Allegro ma non troppo, de Ion Minulescu, în premieră la TNB
https://www.ziarulmetropolis.ro/allegro-ma-non-troppo-de-ion-minulescu-in-premiera-la-tnb/

Comedia „Allegro, ma non troppo”, de Ion Minulescu, în regia lui Răzvan Popa, va avea premiera oficială pe 16 şi 18 ianuarie, de la ora 20.00, la Sala Pictura a Teatrului Naţional din Bucureşti (TNB).

Un articol de Petre Ivan|10 ianuarie 2015

Allegro ma non troppo” este o comedie sentimentală, cu încurcături amoroase şi suspansuri dramatice, o satiră de moravuri cu un milionar, o soţie şi un dramaturg, alături de alte personaje pitoreşti – o amantă, un samsar, o slujnică -, care va ţine publicul, timp de o oră şi jumătate, captivat de farmecul şi savoarea epocii interbelice, notează Mediafax.

Apariţii neaşteptate şi răsturnări de situaţie, un ingenios melanj între teatru şi realitate, un adulter care se comite sub ochii soţului, sub masca unei piese fictive, o pledoarie pentru firescul în teatru, care trebuie să se inspire din viaţă sunt elementele care caracterizează spectacolul „Allegro, ma non troppo”.

Autor dramatic jucat cu mare succes pe vremea sa, director al Teatrului Naţional din Bucureşti în anul 1926, Ion Minulescu (1881 – 1944) este cunoscut astăzi mai ales ca poet al „Romanţelor”.

Ion Minulescu, director al Teatrului Naţional din Bucureşti în anul 1926

Ion Minulescu, director al Teatrului Naţional din Bucureşti în anul 1926

Cu toate că, în timpul vieţii, scriitorul credea că posteritatea îl va recunoaşte mai ales pentru piesele sale, istoria literaturii i-a ales un alt destin. Teatrul său merită a fi redescoperit şi astăzi, după decenii de la primele montări la Naţionalul bucureştean, pentru dialogurile vii, umorul alert, naturaleţea poveştii, verva intelectuală şi originalitatea scriiturii, se mai arată în comunicatul citat.

Printre piesele cele mai jucate se numără „Manechinul sentimental”, „Pleacă berzele”, „Amantul anonim” şi „Allegro, ma non troppo”, o comedie ce a fost reprezentată şi la Bratislava şi la Buenos Aires.

În distribuţia spectacolului, actori cunoscuţi prilejuiesc întâlnirea publicului cu savoarea personajelor şi a situaţiilor minulesciene: Gavril Pătru, Marius Rizea, Eugen Cristea, Costina Ciuciulică, Aylin Cadîr, Victoria Dicu, sub îndrumarea regizorală a lui Răzvan Popa.

Scenografia este semnată de Florilena Popescu-Fărcăşanu şi Maxim Corciova.

Această premieră inaugurează anul 2015 la Teatrul Naţional „I. L.Caragiale” din Bucureşti.

Foto: Allegro ma non troppo, Ion Minulescu – wikipedia, tnb

29
/02
/24

Teatrul Masca și grupul de creație sonoră „Immersonic” vă invită la sediul din Bd. Uverturii Nr. 14, la primul eveniment din seria de „sinestesis live / incursiuni în sinele total”, o întâlnire de creație spontană între scriitori (poeți și prozatori) activi pe scena literară românească și artiști sau performeri din domeniul sunetului.

29
/02
/24

Teatrul de Balet Sibiu a programat la începutul lunii martie, la Sala Mare a Centrului Cultural „Ion Besoiu” Sibiu, spectacolul de teatru-dans „Despre noi-About us”, scenariul și regia Beatrice Rancea, coregrafia Dragoș Roșu și Beatrice Rancea. Inspirat de destinul companiei sibiene de balet, spectacolul „Despre noi- About us” se dansează la Teatrul de Balet Sibiu, în data de 02 martie 2024, ora 19:00, și îi are ca invitați speciali pe actorii Naționalului bucureștean, Iuliana Moise și Claudiu Bleonț.

28
/02
/24

Filmul documentar AMAR, regizat de Diana Gavra, va avea putea fi văzut în premieră în cinematografe din 8 martie, iar până atunci spectatorii se vor putea întâlni cu regizoarea și parte din echipa filmului în două evenimente speciale:

28
/02
/24

Romanian Design Week, festivalul multidisciplinar dedicat industriilor creative, organizat de The Institute și prezentat de UniCredit Bank, lansează apelul de înscrieri în circuitul RDW Design GO!.

28
/02
/24

Diana Vasile, PhD, psihoterapeut și Președinte al Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei (ISTT), lansează astăzi cartea Anatomia traumei. Cum să ai o viață mai bună când sufletul te doare, publicată la editura Bookzone. Rezultatul a peste 25 de ani de studiu, practică și cercetare în domeniul psihotraumatologiei, cartea oferă o perspectivă completă asupra impactului traumei în viețile noastre, dar și asupra modalităților de recuperare post-traumatică.

28
/02
/24

Asociația Tangent, în parteneriat cu Teatrul Excelsior, Teatrul Național „I.L. Caragiale”, Casa Kerim și LiterNet, a lansat miercuri, 21 februarie, un open call pentru actori și actrițe din București, cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani, pentru formarea distribuției spectacolului EMAUS, după romanul omonim al scriitorului italian Alessandro Baricco.

28
/02
/24

Primăvara sosește la Sala Radio cu abonamente și bilete pentru ultimele 3 luni ale stagiunii cu numărul 95 pe scena Radio România! Abonamentele pentru perioada aprilie - iunie 2024 vor fi disponibile la vânzare în perioada 28 februarie – 5 martie 2024. Biletele individuale vor fi puse în vânzare începând din data de miercuri, 6 martie 2024.