Aliyah DaDa & Marussia. Regizoarele iau cuvântul!
https://www.ziarulmetropolis.ro/aliyah-dada-marussia-regizoarele-iau-cuvantul/

CRONICĂ DE FILM Întâmplarea face ca filmele de debut a două regizoare românce să poată fi văzute în acelaşi timp pe marile ecrane: documentarul „Aliyah DaDa”, al Oanei Giurgiu (cunoscută ca producătoare), şi lungmetrajul de ficţiune „Marussia”, al Evei Pervolovici, o tânără cineastă stabilită în Franţa.

Un articol de Ionuţ Mareş|3 aprilie 2015

„Aliyah DaDa” este un proiect ambițios, pentru că, pe parcursul a aproape două ore, încearcă să livreze o istorie condensată a evreilor din România modernă și contemporană și, mai ales, a plecării lor de-a lungul timpului.

Mai exact, de la primii evrei care au părăsit România la sfârșitul al XIX-lea de prin Moldova pentru a se instala în Palestina de atunci, până la vânzările de evrei din timpului lui Ceaușescu.

Oana Giurgiu reușește să distileze o presupusă cantitate enormă de informație și nenumăratele piste demne de urmărit și obține o istorie cursivă, spusă când la persoana întâi, când din perspectiva unei voci narative istoric-obiective.

Ea îmbină fotografii și fragmente de înregistrări de arhivă cu interviuri cu evrei în vârstă care rememorează trecutul lor și al familiei lor.

Și, între acestea, Oana Giurgiu inserează colaje menite, pe de o parte, a exprima grafic și vizual comentariul (aproape omniprezent) din off și, pe de altă parte, a fi în ton cu preocupările artistice ale dadaiștilor, unul dintre cofondatorii mișcării, Tristan Tzara, fiind născut în Moinești (Bacău), orășel de unde au plecat și primii evrei din România și de unde începe și „Aliyah DaDa”.

Filmat inclusiv în Israel, acest documentar de debut este un film necesar (prin subiect), chiar dacă nu strălucește prin execuția regizorală.

Nimic original și nemaiîntâlnit în stilul Oanei Giurgiu, preocupată, aparent, mai mult de a menține coerența și claritatea poveștii sale sensibile, decât de a se aventura dincolo de montarea unor imagini și fragmente de interviuri, condimentate cu tehnica (inventivă a) colajelor.

Comentariul, citit de regizoare însăși și care este deseori didactic și pretențios, abundă în informații și nume, fiind marcat și de unele sentințe.

O mai atentă periere a lui și renunțatea la tonul de manual de istorie în favoarea unei abordări mai personale (cu un accent mai pronunțat pe personaje) ar fi permis filmului să treacă de la nivelul de documentar corect și util la o meditație mai profundă asupra raporturilor între destinele individuale și istorie.

Distribuit de Transilvania Film, „Aliyah DaDa” a intrat în cinematografe la 27 martie.

INFO

Aliyah DaDa

Regia: Oana Giurgiu

Rating: ●●○○○

 

Lansat pentru prima dată la nivel internațional în 2013 și cu o carieră ulterioară bună în festivaluri, „Marussia” este filmat în Paris, vorbit în rusă și franceză și regizat de o româncă.

Stabilită de câțiva ani în Franța, Eva Pervolovici folosește pentru filmul său o poveste simplă, inspirată dintr-o situație reală: o tânără rusoaică nonconformistă, imigrantă de mai mulți ani care încearcă să obțină azil în Franța, cutreieră străzile Parisului împreună cu fiica sa de șase ani, căutând în fiecare noapte câte un loc de dormit, după ce este evacuată din fosta locuință.

Femeia reală care a inspirat personajul mamei este înlocuită de o actriță profesionistă – Dinara Drukarova. Însă fetița – Marie-Isabelle Stheynman, născută în Franța – este păstrată și în film.

Punctat de câteva momente de reverie ce încearcă să contrabalanseze realismul emoțional dominant, „Marussia” se susține pe charisma celor două protagoniste, ale căror chipuri tușante sunt filmate în cadre strânse, și pe mimarea unei dezordini a existenței, a acelei stări mărețe de vagabondare atât de dragi cinematografiei franceze.
În ciuda situației lor, mama și fiica nu cerșesc mila spectatorilor, ci, prin demnitate și sensibilitate, impun respect și îndeamnă la înțelegere.

Așa cum s-a remarcat, „Marussia” este un film tandru. Dar nu și dulceag. Temperamentul imprevizibil și dificil de judecat moral al femeii (care apelează inclusiv la „aventuri de-o noapte” pentru a găsi o cameră de dormit) și relația ei strânsă și duioasă cu fetița stabilesc tonul afectiv care domină fiecare scenă.

„Marussia” este un film despre libertatea trăită cu voluptate și fără apăsarea vinovăției, realizat fără crispare și cu maximă delicatețe feminină.

Distribuit de Clorofilm, „Marussia” a intrat în cinematografe la 27 martie.

INFO

Marussia (2013)

Regia: Eva Pervolovici

Rating: ●●●○○

Foto Marussia: cinemagia

09
/10
/15

Peste exact o săptămână, debutează cea de a X-a ediție a Zilelor Filmului German (ZFGX). Proiecția filmelor are loc la Cinema Studio, începând din seara zilei de 16 octombrie, data care marchează deschiderea ediției jubiliare, cu o peliculă de excepție: „Victoria”, elogiatul thriller al lui Sebastian Schipper, considerat surpriza germană a Berlinalei din acest an și răsplătit cu Ursul de Argint.

09
/10
/15

CRONICĂ DE FILM „The Walk”, cel mai nou film al lui Robert Zemeckis, este reconstituirea spectaculoasă a unei fapte reale legendare, redată sub forma unei alegorii despre îndrăzneală şi cu tensiunea unui film de acţiune. Folosind inteligent 3D-ul, filmul oferă unul din cele mai rafinate momente ale cinemaului popular din acest an.

09
/10
/15

În ultimii 22 de ani Astra Film Festival a transformat Sibiul în spațiul privilegiat unde anual, timp de o săptămână, se poate vedea mersul lumii doar prin vizionarea selecției de filme. Viața de la 1,30 metri înălțime, spaimele interioare ale Hertei Muller – laureate a premiului Nobel, cum a învins Chuck Norris comunismul și viitorul filmului documentar în atelierele Aristoteles, sunt doar câteva din reperele weekend-ului la AFF 2015.

07
/10
/15

S-a dat startul celei de-a treia ediții a Dracula Film Festival. Hotel Transilvania 2 (R. Genndy Tartakovsky), film dublat în română de actorii Claudiu Bleonţ, Gabriel Spahiu, Anca Sigartău, Tamara Roman, Gabriel Costin şi Cristi Neacşu, a deschis ediţia din acest an a festivalului.

07
/10
/15

Les Films de Cannes à Bucarest și Asociația Culturală Control N lansează o provocare pentru tinerii critici de film, pe care își propun să-i angreneze în dezbatere. Un concurs organizat special cu ocazia acestor conferințe, „Fii critic la Cannes!”, oferă șansa participanților de a obține o acreditare - cu transport și cazare asigurate - la Festivalul de la Cannes, ediția din 2016.

06
/10
/15

CRONICĂ DE FILM „The Martian”, noul blockbuster al lui Ridley Scott, oferă mult prea puţin din ceea ce promite, alegând o reţetă facilă de a ilustra o aventură spectaculară. „Black Mass”, regizat de Scott Cooper, are meritul de a-şi asuma genul filmului cu gangsteri, fără a cădea în tentaţia pastişei sau a luării în zeflemea.

05
/10
/15

12 dintre filmele care s-au întors cu trofee de la Cannes pot fi văzute pentru prima dată în România între 23 și 29 octombrie, la Les Films de Cannes à Bucarest. Laureatul cu Palme d’Or și marii câștigători ai premiilor pentru regie, scenariu, interpretare, Camera d’Or sau Un Certain Regard vor aduce la Cinema Studio, Elvire Popesco și Cinema PRO o frântură din agitația și entuziasmul provocate la Cannes.

02
/10
/15

A 10-a ediție Anim'est se deschide oficial astăzi, la Cinema Studio, de la 20.00. Sunteți invitați să vizionați docu-drama Muntele Magic, în regia Ancăi Damian, precedată de un recital extraordinar susținut de Alexander Bălănescu.