Alpin Film Festival 2017 aduce cultura montană și distracția în Brașov, Predeal și Bușteni
https://www.ziarulmetropolis.ro/alpin-film-festival-2017-aduce-cultura-montana-si-distractia-in-brasov-predeal-si-busteni/

Alpin Film Festival (ediţia a II-a), festival internaţional de film, carte şi fotografie destinat promovării culturii şi civilizaţiei montane, are loc în perioada 23-29 ianuarie, în Braşov, Predeal şi Buşteni. Intrarea la evenimentele festivalului este liberă.

Un articol de Petre Ivan|23 ianuarie 2017

Iubitorii de munte, adrenalină și aventură vor avea la dispoziție o săptămână întreagă cu evenimente speciale – proiecții cu cele mai spectaculoase filme din universul montan, expoziții de fotografie veche și fotografie alpină, lansări de carte, dar și întâlniri cu alpiniști sau sportivi români cunoscuti și invitați din Italia, Polonia, Cehia, Franța și Slovenia. Cei care vor veni la Alpin Film Festival 2017 vor putea să-i întâlnească, printre alții, pe Zsolt Torok, Vlad Căpușan, Cornel Coco Galescu, Nicolae Dimache, Toma Coconea, Dr. Cristian Lascu, Ionuț Zincă, Silviu Bălan.

Alpin Film Festival este un eveniment creat cu multă pasiune pentru munte și artă, un eveniment prin care ne dorim să dezvoltăm o platformă de educație privind muntele și tot ce înseamnă acesta: prietenie, natură, aventură, adrenalină și distracție. Deschidem larg ușa tuturor celor care iubesc și respectă muntele, sportul, cărțile, filmele și fotografia. Ne dorim ca, în timp, să creăm o comunitate frumoasă, alături de care știi sigur că vei petrece momente de neuitat, la munte” – Dan Burlac, președinte Alpin Film Festival.

Festivalul se deschide pe 24 ianuarie, la Bușteni, gazda evenimentelor și filmelor din lumea alpinismului. Ziua va debuta cu vernisajul expoziției în aer liber, cuprinzând o colecție de fotografii vechi din Arhivele Naționale, prezentate pentru prima oară publicului larg. Intitulată  „Istoria în Alb”,  expoziția va fi găzduită de Castelul Cantacuzino din Bușteni. Nicolae Pepene, directorul Muzeului Județean de Istorie Brașov și realizatorul expoziției concepute în colaborare cu Asociația Forums, va prezenta acest eveniment care mai cuprinde și lansarea ultimului număr din revista Astra. 

Tot pe 24 ianuarie, la Centrul Cultural ”Aurel Stroe” – Bușteni va avea loc proiecția specială a  unuia dintre cele mai premiate filme românești la festivalurile internaționale  de gen – ”Muntele Magic”, regizat de Anca Damian și prezentat de Irina Margareta Nistor.

Pe durata întregului festival, în cele trei orașe, va fi difuzată o selecție internațională care va cuprinde cele mai bune filme din ultimii doi ani ce își au inspirația în lumea muntelui. În premieră în România, Alpin Film Festival va organiza la Predeal, pe 28 și 29 ianuarie, ”ZILELE FILMULUI ROMÂNESC DE MUNTE”, ce va cuprinde o interesantă selecție de filme realizate în România. Publicul va putea vota filmul românesc preferat, la finalul fiecărei proiecții.

Anul acesta, Italia este țara invitată special la Alpin Film Festival, fiind una dintre țările cu tradiție în alpinism și sporturi de iarnă. Printre invitați se numără reprezentanți ai Muzeului Național Montan din Torino – cel mai mare muzeu dedicat muntelui din Europa, Alessandro Filippini, cunoscut specialist al muntelui „transalpin”. Partenerul acestui eveniment este Institutul Italian de Cultură București. 

Un alt eveniment din cadrul festivalului va fi expoziția de fotografii ale Asociației Forona, expoziția ”Muntele”, organizată în aer liber, la Brașov, în Piața Sfatului și realizată cu sprijinul Canon România.

Tot pentru prima oara în România, Alpin Film Festival va organiza,  joi, 26 ianuarie, la Predeal conferința ”Medicină la Altitudine”, în parteneriat cu Salvamont România – Dispeceratul Național Salvamont. Cel care va susține acest eveniment este doctor Nicolae Dimache, specialist endocrinolog și fost alpinist de performanță, actualmente rezident în Italia unde a practicat medicina internă. Temele dezbătute în această conferință vor fi legate de aspectele fundamentale ale fiziologiei organismului uman expus la mare altitudine, procesele de aclimatizare etc.

Între 24 și 29 ianuarie, festivalul va cuprinde și un salon de carte organizat în Sala Mare a Primăriei Predeal. Salonul de carte va prezenta ultimele apariții de carte al căror subiect este inspirat din lumea muntelui, în prezența a numeroși scriitori și jurnaliști. Printre invitații speciali se numără Marius Chivu, Sabina Fati, Dinu Mititeanu, Nicolae Dimache sau Mihai Ogrinji.

Duminică, 29 ianuarie, Alpin Film Festival se va încheia cu două evenimente speciale – ”Gala Alpinismului Românesc” și ceremonia de premiere ”Sportivul Anului 2016”, realizată cu sprijinul Federației Române de Alpinism și Escaladă (FRAE), unde vor participa cei mai buni sportivi din țară.

Tot în cadrul Alpin Film Festival se desfășoară, în perioada 1 ianuarie – 1 martie 2017, și concursul ”Digital Carpatica” – concurs de scurtmetraje realizate exclusiv cu telefonul mobil, având ca temă principală Munții Carpați din România. Regulamentul concursului este disponibil pe website-ul Alpin Film Festival.

Întreg programul Alpin Film Festival și synopsis-ul filmelor selecționate pot fi găsite pe www.alpinfilmfestival.ro.

Alpin Film Festival se bucură de sprijinul International Alliance for Mountain Film (IAMF), asociație internațională care reunește peste 25 de festivaluri de profil din întreaga lume.

Despre Alpin Film Festival

Alpin Film Festival este singurul festival internațional de film, carte și fotografie destinat promovării culturii și civilizației montane din România. Prima ediție a festivalului a avut loc în martie 2016. Festivalul este inspirat de succesul altor manifestări de acest gen din întreaga lume: BANFF (Canada), GRENOBLE (Franța), KATHMANDU (Nepal). Pentru mai multe detalii, puteți vizita website-ul festivalului – www.alpinfilmfestival.ro sau pagina de Facebook: www.facebook.com/alpinfilmfestival

Alpin Film Festival Official Trailer 2017 from Alpin Film Festival on Vimeo.

31
/01
/24

În februarie, pe HBO Max ai conținut nou de urmărit în fiecare zi a lunii! Cu 29 de titluri noi, este la alegerea ta dacă vrei să urmărești cele mai noi filme, seriale, documentare, animații de pe HBO Max sau, de ce nu, să te pui la curent cu altele dintre sutele de titluri care sunt deja pe platformă.

30
/01
/24

În luna februarie, „Noaptea Albă a Filmului Românesc” este dedicată unui apreciat cineast, reprezentant al Noului Val în cinematografie: Cătălin Mitulescu regizor, scenarist şi producător. TVR Cultural, TVR Internațional și TVR Moldova invită telespectatorii în noaptea de sâmbătă, 3 spre 4 februarie, la un maraton cinematografic alături cele mai reprezentative şi premiate creaţii semnate de Cătălin Mitulescu.

29
/01
/24

Vika este un DJ carismatic în vârstă de 84 de ani și o adevărată vedetă a a scenei clubbingului din Varșovia. Confruntându-se cu trecerea timpului, Vika este de părere că vârsta este doar un număr și îi inspiră pe cei din jurul ei să își trăiască viața la maxim. Documentarul „Vika!” Este disponibil pe HBO Max.

29
/01
/24

Într-o lume și o industrie care se schimbă extrem de rapid, un renumit cineast italian, autor de modă veche, caută sens în filmele pe care le face, în dragoste, precum și în politică. Din 2 februarie, Un viitor luminos/ Il sol dell’avvenire, noul film al lui Nanni Moretti, o comedie care critică modul de a face filme al platformelor de streaming și apără viitorul cinematografului, are premiera în cinema, distribuit de Independența Film.

26
/01
/24

Survolând șansa și neșansa unei relații nemenite, de la aceeași distanță calculată care marchează și ruptura finală dintre cei doi protagoniști, debutul în lungmetraj a lui Celine Song, „Past Lives” dezbate în compoziții corecte, dar niciodată riscante, un „ce-ar fi fost dacă?” venit la 24 de ani de la ultima întâlnire.

25
/01
/24

Sfârșitul sec.XIX, un sat dezbinat de bârfe, certuri și lupta pentru pământ. Frumoasa Jagna, o tânără de 19 ani, un spirit liber ce iese din tiparele comunității, devine centrul atenției în momentul în care familia o obligă să se căsătorească cu Boryna, un moșier văduv, influent și bogat.

24
/01
/24

Despre “Klaus & Barroso” – ce a fost asta, frate Bogdan Theodor Olteanu? Acum, pe bune? Ce a fost asta? M-ai pus într-o situație tare complicată. Dar, vorba cântecului: “Frate, frate, la bine și la greu”, scrie Vasile Ernu, despre cel mai discutat film românesc din această lună.

23
/01
/24

CRONICĂ DE FILM În noul său lungmetraj, “Familiar” (2023), Călin Peter Netzer pare că încearcă să reia formula de succes din “Poziţia copilului” (2013), filmul cu care a câştigat Ursul de Aur la Berlinale.

19
/01
/24

Warner TV dedică duminicile lunii februarie filmelor de basm, povești fantastice live action și animate, ecranizări și narațiuni originale lansate pe parcursul ultimelor nouă decenii.

19
/01
/24

Producția este adaptarea live-action a îndrăgitului serial de animație și urmărește aventurile lui Aang, tânărul avatar, în încercarea de a stăpâni cele patru elemente (Apă, Pământ, Foc, Aer), pentru a reinstaura echilibrul într-o lume amenințată de înfricoșătoarea Națiune a Focului. Serialul va avea premiera globală pe 22 februarie 2024, doar pe Netflix.