Alpin Film Festival 2017 aduce cultura montană și distracția în Brașov, Predeal și Bușteni
https://www.ziarulmetropolis.ro/alpin-film-festival-2017-aduce-cultura-montana-si-distractia-in-brasov-predeal-si-busteni/

Alpin Film Festival (ediţia a II-a), festival internaţional de film, carte şi fotografie destinat promovării culturii şi civilizaţiei montane, are loc în perioada 23-29 ianuarie, în Braşov, Predeal şi Buşteni. Intrarea la evenimentele festivalului este liberă.

Un articol de Petre Ivan|23 ianuarie 2017

Iubitorii de munte, adrenalină și aventură vor avea la dispoziție o săptămână întreagă cu evenimente speciale – proiecții cu cele mai spectaculoase filme din universul montan, expoziții de fotografie veche și fotografie alpină, lansări de carte, dar și întâlniri cu alpiniști sau sportivi români cunoscuti și invitați din Italia, Polonia, Cehia, Franța și Slovenia. Cei care vor veni la Alpin Film Festival 2017 vor putea să-i întâlnească, printre alții, pe Zsolt Torok, Vlad Căpușan, Cornel Coco Galescu, Nicolae Dimache, Toma Coconea, Dr. Cristian Lascu, Ionuț Zincă, Silviu Bălan.

Alpin Film Festival este un eveniment creat cu multă pasiune pentru munte și artă, un eveniment prin care ne dorim să dezvoltăm o platformă de educație privind muntele și tot ce înseamnă acesta: prietenie, natură, aventură, adrenalină și distracție. Deschidem larg ușa tuturor celor care iubesc și respectă muntele, sportul, cărțile, filmele și fotografia. Ne dorim ca, în timp, să creăm o comunitate frumoasă, alături de care știi sigur că vei petrece momente de neuitat, la munte” – Dan Burlac, președinte Alpin Film Festival.

Festivalul se deschide pe 24 ianuarie, la Bușteni, gazda evenimentelor și filmelor din lumea alpinismului. Ziua va debuta cu vernisajul expoziției în aer liber, cuprinzând o colecție de fotografii vechi din Arhivele Naționale, prezentate pentru prima oară publicului larg. Intitulată  „Istoria în Alb”,  expoziția va fi găzduită de Castelul Cantacuzino din Bușteni. Nicolae Pepene, directorul Muzeului Județean de Istorie Brașov și realizatorul expoziției concepute în colaborare cu Asociația Forums, va prezenta acest eveniment care mai cuprinde și lansarea ultimului număr din revista Astra. 

Tot pe 24 ianuarie, la Centrul Cultural ”Aurel Stroe” – Bușteni va avea loc proiecția specială a  unuia dintre cele mai premiate filme românești la festivalurile internaționale  de gen – ”Muntele Magic”, regizat de Anca Damian și prezentat de Irina Margareta Nistor.

Pe durata întregului festival, în cele trei orașe, va fi difuzată o selecție internațională care va cuprinde cele mai bune filme din ultimii doi ani ce își au inspirația în lumea muntelui. În premieră în România, Alpin Film Festival va organiza la Predeal, pe 28 și 29 ianuarie, ”ZILELE FILMULUI ROMÂNESC DE MUNTE”, ce va cuprinde o interesantă selecție de filme realizate în România. Publicul va putea vota filmul românesc preferat, la finalul fiecărei proiecții.

Anul acesta, Italia este țara invitată special la Alpin Film Festival, fiind una dintre țările cu tradiție în alpinism și sporturi de iarnă. Printre invitați se numără reprezentanți ai Muzeului Național Montan din Torino – cel mai mare muzeu dedicat muntelui din Europa, Alessandro Filippini, cunoscut specialist al muntelui „transalpin”. Partenerul acestui eveniment este Institutul Italian de Cultură București. 

Un alt eveniment din cadrul festivalului va fi expoziția de fotografii ale Asociației Forona, expoziția ”Muntele”, organizată în aer liber, la Brașov, în Piața Sfatului și realizată cu sprijinul Canon România.

Tot pentru prima oara în România, Alpin Film Festival va organiza,  joi, 26 ianuarie, la Predeal conferința ”Medicină la Altitudine”, în parteneriat cu Salvamont România – Dispeceratul Național Salvamont. Cel care va susține acest eveniment este doctor Nicolae Dimache, specialist endocrinolog și fost alpinist de performanță, actualmente rezident în Italia unde a practicat medicina internă. Temele dezbătute în această conferință vor fi legate de aspectele fundamentale ale fiziologiei organismului uman expus la mare altitudine, procesele de aclimatizare etc.

Între 24 și 29 ianuarie, festivalul va cuprinde și un salon de carte organizat în Sala Mare a Primăriei Predeal. Salonul de carte va prezenta ultimele apariții de carte al căror subiect este inspirat din lumea muntelui, în prezența a numeroși scriitori și jurnaliști. Printre invitații speciali se numără Marius Chivu, Sabina Fati, Dinu Mititeanu, Nicolae Dimache sau Mihai Ogrinji.

Duminică, 29 ianuarie, Alpin Film Festival se va încheia cu două evenimente speciale – ”Gala Alpinismului Românesc” și ceremonia de premiere ”Sportivul Anului 2016”, realizată cu sprijinul Federației Române de Alpinism și Escaladă (FRAE), unde vor participa cei mai buni sportivi din țară.

Tot în cadrul Alpin Film Festival se desfășoară, în perioada 1 ianuarie – 1 martie 2017, și concursul ”Digital Carpatica” – concurs de scurtmetraje realizate exclusiv cu telefonul mobil, având ca temă principală Munții Carpați din România. Regulamentul concursului este disponibil pe website-ul Alpin Film Festival.

Întreg programul Alpin Film Festival și synopsis-ul filmelor selecționate pot fi găsite pe www.alpinfilmfestival.ro.

Alpin Film Festival se bucură de sprijinul International Alliance for Mountain Film (IAMF), asociație internațională care reunește peste 25 de festivaluri de profil din întreaga lume.

Despre Alpin Film Festival

Alpin Film Festival este singurul festival internațional de film, carte și fotografie destinat promovării culturii și civilizației montane din România. Prima ediție a festivalului a avut loc în martie 2016. Festivalul este inspirat de succesul altor manifestări de acest gen din întreaga lume: BANFF (Canada), GRENOBLE (Franța), KATHMANDU (Nepal). Pentru mai multe detalii, puteți vizita website-ul festivalului – www.alpinfilmfestival.ro sau pagina de Facebook: www.facebook.com/alpinfilmfestival

Alpin Film Festival Official Trailer 2017 from Alpin Film Festival on Vimeo.

05
/08
/14

Echipa care anul acesta va realiza cel mai bun film documentar în cadrul Aristoteles Workshop, atelierul organizat de Dan Nuțu, va primi un premiu în valoare de 2000 de euro, datorită susținerii Farmexim. Compania a susținut atelierul și anul trecut, după ce în perioada 2008-2011, premiul pentru cel mai bun film realizat în cadrul atelierului a fost oferit de Institutul Cultural Român (ICR).

05
/08
/14

Lungmetrajul "Vânătoarea de spioni/ A Most Wanted Man", în care celebrul actor Philip Seymour Hoffman a jucat ultimul său rol principal, va fi proiectat, pe 17 august, în avanpremieră, în închiderea celei de-a 11-a ediţii a Festivalului International de Film Independent Anonimul din Capitală.

04
/08
/14

Într-o noapte de 4 spre 5 august, 1962, murea o actriță care n-are nevoie de nicio prezentare: Marilyn Monroe. În ultimul său interviu, spunea că „adevărata frumuseţe şi feminitatea nu pot fi create artificial şi n-au vârstă”.

02
/08
/14

De pe 8 până pe 23 august, Caravana Filmelor NexT se opreşte în parcuri, pe pajişti, în grădini sau pieţe centrale în opt oraşe din ţară. Spectatorii vor putea viziona în aer liber o parte din cele mai bune scurtmetraje văzute de-a lungul timpului în sălile de cinema în cadrul Festivalului de Film NexT.

02
/08
/14

Nu se întâmplă zilnic să stai într-o cameră luxoasă în hotelul Corinthia din Londra și să ți se aducă pe tavă vedete de la Hollywood, să le întrebi cam ce vrei tu, iar ele chiar să ți se răspundă. Îi aștept pe James Gunn, regizor, Dave Batista, Chris Pratt (Zero Dark Thirty), Vin Diesel (Fast and Furious), Zoe Saldana (Avatar), Karen Gillan, actori.

01
/08
/14

Prezentat în cadrul secțiunii competitive “Un certain regard” la Cannes 2014, cel de-al patrulea lungmetraj regizat de Asia Argento, “Incompresa”/ “Misunderstood”, va fi proiectat în premieră la Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL, la București.

01
/08
/14

Moartea celebrului cascador Szobi Cseh i-a îndurerat pe actorii şi regizorii români care au aflat vestea în această dimineaţă. “A fost un artist adevărat, un camarad desăvârşit. Calcula totul exact. A făcut din profesia asta o adevărată artă", a spus Ion Besoiu, despre fostul său coleg.

31
/07
/14

Mai mulţi regizori de la Hollywood, între care Quentin Tarantino, Christopher Nolan şi JJ Abrams, vor să salveze ultima fabrică Kodak, ce produce peliculă pentru filme, informează online.wsj.com.

30
/07
/14

Actriţa Maria Dinulescu a declarat, marţi, la un eveniment organizat la Institutul Cultural Român, că nu şi-a dorit succes şi nu-l doreşte în continuare şi a afirmat că, dacă primeşte o audiţie şi trebuie să lucreze la ea, este ,,cea mai fericită", precizând că trăieşte ,,visul ei american".

29
/07
/14

CRONICĂ DE CARTE. Recent apărut la editura IBU Publishing, volumul „Un studiu al cinematografiei germane”, de Maggie Hoffgen, este o foarte utilă și la îndemână introducere în istoria și variațiile estetice și tematice ale uneia din cele mai spectaculoase și instabile cinematografii, din păcate puțin cunoscută de publicul larg din România.

29
/07
/14

 Evenimentul „Cinema în aer liber” se va desfăşura timp de şase săptămâni în perioada 5 august-14 septembrie, în Parcul Alexandru Ioan Cuza - Insula Pensionarilor (acces din str. Baba Novac), unde vor fi proiectate cele mai bune 12 filme europene şi de autor ale momentului, precum şi o selecţie de filme clasice îndrăgite şi apreciate de publicul cinefil.