Alpin Film Festival, un tribut adus alpinistului Zsolt Török
https://www.ziarulmetropolis.ro/alpin-film-festival-un-tribut-adus-alpinistului-zsolt-torok/

Cea de-a 5-a ediţie Alpin Film Festival este un tribut adus alpinistului Zsolt Török, pornit în 2019 într-o ultimă expediţie, în munţii Făgăraş. Sâmbătă, pe 28 februarie, un eveniment special în memoria celui care a dus numele României pe cele mai înalte culmi va avea loc la Castelul Cantacuzino din Buşteni.

Un articol de Liliana Matei|13 februarie 2020

Personalități emblematice ale alpinismului românesc vor povesti iubitorilor de munte despre ascensiunile lui de succes, dar și despre cele mai importante expediții de-a lungul cărora i-au fost alături. ,,N-ai cum să spui că vrei să cucerești un munte. De fapt, întotdeauna, vrei să te cucerești pe tine”, spunea el.

Îndrăgostit de natură și fascinat de măreția munților, Zsolt Török este considerat unul dintre cei mai tehnici alpinişti români, coordonator a zeci de expediţii pe cei mai impunători munţi din lume, în Himalaya, în Alpi sau în Anzii Cordilieri. Avea doar 16 ani când și-a descoperit atracția pentru înălțimi. Pasiunea unchiului său l-a inspirat, iar poveștile despre vestitele alpiniade din Bicaz, Piatra Craiului și Bucegi au trezit în el dorința de a cuceri Peretele Văii Albe. Cu trecerea anilor, relația lui cu muntele a devenit tot mai strânsă.

Prima sa expediție a avut loc în Munții Făgăraș, pe timp de iarnă, iar sentimentul de împlinire pe care l-a avut atunci l-a determinat să continue. Timp de 30 de ani, a explorat lumea în lung și-n lat, atacând trasee nemaiatinse de om dintr-o dorință constantă de a se auto-depăși. În anii ’90 – 2000 a coordonat unele dintre cele mai dificile trasee de perete din România și a escaladat solitar, cu succes, numeroși pereți cu nivel de dificultate ridicat. În 2000 cucerea Ghețarul Eiger, din Elveția, iar la scurtă vreme ajungea pe vârful Matterhorn (4478m). Visul său din copilărie, acela de a escalada Alpii, s-a împlinit în 2002, când a reușit să atingă vârful Mont Blanc (4807m).

A atacat K2 în 2010, pe traseul Abruzzi, urcând până la 7600m, iar în 2013, Zsolt Török a condus expediţia românească ce a ajuns pe Nanga Parbat (8126 de metri), considerată cea mai mare performanţă în alpinismul românesc. Trei ani mai târziu, a atins cinci vârfuri în Himalaya, Vlad Căpuşan fiindu-I alături în trei dintre ascensiuni.

Credea că muntele ne aduce mai aproape de forța omului interior, testându-ne limitele. ,,Practic, toată activitatea asta este doar un mijloc prin care tu evoluezi ca om, ca spirit. Noi folosim stânca, munții, verticalele, ca pe o unealtă pentru asta – să îți învingi propriile temeri, omul mărunt din tine să dispară și să apară un altfel de Om, în interiorul tău.’’, mărturisea Zsolt într-un interviu acordat publicației România Pitorească.

Cea mai recentă performanță fără precedent la nivel mondial a fost înregistrată la începutul anului 2019, când alături de Teofil Vlad și Romeo Popa, a deschis o nouă rută în Peretele Sudic al muntelui Pumori, care are o altitudine maximă de 7165m. Din cauza pericolelor mari de avalanşă, Pumori, unul dintre cele mai neprietenoase vârfuri montane, este foarte puţin abordat de către alpiniştii profesionişti din întreaga lume. Ei au reușit să cucerească muntele ucigaș, stabilind un nou record internațional.

Zsolt Török  s-a întors în Munții Făgăraș în luna mai a anului 2019, într-o expediție solo care avea să fie ultima, lâsând în urmă, pentru noi toți, un model de disciplină, curaj și dragoste față de natură.

,,Alpin Film Festival îi datorează lui Zsolt faptul că a devenit un festival consacrat, care contează, pentru că a reușit în fiecare an, încă de la înființarea sa, să se ridice la <<mare înălțime>> prin GALA MUNTELUI, unde Zsolt și-a pus tot sufletul încercând să adune în jurul ideii de performanță, de cultură a muntelui, toată  suflarea celor care cunosc bine fenomenul alpinismului de performanță, istoria acestuia în România și succesele care trebuiesc amintite. Tot ce vom face pe mai departe va avea ca sursă de inspirație generozitatea și pasiunea lui Zsolt pentru cultura și educația montană”, a spus Dan Burlac, președintele Alpin Film Festival. Evenimentul, singurul din România dedicat culturii și educației montane, va avea loc  în perioada 24 februarie – 1 martie la Brașov, Bușteni și Predeal.

03
/10
/14

Scurtmetrajul de ficțiune O Lume Nouă (r. Luiza Pârvu, scenariul Toma Peiu, România – Ungaria – SUA, 2014), va putea fi văzut pentru prima oară în afara României în cadrul Festvalului Internațional de Film Central și Est European Let’s CEE de la Viena (2-11 octombrie 2014). Filmul va fi proiectat în cadrul programului de scurtmetraj Viață și Moarte, sâmbătă, 4 octombrie, de la ora 14:00 și joi, 9 octombrie, de la 15:00, la Village Cinema.

03
/10
/14

Competiția de lungmetraje din cea de-a doua zi a Dracula Film: Horor & Fantasy Festival de la Braşov a propus trei filme venite din culturi diferite (americană, franceză și irlandeză), bine jucate și bine regizate.

02
/10
/14

Regizorul francez Michel Hazanavicius, premiat cu Oscar pentru filmul The Artist, este unul dintre invitații speciali ai Les Films de Cannes à Bucarest (24 – 30 octombrie, Cinema Patria, Studio și Elvira Popescu). The Artist a câștigat peste 100 de premii și a marcat un record în cinematografia franceză

02
/10
/14

Fanii animaţiei vor şti să îşi rezerve în agendă săptămâna 3-12 octombrie, când unul dintre cei mai celebri animatori americani se întoarce la Anim’est. După prezenţa la a treia ediţie, în 2008, Bill Plympton este din nou invitat la cel mai iubit festival de film din capitală și aduce, în programul proiecţiilor de anul acesta, o mulțime de titluri premiate din cariera sa.

02
/10
/14

CRONICĂ DE FILM „Planșa”, debutul tânărului regizor Andrei Gheorghe, este un film curajos, care epatează prin imagine și rămâne restanțier la construcția personajelor și la acordarea dialogurilor. Însă merită salutată lejeritatea căreia i se dedă cu voluptate.

02
/10
/14

Dacă tot nu poți să combați legenda devenită (fals) brand de țară, atunci de ce să n-o folosești ca vehicul de promovare a unui festival de film (de nișă)? Dracula Film: Horor & Fantasy Festival de la Brașov s-a deschis cu blockbusterul „Dracula Untold”, un debut cu multe locuri comune, dar și cu câteva ingeniozități.

30
/09
/14

Mă sună redactorul-șef al ziarului nostru să îmi pună în vedere că astăzi îndrăgita actriță Monica Bellucci împlinește frumoasa, deși scandaloasa vârstă de cincizeci de ani. Îmi sugerează, nu-mi impune, să scriu ceva la obiect, nu o odă, dar, probabil, ceva să placă la toată lumea.

30
/09
/14

"Toto şi surorile lui", un film regizat de Alexander Nanau şi proiectat la Festivalul de la San Sebastian, oferă o perspectivă "chinuitoare, dar necesară" asupra "vieţilor precare din rândul celor mai întunecate trepte de pe scara socială a Uniunii Europene", scrie The Hollywood Reporter.

29
/09
/14

E greu să alegi doar 5 filme și seriale dintre atâtea producții senzaționale, realizate de-a lungul timpului. Însa eu, astăzi, voi face un clasament subiectiv, după gustul meu, cu toate că e foarte probabil să pierd din vedere multe filme care mi-au plăcut și care m-au marcat.

28
/09
/14

Festivalul de film documentar Docuart Fest începe  pe 1 octombrie, ora 17:00, când publicul este invitat să vadă  realitatea surprinsă și văzută de studenții UNATC, în trei dintre cele mai premiate documentare ale lor.