Alpenstock triumfă la Avignon
https://www.ziarulmetropolis.ro/alpenstock-triumfa-din-nou-la-avignon/

Un grup de artişti din Bucureşti şi Arad susţin zilele acestea un spectacol la Teatrul Atelier 44 din Avignon în cadrul Festivalului Off 2015 – „Cel mai mare teatru din lume”. Cunoscuţii actori Victoria Cociaş, Vlad Rădescu şi Pavel Bârsan sunt protagoniştii spectacolului „Alpenstock” de Remi De Vos, dramaturg francez aflat în mare vogă la ora actuală. Spectacolul a demarat bine de la primele reprezentaţii şi de două zile afişează „complet”, se joacă cu sala plină.

Un articol de Petre Ivan|14 iulie 2015

Spectacolul are ca tema intoleranța și xenofobia și are la bază unul dintre cele mai jucate texte ale dramaturgului francez.

Regia spectacolului este semnată de Erno Tapasto, pentru varianta română și a primit sprijinul benevol al regizorului Radu Dinulescu pentru varianta în limba franceză și pentru organizarea turneului.

Anul acesta sunt prezente în festival, cu peste 1400 de spectacole diferite, în afară de Franța, încă 25 de țări iar din Est putem enumera : Ucraina, Corea, Taiwan, Japonia și China.

„Atelier 44” este o sală studio, de 50 de locuri cu un spațiu de joc generos.

Acest teatru primește spectacole din România încă din 2007, iar aici au mai fost reprezentate și spectacole pentru copii, tot producții arădene: „Crăiasa zăpezii” de Andersen, regia Victor-Ioan Frunză, producție a Teatrului de Marionete Arad, în 2007; „Fabuloasa călătorie a domnului Nostoc” de Patrice Seiler, în regia lui Radu Dinulescu, producție a Teatrului Clasic „Ioan Slavici” în 2012; etc.

Victoria Cociaș și Pavel Bârsan au mai reprezentat Aradul la Avignon în 2008 cu ocazia reluării spectacolului „Hymnus” de Georgy Schwajda, în regia lui Radu Dinulescu, spectacol care în 2007 a primit premiul presei „Coup de cœur de la presse”, acordat de ziariștii din Avignon, cea mai mare distincție a Festivalului Off.

Victoria Cociaș a fost prezentă și a reprezentat cultura arădeană la Avignon și în 2004 cu spectacolul „Scrisoare de dragoste ca un supliciu chinez” de Fernando Arabal – Producție a Teatrului Nottara și a fostei Case de Cultură a Municipiului Arad; în  Alpenstock2005 cu „Milla” de Bernard Proust; în 2006 alături de Claudiu Bleonț, cu „Caii la fereastră” de Matei Vișniec – producție a Teatrului Clasic „Ioan Slavici” din Arad; în 2007 tot alături de Claudiu Bleonț, cu „Hymnus” de Georgy Schwajda, producție a Teatrului „Fani Tardini” din Galați și a Casei de Cultură Arad.

Asociația Thespis a câștigat două proiecte de finanțare în cadrul licitației de proiecte culturale derulată în primăvara acestui an, unul pentru producția și reprezentarea spectacolului „Alpenstock”, în limba română și un al doilea proiect pentru prezentarea spectacolului, în variantă franceză, la „Festivalul Off” de la Avignon.

Turneul de la Avignon se înscrie în efortul general al instituțiilor culturale din Arad de a sprijini inițiativa Consiliului Local și a Primăriei din Arad de a deveni Capitală Culturală Europeană în 2021.

Managerul acestui proiect este cunoscutul regizor de film Radu Gabrea. Spectacolul se află la Avignon și sub egida Institutului Cultural Român la Paris.

Foto: Alpenstock , Avignon – festival-avignon.com

20
/03
/24

Sue Giles, președintele ASSITEJ, transmite mesajul de Ziua Internațională a Teatrului pentru Copii și Tineret. Scopul acestei campanii este de a facilita accesul la teatru și la spectacole pentru copii și tineri.

19
/03
/24

Nominalizat în acest an la Women's Prize for Fiction, romanul „Cele opt vieți ale unui trickster de-o vârstă cu veacul” de Mirinae Lee, o coreeancă mutată în SUA, spune povestea teribilă a unei femei evadate din Coreea de Nord.

18
/03
/24

Proiectul „Întâlnirile Teatrul azi la Masca” iniţiat de revista Teatrul azi, în parteneriat cu Teatrul Masca din Bucureşti şi cu susţinerea UNITER, continuă seria de discuții profesionale cu a doua masă rotundă dedicată, de această dată, dramaturgiei românești.

18
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie.

15
/03
/24

Cea de-a cincea ediție a Festivalului Filmului Palestinian, organizată de Centrul Cultural Mahmoud Darwish, sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, se va desfășura între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie la Cluj-Napoca, cu o nouă direcție artistică și o prezentare a cinematografiei palestiniene ca un Cinema of Existence.

14
/03
/24

Unul dintre cei mai importanți regizori europeni, cunoscut pentru abordarea sa contemporană a pieselor clasice și montările provocatoare din punct de vedere politic și social, Thomas Ostermeier montează pentru prima dată un spectacol în România.

14
/03
/24

Astăzi, pe 14 martie, se împlinesc trei ani de la moartea ei, la Paris, în 2021, atunci când Covidul făcea ravagii și oprise lumea în loc. Avea aproape 90 de ani.

13
/03
/24

În perioada 12-15 martie 2024, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din București organizează cea de-a XXV-a ediție a Ușilor Deschise, în cele două sedii ale sale, din Str. Matei Voievod nr. 75-77 și Str. Tudor Arghezi nr. 3b.