Alpin Film Festival, un tribut adus alpinistului Zsolt Török
https://www.ziarulmetropolis.ro/alpin-film-festival-un-tribut-adus-alpinistului-zsolt-torok/

Cea de-a 5-a ediţie Alpin Film Festival este un tribut adus alpinistului Zsolt Török, pornit în 2019 într-o ultimă expediţie, în munţii Făgăraş. Sâmbătă, pe 28 februarie, un eveniment special în memoria celui care a dus numele României pe cele mai înalte culmi va avea loc la Castelul Cantacuzino din Buşteni.

Un articol de Liliana Matei|13 februarie 2020

Personalități emblematice ale alpinismului românesc vor povesti iubitorilor de munte despre ascensiunile lui de succes, dar și despre cele mai importante expediții de-a lungul cărora i-au fost alături. ,,N-ai cum să spui că vrei să cucerești un munte. De fapt, întotdeauna, vrei să te cucerești pe tine”, spunea el.

Îndrăgostit de natură și fascinat de măreția munților, Zsolt Török este considerat unul dintre cei mai tehnici alpinişti români, coordonator a zeci de expediţii pe cei mai impunători munţi din lume, în Himalaya, în Alpi sau în Anzii Cordilieri. Avea doar 16 ani când și-a descoperit atracția pentru înălțimi. Pasiunea unchiului său l-a inspirat, iar poveștile despre vestitele alpiniade din Bicaz, Piatra Craiului și Bucegi au trezit în el dorința de a cuceri Peretele Văii Albe. Cu trecerea anilor, relația lui cu muntele a devenit tot mai strânsă.

Prima sa expediție a avut loc în Munții Făgăraș, pe timp de iarnă, iar sentimentul de împlinire pe care l-a avut atunci l-a determinat să continue. Timp de 30 de ani, a explorat lumea în lung și-n lat, atacând trasee nemaiatinse de om dintr-o dorință constantă de a se auto-depăși. În anii ’90 – 2000 a coordonat unele dintre cele mai dificile trasee de perete din România și a escaladat solitar, cu succes, numeroși pereți cu nivel de dificultate ridicat. În 2000 cucerea Ghețarul Eiger, din Elveția, iar la scurtă vreme ajungea pe vârful Matterhorn (4478m). Visul său din copilărie, acela de a escalada Alpii, s-a împlinit în 2002, când a reușit să atingă vârful Mont Blanc (4807m).

A atacat K2 în 2010, pe traseul Abruzzi, urcând până la 7600m, iar în 2013, Zsolt Török a condus expediţia românească ce a ajuns pe Nanga Parbat (8126 de metri), considerată cea mai mare performanţă în alpinismul românesc. Trei ani mai târziu, a atins cinci vârfuri în Himalaya, Vlad Căpuşan fiindu-I alături în trei dintre ascensiuni.

Credea că muntele ne aduce mai aproape de forța omului interior, testându-ne limitele. ,,Practic, toată activitatea asta este doar un mijloc prin care tu evoluezi ca om, ca spirit. Noi folosim stânca, munții, verticalele, ca pe o unealtă pentru asta – să îți învingi propriile temeri, omul mărunt din tine să dispară și să apară un altfel de Om, în interiorul tău.’’, mărturisea Zsolt într-un interviu acordat publicației România Pitorească.

Cea mai recentă performanță fără precedent la nivel mondial a fost înregistrată la începutul anului 2019, când alături de Teofil Vlad și Romeo Popa, a deschis o nouă rută în Peretele Sudic al muntelui Pumori, care are o altitudine maximă de 7165m. Din cauza pericolelor mari de avalanşă, Pumori, unul dintre cele mai neprietenoase vârfuri montane, este foarte puţin abordat de către alpiniştii profesionişti din întreaga lume. Ei au reușit să cucerească muntele ucigaș, stabilind un nou record internațional.

Zsolt Török  s-a întors în Munții Făgăraș în luna mai a anului 2019, într-o expediție solo care avea să fie ultima, lâsând în urmă, pentru noi toți, un model de disciplină, curaj și dragoste față de natură.

,,Alpin Film Festival îi datorează lui Zsolt faptul că a devenit un festival consacrat, care contează, pentru că a reușit în fiecare an, încă de la înființarea sa, să se ridice la <<mare înălțime>> prin GALA MUNTELUI, unde Zsolt și-a pus tot sufletul încercând să adune în jurul ideii de performanță, de cultură a muntelui, toată  suflarea celor care cunosc bine fenomenul alpinismului de performanță, istoria acestuia în România și succesele care trebuiesc amintite. Tot ce vom face pe mai departe va avea ca sursă de inspirație generozitatea și pasiunea lui Zsolt pentru cultura și educația montană”, a spus Dan Burlac, președintele Alpin Film Festival. Evenimentul, singurul din România dedicat culturii și educației montane, va avea loc  în perioada 24 februarie – 1 martie la Brașov, Bușteni și Predeal.

02
/08
/14

De pe 8 până pe 23 august, Caravana Filmelor NexT se opreşte în parcuri, pe pajişti, în grădini sau pieţe centrale în opt oraşe din ţară. Spectatorii vor putea viziona în aer liber o parte din cele mai bune scurtmetraje văzute de-a lungul timpului în sălile de cinema în cadrul Festivalului de Film NexT.

02
/08
/14

Nu se întâmplă zilnic să stai într-o cameră luxoasă în hotelul Corinthia din Londra și să ți se aducă pe tavă vedete de la Hollywood, să le întrebi cam ce vrei tu, iar ele chiar să ți se răspundă. Îi aștept pe James Gunn, regizor, Dave Batista, Chris Pratt (Zero Dark Thirty), Vin Diesel (Fast and Furious), Zoe Saldana (Avatar), Karen Gillan, actori.

01
/08
/14

Prezentat în cadrul secțiunii competitive “Un certain regard” la Cannes 2014, cel de-al patrulea lungmetraj regizat de Asia Argento, “Incompresa”/ “Misunderstood”, va fi proiectat în premieră la Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL, la București.

01
/08
/14

Moartea celebrului cascador Szobi Cseh i-a îndurerat pe actorii şi regizorii români care au aflat vestea în această dimineaţă. “A fost un artist adevărat, un camarad desăvârşit. Calcula totul exact. A făcut din profesia asta o adevărată artă", a spus Ion Besoiu, despre fostul său coleg.

31
/07
/14

Mai mulţi regizori de la Hollywood, între care Quentin Tarantino, Christopher Nolan şi JJ Abrams, vor să salveze ultima fabrică Kodak, ce produce peliculă pentru filme, informează online.wsj.com.

30
/07
/14

Actriţa Maria Dinulescu a declarat, marţi, la un eveniment organizat la Institutul Cultural Român, că nu şi-a dorit succes şi nu-l doreşte în continuare şi a afirmat că, dacă primeşte o audiţie şi trebuie să lucreze la ea, este ,,cea mai fericită", precizând că trăieşte ,,visul ei american".

29
/07
/14

CRONICĂ DE CARTE. Recent apărut la editura IBU Publishing, volumul „Un studiu al cinematografiei germane”, de Maggie Hoffgen, este o foarte utilă și la îndemână introducere în istoria și variațiile estetice și tematice ale uneia din cele mai spectaculoase și instabile cinematografii, din păcate puțin cunoscută de publicul larg din România.

29
/07
/14

 Evenimentul „Cinema în aer liber” se va desfăşura timp de şase săptămâni în perioada 5 august-14 septembrie, în Parcul Alexandru Ioan Cuza - Insula Pensionarilor (acces din str. Baba Novac), unde vor fi proiectate cele mai bune 12 filme europene şi de autor ale momentului, precum şi o selecţie de filme clasice îndrăgite şi apreciate de publicul cinefil.

27
/07
/14

MARI FILME ROMÂNEȘTI UITATE. Deși parte a unei posibile cinematografii a disperării apărute în anii ’90, „Privește înainte cu mânie” (1993), în regia lui Nicolae Mărgineanu, găsește un suflu diferit, un echilibru între realismul crud în care este surprinsă actualitatea și portretizarea plină de înțelegere a românilor din tranziție.

25
/07
/14

China va investi un miliard de dolari pentru construcţia unui oraş al filmului în stil franţuzesc şi organizarea unui festival de film similar celui desfăşurat la Cannes, centrul urmând să fie situat în districtul Anji, situat la trei ore de Shanghai.