Aliyah DaDa şi Drumul / Yol – Divanul Degustătorilor de Film și Artă Culinară, ziua 4
https://www.ziarulmetropolis.ro/aliyah-dada-de-la-ora-18-00-si-drumul-21-30-divanul-degustatorilor-de-film-si-arta-culinara-ziua-4/

După cele două zile de proiecţii în Craiova, Divan Film Festival s-a mutat în locul tradiţional de desfăşurare, Portul Cultural Cetate, unde a fost proiectat lungmetrajul regizat de Goran Marković, Turneul / Turneja (2008).

Un articol de Petre Ivan|24 august 2015

Luni, 24 august,

de la ora 18.00, în gara fluvială din Port Cetate, va avea loc proiecția documentarului Aliyah DaDa, în prezența regizoarei Oana Giurgiu, iar de la ora 21.30 va fi reluat, în aer liber, Drumul / Yol, primul lungmetraj turcesc care a câștigat Palme d’Or la Cannes.

Marți, 25 august,

vor începe dezbaterile din cadrul simpozionului anual, moderat de Marian Țuțui (director artistic Divan Film Festival) și Lydia Papadimitrou (profesor universitar la Universitatea John Moores din Liverpool).

Vor participa Ghergana Donceva (Bulgaria, Institutul de Balcanistică), precum și criticii de film Magda Mihăilescu, Mihai divanulFulger, Angelo Mitchievici și Andrei Șendrea (România).

În cadrul simpozionului de anul acesta, a cărui temă este “Drumuri și răspântii”, va fi lansat volumul “Eroi și antieroi din Balcani”, care cuprinde concluziile simpozionului desfășurat anul trecut.

Prânzul de marți va fi gătit de Chef Cezar Munteanu, cunoscut în lumea artei culinare pentru contribuțiile sale la dezvoltarea a numeroase manifestări gastronomice, precum și pentru proiectele de voluntariat ce sprijină categorii defavorizate.

De la ora 18.00, în gara fluvială din Port Cetate, vor rula două producții românești: Toto și surorile lui – documentarul lui Alexander Nanau, proaspăt câștigător al premiului Heart of Sarajevo pentru Cel mai bun documentar la ediția cu numărul 21 a Festivalului Internațional de Film de la Sarajevo – și Nu există în lumea asta, în prezența regizoarei Andreea Vălean.

De la ora 21.30, în Valea Cinematografică, va avea loc proiecția filmului Mica Anglie / Mikra Anglia (R. Pantelis Voulgaris, 2013), la care va asista protagonistul Andreas Konstantinou.

În Mica Anglie două surori, Orsa și Moscha, din insula Andros, supranumită Mica Anglie datorită bogățiilor, se îndrăgostesc de locotenentul Sypros Maltabes. Însă, doar una dintre ele este sortită să devină soția lui, într-o perioadă în care căsătoriile erau încă aranjate de părinți.

Filmul va fi urmat de concertul trupei Impex, importatoare și exportatoare de sunete muzicale.

Miercuri, 26 august,

de la ora 18.00, va fi proiectat un calup de scurtmetraje din România și Serbia: Colegi de clasă / Klasici (R.Milan Smiljanić, 2014), Lucky (R. Alexandra Botău, 2014), Seară cu radio / Veče uz radio (R. Miloš Tomić, 2015), Calea Dunării (în prezența regizorului Sorin Dorohoi, 2014) și Carne de iepure (R. Gabriel Achim, 2014).

De la ora 21.30, va avea loc, în prezența actorilor Dan Nuțu și George Mihăiță, proiecția aniversară a filmului lui Andrei Blaier, Ilustrate cu flori de câmp.

Joi, 27 august,

ziua va începe cu o serie de scurtmetraje de la Festivalul Altcine Action! 2014, de la ora 10.00: Isus s-a oprit la Ghizi / O Christós stamáti̱se stou Gyzi (R. Amerissa Basta, 2013, Grecia), Linda ( în prezența regizoarei Antonia Milcheva, 2012, Bulgaria), Ghinka / Ginka (R. Antonia Milceva, 2014), Pinguini / Penguins (R. Dimitris Zahos, 2012, Grecia), Amel (R. More Raca, 2012, Grecia), Half-Board Heaven (R. Giorgos Ktistakis, 2012, Grecia), Botev e idot / Botev e idiot (R. Deian Bararev, Bulgaria, 2012).

Din calupul de scurtmetraje românești și sârbești care va începe la ora 12.00 face parte și Ela, Panda și Madam (România, 2013), care va rula în prezența regizorului Andrei Răuțu și a monteurului Eugen Kelemen.

De la ora 20.00 va avea loc concertul Trei Parale, urmat de proiecția lungmetrajului Miresele / Nyfes / The Brides al regizorului grec Pantelis Voulgaris. Filmul a fost realizat cu suportul lui Martin Scorsese, care este și producătorul executiv al acestuia.

Cea de-a șasea ediție a Divanului Degustătorilor de Film și Artă Culinară are loc în perioada 21 – 30 august, în aer liber, în Centrul Vechi al Craiovei şi în Portul Cultural Cetate, cu proiecţii de film şi demonstraţii culinare.

Foto: Divanul Degustătorilor de Film și Artă Culinară –  facebook.com/DivanFilmFestival

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.

19
/10
/22

Unsul magilor, Black Adam (pseudonimul modern al lui Teth-Adam), spune povestea anti-eroului forțat de împrejurări să ajute câțiva pământeni. Mânat de răzbunare și ură, Black Adam este extrem de eficient în lupta cu opresorii Kahndaq-ului, spre disperarea super-eroilor din Justice Society.

19
/10
/22

După succesul ediţiei precedente cu 88 de minute cu Victor Rebengiuc, o gală care-şi propunea să aniverseze un artist legendar printr-o discuţie intimă şi pasionantă despre ale vieţii şi ale artei, acum spectatorii vor avea ocazia să o întâlnească pe actrița Tora Vasilescu.