Alpin Film Festival, un tribut adus alpinistului Zsolt Török
https://www.ziarulmetropolis.ro/alpin-film-festival-un-tribut-adus-alpinistului-zsolt-torok/

Cea de-a 5-a ediţie Alpin Film Festival este un tribut adus alpinistului Zsolt Török, pornit în 2019 într-o ultimă expediţie, în munţii Făgăraş. Sâmbătă, pe 28 februarie, un eveniment special în memoria celui care a dus numele României pe cele mai înalte culmi va avea loc la Castelul Cantacuzino din Buşteni.

Un articol de Liliana Matei|13 februarie 2020

Personalități emblematice ale alpinismului românesc vor povesti iubitorilor de munte despre ascensiunile lui de succes, dar și despre cele mai importante expediții de-a lungul cărora i-au fost alături. ,,N-ai cum să spui că vrei să cucerești un munte. De fapt, întotdeauna, vrei să te cucerești pe tine”, spunea el.

Îndrăgostit de natură și fascinat de măreția munților, Zsolt Török este considerat unul dintre cei mai tehnici alpinişti români, coordonator a zeci de expediţii pe cei mai impunători munţi din lume, în Himalaya, în Alpi sau în Anzii Cordilieri. Avea doar 16 ani când și-a descoperit atracția pentru înălțimi. Pasiunea unchiului său l-a inspirat, iar poveștile despre vestitele alpiniade din Bicaz, Piatra Craiului și Bucegi au trezit în el dorința de a cuceri Peretele Văii Albe. Cu trecerea anilor, relația lui cu muntele a devenit tot mai strânsă.

Prima sa expediție a avut loc în Munții Făgăraș, pe timp de iarnă, iar sentimentul de împlinire pe care l-a avut atunci l-a determinat să continue. Timp de 30 de ani, a explorat lumea în lung și-n lat, atacând trasee nemaiatinse de om dintr-o dorință constantă de a se auto-depăși. În anii ’90 – 2000 a coordonat unele dintre cele mai dificile trasee de perete din România și a escaladat solitar, cu succes, numeroși pereți cu nivel de dificultate ridicat. În 2000 cucerea Ghețarul Eiger, din Elveția, iar la scurtă vreme ajungea pe vârful Matterhorn (4478m). Visul său din copilărie, acela de a escalada Alpii, s-a împlinit în 2002, când a reușit să atingă vârful Mont Blanc (4807m).

A atacat K2 în 2010, pe traseul Abruzzi, urcând până la 7600m, iar în 2013, Zsolt Török a condus expediţia românească ce a ajuns pe Nanga Parbat (8126 de metri), considerată cea mai mare performanţă în alpinismul românesc. Trei ani mai târziu, a atins cinci vârfuri în Himalaya, Vlad Căpuşan fiindu-I alături în trei dintre ascensiuni.

Credea că muntele ne aduce mai aproape de forța omului interior, testându-ne limitele. ,,Practic, toată activitatea asta este doar un mijloc prin care tu evoluezi ca om, ca spirit. Noi folosim stânca, munții, verticalele, ca pe o unealtă pentru asta – să îți învingi propriile temeri, omul mărunt din tine să dispară și să apară un altfel de Om, în interiorul tău.’’, mărturisea Zsolt într-un interviu acordat publicației România Pitorească.

Cea mai recentă performanță fără precedent la nivel mondial a fost înregistrată la începutul anului 2019, când alături de Teofil Vlad și Romeo Popa, a deschis o nouă rută în Peretele Sudic al muntelui Pumori, care are o altitudine maximă de 7165m. Din cauza pericolelor mari de avalanşă, Pumori, unul dintre cele mai neprietenoase vârfuri montane, este foarte puţin abordat de către alpiniştii profesionişti din întreaga lume. Ei au reușit să cucerească muntele ucigaș, stabilind un nou record internațional.

Zsolt Török  s-a întors în Munții Făgăraș în luna mai a anului 2019, într-o expediție solo care avea să fie ultima, lâsând în urmă, pentru noi toți, un model de disciplină, curaj și dragoste față de natură.

,,Alpin Film Festival îi datorează lui Zsolt faptul că a devenit un festival consacrat, care contează, pentru că a reușit în fiecare an, încă de la înființarea sa, să se ridice la <<mare înălțime>> prin GALA MUNTELUI, unde Zsolt și-a pus tot sufletul încercând să adune în jurul ideii de performanță, de cultură a muntelui, toată  suflarea celor care cunosc bine fenomenul alpinismului de performanță, istoria acestuia în România și succesele care trebuiesc amintite. Tot ce vom face pe mai departe va avea ca sursă de inspirație generozitatea și pasiunea lui Zsolt pentru cultura și educația montană”, a spus Dan Burlac, președintele Alpin Film Festival. Evenimentul, singurul din România dedicat culturii și educației montane, va avea loc  în perioada 24 februarie – 1 martie la Brașov, Bușteni și Predeal.

12
/10
/14

Sâmbătă, 11 octombrie, în cadrul Galei de Decernare a Premiilor au fost anunțate filmele câștigătoare ale celei de-a XXI-a ediție a Festivalului Internațional de Cinema de la Sibiu – Astra Film Festival. Maidan (regia: Sergei Loznitsa), proiectat în premieră în România la Astra Film Festival 2014, a fost laureat cu Marele Premiu.

12
/10
/14

A noua ediție a Festivalului de Film de Animație Anim’est, ce a avut loc între 3 şi 12 octombrie, în capitală, a ajuns la final. În cadrul Galei de Închidere de sâmbătă, 11 octombrie, la capătul a nouă zile de filme de animație de calitate, sosite la București din peste 60 de țări, festivalul și-a anunțat câștigătorii.

10
/10
/14

"Câinele japonez", debutul în regia de lungmetraj al lui Tudor Cristian Jurgiu, este eligibil pentru nominalizarea la premiul Oscar pentru cel mai bun film străin la gala din 2015, alături de pelicule din alte 82 de ţări, potrivit anunţului făcut joi de Academia americană.

10
/10
/14

Reputata actriţă Luminiţa Gheorghiu revine pe marile ecrane, pentru prima dată într-un rol de comedie, din 24 octombrie, în “Cuscrii”, un film regizat de Radu Potcoavă. Ursul de Aur la Berlin, premiul Asociației Criticilor de Film la Los Angeles, sunt doar câteva dintre premiile câștigate de Luminița Gheorghiu, de-a lungul carierei.

09
/10
/14

Cea de-a VI-a ediție a celui mai important eveniment cinematografic al toamnei din Transilvania, “Festivalul Internațional de Film Comedy” debutează vineri, 10 octombrie. Lungmetrajul “Hector în căutarea fericirii”, în regia lui Peter Chelsom, este programat în Deschiderea Comedy Cluj, de la ora 19:00, la Cinema Florin Piersic.

09
/10
/14

Joi, 9 octombrie, aduce în agenda celei de-a noua ediţii Anim’est una dintre cele mai îndrăgite competiţii ale festivalului, cea de Videoclip şi Advertising. În programul zilei se înscriu şi alte proiecţii şi evenimente speciale: competiţia Balkanimation, o prezentare despre animaţia daneză susţinută de doi invitaţi de seamă de anul acesta, noi titluri din competiţiile internaţionale şi o petrecere cu Invisible Raincoats, cel mai recent proiect Minus.

09
/10
/14

Revista de Povestiri deschide înscrierile pentru a doua ediție a atelierului de scenaristică „Play”, care se va desfășura la București începând cu 20 octombrie, timp de trei luni, sub îndrumarea scriitoarei Cecilia Ștefănescu și a regizorului Igor Cobileanski.

08
/10
/14

CRONICĂ DE FILM „Q.E.D.”, al doilea film al lui Andrei Gruzsniczki, este o apariţie insolită în cinematografia română, datorită raportării atipice la trecutul comunist. Temperarea tentaţiei regizorului-scenarist de a spune totul despre perioada reconstituită l-ar fi transformat însă dintr-un film bun într-unul remarcabil.

07
/10
/14

Jean-Luc Godard, unul dintre cei mai influenți regizori din istoria cinematografiei, a surprins anul acesta Cannes-ul cu primul său lungmetraj în 3D, Adieu au langage, distins cu Premiul Juriului. Les Films de Cannes à Bucarest (24 – 30 octombrie) aduce filmul în premieră la București

06
/10
/14

Cinema-edu, cel mai mare proiect de educație cinematografică, destinat liceenilor, va ajunge în lunile octombrie și noiembrie în șase orașe din țară: Ploiești(21-23 octombrie, Club Cinema Twins), Craiova (28-30 octombrie, Biblioteca Județeană Alexandru și Aristia Aman), Mediaș (4-6 noiembrie), Târgu Mureș (11-13 noiembrie, cinema Arta), Iernut (14 noiembrie) și Roman (25-27 noiembrie).

06
/10
/14

CRONICĂ DE FILM „Poarta Albă”, în regia lui Nicolae Mărgineanu, este un film fără vlagă, ilustrativ și cu personaje slab construite. Povestea teribilă a deținuților din lagărul comunist de muncă silnică ce dă titlul lungmetrajului nu are parte de o redare cinematografică pe măsură.