Aliyah DaDa şi Drumul / Yol – Divanul Degustătorilor de Film și Artă Culinară, ziua 4
https://www.ziarulmetropolis.ro/aliyah-dada-de-la-ora-18-00-si-drumul-21-30-divanul-degustatorilor-de-film-si-arta-culinara-ziua-4/

După cele două zile de proiecţii în Craiova, Divan Film Festival s-a mutat în locul tradiţional de desfăşurare, Portul Cultural Cetate, unde a fost proiectat lungmetrajul regizat de Goran Marković, Turneul / Turneja (2008).

Un articol de Petre Ivan|24 august 2015

Luni, 24 august,

de la ora 18.00, în gara fluvială din Port Cetate, va avea loc proiecția documentarului Aliyah DaDa, în prezența regizoarei Oana Giurgiu, iar de la ora 21.30 va fi reluat, în aer liber, Drumul / Yol, primul lungmetraj turcesc care a câștigat Palme d’Or la Cannes.

Marți, 25 august,

vor începe dezbaterile din cadrul simpozionului anual, moderat de Marian Țuțui (director artistic Divan Film Festival) și Lydia Papadimitrou (profesor universitar la Universitatea John Moores din Liverpool).

Vor participa Ghergana Donceva (Bulgaria, Institutul de Balcanistică), precum și criticii de film Magda Mihăilescu, Mihai divanulFulger, Angelo Mitchievici și Andrei Șendrea (România).

În cadrul simpozionului de anul acesta, a cărui temă este “Drumuri și răspântii”, va fi lansat volumul “Eroi și antieroi din Balcani”, care cuprinde concluziile simpozionului desfășurat anul trecut.

Prânzul de marți va fi gătit de Chef Cezar Munteanu, cunoscut în lumea artei culinare pentru contribuțiile sale la dezvoltarea a numeroase manifestări gastronomice, precum și pentru proiectele de voluntariat ce sprijină categorii defavorizate.

De la ora 18.00, în gara fluvială din Port Cetate, vor rula două producții românești: Toto și surorile lui – documentarul lui Alexander Nanau, proaspăt câștigător al premiului Heart of Sarajevo pentru Cel mai bun documentar la ediția cu numărul 21 a Festivalului Internațional de Film de la Sarajevo – și Nu există în lumea asta, în prezența regizoarei Andreea Vălean.

De la ora 21.30, în Valea Cinematografică, va avea loc proiecția filmului Mica Anglie / Mikra Anglia (R. Pantelis Voulgaris, 2013), la care va asista protagonistul Andreas Konstantinou.

În Mica Anglie două surori, Orsa și Moscha, din insula Andros, supranumită Mica Anglie datorită bogățiilor, se îndrăgostesc de locotenentul Sypros Maltabes. Însă, doar una dintre ele este sortită să devină soția lui, într-o perioadă în care căsătoriile erau încă aranjate de părinți.

Filmul va fi urmat de concertul trupei Impex, importatoare și exportatoare de sunete muzicale.

Miercuri, 26 august,

de la ora 18.00, va fi proiectat un calup de scurtmetraje din România și Serbia: Colegi de clasă / Klasici (R.Milan Smiljanić, 2014), Lucky (R. Alexandra Botău, 2014), Seară cu radio / Veče uz radio (R. Miloš Tomić, 2015), Calea Dunării (în prezența regizorului Sorin Dorohoi, 2014) și Carne de iepure (R. Gabriel Achim, 2014).

De la ora 21.30, va avea loc, în prezența actorilor Dan Nuțu și George Mihăiță, proiecția aniversară a filmului lui Andrei Blaier, Ilustrate cu flori de câmp.

Joi, 27 august,

ziua va începe cu o serie de scurtmetraje de la Festivalul Altcine Action! 2014, de la ora 10.00: Isus s-a oprit la Ghizi / O Christós stamáti̱se stou Gyzi (R. Amerissa Basta, 2013, Grecia), Linda ( în prezența regizoarei Antonia Milcheva, 2012, Bulgaria), Ghinka / Ginka (R. Antonia Milceva, 2014), Pinguini / Penguins (R. Dimitris Zahos, 2012, Grecia), Amel (R. More Raca, 2012, Grecia), Half-Board Heaven (R. Giorgos Ktistakis, 2012, Grecia), Botev e idot / Botev e idiot (R. Deian Bararev, Bulgaria, 2012).

Din calupul de scurtmetraje românești și sârbești care va începe la ora 12.00 face parte și Ela, Panda și Madam (România, 2013), care va rula în prezența regizorului Andrei Răuțu și a monteurului Eugen Kelemen.

De la ora 20.00 va avea loc concertul Trei Parale, urmat de proiecția lungmetrajului Miresele / Nyfes / The Brides al regizorului grec Pantelis Voulgaris. Filmul a fost realizat cu suportul lui Martin Scorsese, care este și producătorul executiv al acestuia.

Cea de-a șasea ediție a Divanului Degustătorilor de Film și Artă Culinară are loc în perioada 21 – 30 august, în aer liber, în Centrul Vechi al Craiovei şi în Portul Cultural Cetate, cu proiecţii de film şi demonstraţii culinare.

Foto: Divanul Degustătorilor de Film și Artă Culinară –  facebook.com/DivanFilmFestival

30
/10
/14

Invitatul emisiunii Nocturne de vineri, 31 octombrie, este regizorul de film şi scenaristul Radu Mihăileanu. Discuţia dintre Marina Constantinescu şi Radu Mihăileanu este un regal de spiritualitate, filosofie şi umanitate, chiar la ore târzii, emisiunea fiind programată la TVR 1, TVR HD şi TVR+, de la ora 24.00.

30
/10
/14

Câteva din cele mai apreciate lungmetraje de animație recente, o retrospectivă a unui animator celebru, scurtmetraje și o conferință despre animație și propagandă sunt câteva din atracțiile celei de-a patra ediții a Festivalului Anim’est Chișinău, care are loc de joi până duminică la Cinema Odeon și Re:Animation Hub – Tipografia 5.

29
/10
/14

După ce a debutat ca lider în box office-ul american, Furia: Eroi anonimi conduce detaşat şi clasamentul încasărilor din România, unde a generat venituri de 557.000 RON, fiind vizionat în weekendul de lansare de aproximativ 30.000 de spectatori.

29
/10
/14

CRONICĂ DE FILM. „Maidan”, cel mai nou film de non-ficțiune al regizorului ucrainean Serghei Loznița, despre recentele revolte istorice de la Kiev, este o operă puternică, solicitantă, extrem de fin lucrată la nivelul imaginii și, mai ales, al sunetului.

27
/10
/14

Săli arhipline, întâlniri cu nume mari din lumea filmului și peste 8000 de bilete vândute deja la proiecțiile din festival – acesta este bilanțul primelor zile la Les Films de Cannes à Bucarest. Datorită cererii mari de bilete, au fost programate două proiecții suplimentare pentru filmele Leviathan și The Tribe

27
/10
/14

Câștigătorul Ursului de Argint pentru cel mai bun scenariu și al Premiului Juriului Ecumenic din cadrul Festivalului Internațional de la Berlin 2014, “Patimile Mariei / Stations of the Cross / Kreuzweg” în regia lui Dietrich Brüggemann are avanpremiera în cadrul Zilelor Filmului German, organizate de Goethe-Institut la București.

27
/10
/14

CRONICĂ DE FILM Inspirat de povestiri ale lui Cehov, „Winter Sleep” (Palme d`Or la Cannes) este, probabil, filmul lui Nuri Bilge Ceylan în care se vorbeşte cel mai mult. Este o uşoară schimbare de accent, pentru că precedentele sale şase opere privilegiau tăcerile, cadrele lungi şi contemplative, imaginile poetice, natura.

27
/10
/14

"Kowalski", de Andrei Creţulescu, a primit premiul pentru cel mai bun scurtmetraj la ediţia de anul acesta a Festivalului de Film de la Zagreb, care a avut loc în perioada 19 - 26 octombrie. Potrivit juriului regizorul român a câştigat premiul Căruciorul de Aur pentru "15 minute de plăcere pură a unui superb dialog, a unei interpretări şi regii mari. Şi pentru demonstrarea faptului că cinema-ul românesc este încă viu şi la înălţime".

24
/10
/14

CRONICĂ DE FILM Pentru un film care se vrea o comedie de succes, „Cuscrii”, de Radu Potcoavă, mizează prea puţin pe regie şi prea mult pe reflexele actorilor. Însă nici potenţialul comic al interpreţilor nu este fructificat la un nivel satisfăcător, din cauza scenariului rudimentar și a execuției lipsite de creativitate.

24
/10
/14

Actrița Jacqueline Bisset, care joacă rolul soției fostului șef al FMI Dominique Strauss-Kahn, în controversatul Welcome to New York, al lui Abel Ferrara, se va întâlni cu spectatorii din București după proiecția specială a filmului din această seară, de la ora 22.00, la Cinema Elvira Popescu.