Alte glasuri, alte încăperi, de Truman Capote – prima ediţie necenzurată
https://www.ziarulmetropolis.ro/alte-glasuri-alte-incaperi-de-truman-capote-prima-editie-necenzurata/

Prima ediţie necenzurată a volumului „Alte glasuri, alte încăperi”, de Truman Capote, a fost publicată la editura Polirom, într-o nouă traducere realizată de George Volceanov, fiind disponibilă şi în ediţie digitală.

Un articol de Petre Ivan|21 martie 2015

Alte glasuri , alte încăperi, de Truman Capote – prima ediţie necenzurată / După moartea mamei, Joel Knox se duce să locuiască împreună cu tatăl lui, pe care nu l-a văzut niciodată, la un conac din vecinătatea orăşelului Noon City din Alabama.

La capătul unei călătorii pline de peripeţii, băiatul de 13 ani descoperă că Skully’s Landing este un conac pe jumătate năruit, aşezat în mijlocul unei grădini năpădite de bălării şi izolat de restul lumii printr-o pădure deasă pe unde mişună jivine şi năluci înfricoşătoare.

Locuitorii misterioşi, reali sau fantastici, care în ciuda insistenţelor lui Joel se feresc să vorbească despre tatăl său şi să-i spună unde se află, par să se zbată necontenit sub povara propriilor destine frânte, pierzându-şi încet minţile din pricina însingurării.

„Alte glasuri, alte încăperi” este un roman hipnotic, o capodoperă care evocă admirabil peisajele cu accente gotice din inima Sudului şi surprinde momentul primei revelaţii a unui băiat înzestrat cu o sensibilitate exacerbată asupra lumii pline de secrete a adulţilor.

Romanul a fost ecranizat în 1995, în regia lui David Rocksavage, avându-i în distribuţie pe actorii Lothaire Bluteau, Anna Levine şi David Speck.

Truman Capote, pe adevăratul său nume Truman Streckfus Persons, s-a născut la 30 septembrie 1924, în New Orleans, şi, după divorţul părinţilor, a fost crescut de familia mamei sale, într-un orăşel din Alabama.alte glasuri

Când aceasta s-a recăsătorit cu un om de afaceri cubanez, Capote s-a mutat la New York şi a adoptat numele tatălui vitreg. La 17 ani şi-a întrerupt studiile şi s-a angajat la The New Yorker.

A început să-şi publice povestirile în prestigioase reviste literare, iar, în 1948, i-a apărut romanul „Alte glasuri, alte încăperi”, care s-a bucurat de un enorm succes şi l-a impus în atenţia criticilor ca una dintre cele mai mari speranţe ale prozei americane.

Volumele de povestiri, romanele şi piesele de teatru publicate ulterior – „O vară la răscruce” (1943, roman apărut postum, în 2005; Polirom, 2006), „Arborele nopţii şi alte povestiri” (1949), „Harfa de iarbă” (1951), „Mic dejun la Tiffany” (1958; Polirom, 2011, 2012), „Cu sânge rece” (1966; Polirom, 2011), „Muzică pentru cameleoni” (1980; Polirom, 2009) -, dintre care multe sunt obiectul unor ecranizări celebre, îi consolidează definitiv reputaţia şi, totodată, stilul: o combinaţie irezistibilă de nonconformism, ironie, rafinament psihologic şi complexitate stilistică.

Foto: „Alte glasuri, alte încăperi”,  Truman Capote – wikipedia, polirom

22
/05
/22

„Se estimează că un procent cuprins între 62 și 70% din populația generală se îndoiește într-un moment sau altul din carieră de legitimitatea statutului sau succesului”, afirma psiholoaga cliniciană Pauline Rose Clance în prima parte a anilor `80, când a început să studieze sindromul impostorului.

19
/05
/22

Asociația Bloc Zero a lansat primul număr al revistei de bandă desenată documentară POC!

10
/05
/22

După doi ani (2020 şi 2021), în care Premiile au fost acordate online și transmise în direct pe pagina de Facebook a revistei (cu laureaţii şi membrii juriului intervenind doar în faţa camerelor video), după ce, din motive de pandemie, Premiile au fost amînate din primăvară în toamnă, anul acesta revista noastră va acorda, din nou, Premiile Observator cultural la Teatrul Odeon, marţi, 17 mai, de la ora 19.00.

10
/05
/22

Salonul Internațional de Carte Bookfest, cel mai important salon de carte din România şi singurul eveniment al industriei editoriale care a reuşit să capete o dimensiune internaţională marcantă, revine în peisajul evenimentelor culturale din capitală după trei ani de absență pandemică. Peste 100.000 de vizitatori sunt așteptați la ediția din acest an a Bookfest, în perioada 1-5 iunie, în Pavilionul B2 al Complexului Expozițional Romexpo.

18
/04
/22

Cea mai recentă carte a scriitoarei Elena Ferrante, Invențiile ocazionale, a fost publicată recent în traducere la Editura Pandora M, în cadrul colecției Anansi. World Fiction. Este vorba despre un volum de eseuri care le oferă cititorilor o perspectivă asupra lumii interioare a autoarei și a identității sale de scriitoare, texte însoțite de o serie de ilustrații ingenioase semnate de Andrea Ucini – un tur de forță vizuală.