume se alătură pe Aleea Celebrităților în acest an: Sasha Waltz, Krzysztof Warlikowski (foto), Götz Teutsch, Éric-Emmanuel Schmitt, Claus Peymann și Ion Caramitru.

19
/05
/22

Asociația Bloc Zero a lansat primul număr al revistei de bandă desenată documentară POC!