Aliyah DaDa şi Drumul / Yol – Divanul Degustătorilor de Film și Artă Culinară, ziua 4
https://www.ziarulmetropolis.ro/aliyah-dada-de-la-ora-18-00-si-drumul-21-30-divanul-degustatorilor-de-film-si-arta-culinara-ziua-4/

După cele două zile de proiecţii în Craiova, Divan Film Festival s-a mutat în locul tradiţional de desfăşurare, Portul Cultural Cetate, unde a fost proiectat lungmetrajul regizat de Goran Marković, Turneul / Turneja (2008).

Un articol de Petre Ivan|24 august 2015

Luni, 24 august,

de la ora 18.00, în gara fluvială din Port Cetate, va avea loc proiecția documentarului Aliyah DaDa, în prezența regizoarei Oana Giurgiu, iar de la ora 21.30 va fi reluat, în aer liber, Drumul / Yol, primul lungmetraj turcesc care a câștigat Palme d’Or la Cannes.

Marți, 25 august,

vor începe dezbaterile din cadrul simpozionului anual, moderat de Marian Țuțui (director artistic Divan Film Festival) și Lydia Papadimitrou (profesor universitar la Universitatea John Moores din Liverpool).

Vor participa Ghergana Donceva (Bulgaria, Institutul de Balcanistică), precum și criticii de film Magda Mihăilescu, Mihai divanulFulger, Angelo Mitchievici și Andrei Șendrea (România).

În cadrul simpozionului de anul acesta, a cărui temă este “Drumuri și răspântii”, va fi lansat volumul “Eroi și antieroi din Balcani”, care cuprinde concluziile simpozionului desfășurat anul trecut.

Prânzul de marți va fi gătit de Chef Cezar Munteanu, cunoscut în lumea artei culinare pentru contribuțiile sale la dezvoltarea a numeroase manifestări gastronomice, precum și pentru proiectele de voluntariat ce sprijină categorii defavorizate.

De la ora 18.00, în gara fluvială din Port Cetate, vor rula două producții românești: Toto și surorile lui – documentarul lui Alexander Nanau, proaspăt câștigător al premiului Heart of Sarajevo pentru Cel mai bun documentar la ediția cu numărul 21 a Festivalului Internațional de Film de la Sarajevo – și Nu există în lumea asta, în prezența regizoarei Andreea Vălean.

De la ora 21.30, în Valea Cinematografică, va avea loc proiecția filmului Mica Anglie / Mikra Anglia (R. Pantelis Voulgaris, 2013), la care va asista protagonistul Andreas Konstantinou.

În Mica Anglie două surori, Orsa și Moscha, din insula Andros, supranumită Mica Anglie datorită bogățiilor, se îndrăgostesc de locotenentul Sypros Maltabes. Însă, doar una dintre ele este sortită să devină soția lui, într-o perioadă în care căsătoriile erau încă aranjate de părinți.

Filmul va fi urmat de concertul trupei Impex, importatoare și exportatoare de sunete muzicale.

Miercuri, 26 august,

de la ora 18.00, va fi proiectat un calup de scurtmetraje din România și Serbia: Colegi de clasă / Klasici (R.Milan Smiljanić, 2014), Lucky (R. Alexandra Botău, 2014), Seară cu radio / Veče uz radio (R. Miloš Tomić, 2015), Calea Dunării (în prezența regizorului Sorin Dorohoi, 2014) și Carne de iepure (R. Gabriel Achim, 2014).

De la ora 21.30, va avea loc, în prezența actorilor Dan Nuțu și George Mihăiță, proiecția aniversară a filmului lui Andrei Blaier, Ilustrate cu flori de câmp.

Joi, 27 august,

ziua va începe cu o serie de scurtmetraje de la Festivalul Altcine Action! 2014, de la ora 10.00: Isus s-a oprit la Ghizi / O Christós stamáti̱se stou Gyzi (R. Amerissa Basta, 2013, Grecia), Linda ( în prezența regizoarei Antonia Milcheva, 2012, Bulgaria), Ghinka / Ginka (R. Antonia Milceva, 2014), Pinguini / Penguins (R. Dimitris Zahos, 2012, Grecia), Amel (R. More Raca, 2012, Grecia), Half-Board Heaven (R. Giorgos Ktistakis, 2012, Grecia), Botev e idot / Botev e idiot (R. Deian Bararev, Bulgaria, 2012).

Din calupul de scurtmetraje românești și sârbești care va începe la ora 12.00 face parte și Ela, Panda și Madam (România, 2013), care va rula în prezența regizorului Andrei Răuțu și a monteurului Eugen Kelemen.

De la ora 20.00 va avea loc concertul Trei Parale, urmat de proiecția lungmetrajului Miresele / Nyfes / The Brides al regizorului grec Pantelis Voulgaris. Filmul a fost realizat cu suportul lui Martin Scorsese, care este și producătorul executiv al acestuia.

Cea de-a șasea ediție a Divanului Degustătorilor de Film și Artă Culinară are loc în perioada 21 – 30 august, în aer liber, în Centrul Vechi al Craiovei şi în Portul Cultural Cetate, cu proiecţii de film şi demonstraţii culinare.

Foto: Divanul Degustătorilor de Film și Artă Culinară –  facebook.com/DivanFilmFestival

31
/01
/24

În februarie, pe HBO Max ai conținut nou de urmărit în fiecare zi a lunii! Cu 29 de titluri noi, este la alegerea ta dacă vrei să urmărești cele mai noi filme, seriale, documentare, animații de pe HBO Max sau, de ce nu, să te pui la curent cu altele dintre sutele de titluri care sunt deja pe platformă.

30
/01
/24

În luna februarie, „Noaptea Albă a Filmului Românesc” este dedicată unui apreciat cineast, reprezentant al Noului Val în cinematografie: Cătălin Mitulescu regizor, scenarist şi producător. TVR Cultural, TVR Internațional și TVR Moldova invită telespectatorii în noaptea de sâmbătă, 3 spre 4 februarie, la un maraton cinematografic alături cele mai reprezentative şi premiate creaţii semnate de Cătălin Mitulescu.

29
/01
/24

Vika este un DJ carismatic în vârstă de 84 de ani și o adevărată vedetă a a scenei clubbingului din Varșovia. Confruntându-se cu trecerea timpului, Vika este de părere că vârsta este doar un număr și îi inspiră pe cei din jurul ei să își trăiască viața la maxim. Documentarul „Vika!” Este disponibil pe HBO Max.

29
/01
/24

Într-o lume și o industrie care se schimbă extrem de rapid, un renumit cineast italian, autor de modă veche, caută sens în filmele pe care le face, în dragoste, precum și în politică. Din 2 februarie, Un viitor luminos/ Il sol dell’avvenire, noul film al lui Nanni Moretti, o comedie care critică modul de a face filme al platformelor de streaming și apără viitorul cinematografului, are premiera în cinema, distribuit de Independența Film.

26
/01
/24

Survolând șansa și neșansa unei relații nemenite, de la aceeași distanță calculată care marchează și ruptura finală dintre cei doi protagoniști, debutul în lungmetraj a lui Celine Song, „Past Lives” dezbate în compoziții corecte, dar niciodată riscante, un „ce-ar fi fost dacă?” venit la 24 de ani de la ultima întâlnire.

25
/01
/24

Sfârșitul sec.XIX, un sat dezbinat de bârfe, certuri și lupta pentru pământ. Frumoasa Jagna, o tânără de 19 ani, un spirit liber ce iese din tiparele comunității, devine centrul atenției în momentul în care familia o obligă să se căsătorească cu Boryna, un moșier văduv, influent și bogat.

24
/01
/24

Despre “Klaus & Barroso” – ce a fost asta, frate Bogdan Theodor Olteanu? Acum, pe bune? Ce a fost asta? M-ai pus într-o situație tare complicată. Dar, vorba cântecului: “Frate, frate, la bine și la greu”, scrie Vasile Ernu, despre cel mai discutat film românesc din această lună.

23
/01
/24

CRONICĂ DE FILM În noul său lungmetraj, “Familiar” (2023), Călin Peter Netzer pare că încearcă să reia formula de succes din “Poziţia copilului” (2013), filmul cu care a câştigat Ursul de Aur la Berlinale.

19
/01
/24

Warner TV dedică duminicile lunii februarie filmelor de basm, povești fantastice live action și animate, ecranizări și narațiuni originale lansate pe parcursul ultimelor nouă decenii.

19
/01
/24

Producția este adaptarea live-action a îndrăgitului serial de animație și urmărește aventurile lui Aang, tânărul avatar, în încercarea de a stăpâni cele patru elemente (Apă, Pământ, Foc, Aer), pentru a reinstaura echilibrul într-o lume amenințată de înfricoșătoarea Națiune a Focului. Serialul va avea premiera globală pe 22 februarie 2024, doar pe Netflix.

18
/01
/24

CRONICĂ DE FILM Bizară, dar şi simptomatică decizia realizatorilor filmului "Klaus & Barroso" de a semna cu "regie colectivă", nenumită. Asta ar putea sugera că toţi cei trei scenarişti - Adrian Nicolae, Cosmin "Micutzu" Nedelcu şi Bogdan Theodor Olteanu -, dintre care primii doi sunt şi actori în roluri centrale, s-au ocupat de regie.