„Am suflet de arhivar” – Nicu Alifantis, invitat la „Nocturne”, TVR 1
https://www.ziarulmetropolis.ro/am-suflet-de-arhivar-nicu-alifantis-invitat-la-nocturne-tvr-1/

Împreună cu Marina Constantinescu, Nicu Alifantis face o călătorie emoţionantă printre amintiri. Amintiri cu şi despre oameni valoroşi: Alexandru Tocilescu, Cătălina Buzoianu, Silviu Purcărete, Vlad Mugur. În noua ediţie „Nocturne”, la TVR 1, joi, 28 octombrie, ora 23.00.

Un articol de Liliana Matei|27 octombrie 2021

Am putea începe cu un vers celebru: „Ploua infernal…”, care, pe muzica lui, sună divin, dar mai bine îl lăsăm pe invitatul „Noctunelor” să ne introducă în atmostferă: „Deși ploioasă, ziua în care s-a înregistrat ediţia a fost una extrem de frumoasă, dar și emoționantă pentru mine. Am fost în TVR, după mulți ani, și am filmat, la invitația doamnei Marina Constantinescu, pentru emisiunea Noctune. O oră minunată, în care am depănat multe, foarte multe amintiri din teatru și, mai ales, despre oameni sezaționali ai aceastei lumi. Am fost chiar și răsfățat de echipa Marinei fiind „cazat” în cabina „Toma Caragiu”, gest absolut emoționant care mi-a creat o stare cu totul deosebită! Mulțumesc, Marina, pentru această întâlnire!”, scria Nicu Alifantis la finalul filmărilor pentru ediţia „Nocturne” pe care telespectatorii o vor putea urmări la TVR 1 joi, 28 octombrie, de la ora 23.00.

Este muzician, actor, poet, cântăreţ şi compozitor de muzică folk şi de teatru. Iubit de public, în fiecare dintre ipostaze. De oraşul Brăila se leagă perioada sa de ucenicie. De acolo începe povestea celui care se poate lăuda cu aproape o jumătate de secol de activitate artistică, iar împreună cu Marina Constantinescu, la „Nocturne”, Nicu Alifantis parcurge câteva amintiri dragi.

A avut şansa să cunoască mulţi oameni valoroşi, de o generozitate extraordinară, din generaţia veche de artişti. Cu unul dintre ei, regizorul Alexandru Tocilescu, a sondat foarte multe registre. „În 1973, are loc întâlnirea cu Dimov, graţie lui Toca, la Brăila”. „La Nevestele vesele din Windsor, piesa de teatru pusă în scenă la Piatra-Neamţ, Toca m-a pus să repet de atât de multe ori, încât am răbufnit”, îşi aminteşte Nicu Alifantis, care, însă, recunoaşte acum, „a fost, totuşi, un exerciţiu formidabil”.

Amintirile îl poartă şi spre Cătălina Buzoianu, alături de care a lucrat la spectacolul „Chira Chiralina”, pentru care a compus muzica, precum şi spre un alt nume drag: Ioan Luchian Mihalea.

„Am suflet de arhivar”, susţine cantautorul, care păstrează cu sfinţenie bilete, înregistrări, afişe, notiţe, un exerciţtiu pe care îl face de 45 de ani. „Adun lucrurile astea pentru că fac parte din trăirile mele!” (Nicu Alifantis)

„Teatrul te învăluie şi te obligă să intri în competiţie cu tine însuţi. Ca să nu-l dezamăgeşti”

Dialogul cu „povestitorul teatrului românesc”, aşa cum îl numeşte Marina Constantinescu pe invitatul ei, continuă, mai ales că, deşi publicul larg nu ştie, multe dintre compoziţiile lui Alifantis vin din zona teatrului. A şi jucat, „a dus tava”, cum se spune, ba mai mult, tot ce-a învăţat din teatru a băgat într-o cutiuţă şi i-a slujit în muzică. Inclusiv din relaţia cu maşiniştii a avut de învăţat. „Teatrul te învăluie şi te obligă sa intri în competiţie cu tine însuţi. Ca să nu-l dezamăgeşti”, mai spune Nicu Alifantis la „Nocturne”.

Nicu Alifantis a lucrat şi cu regizorii Silviu Purcărete sau Vlad Mugur, despre cel din urmă afirmând: „nu avea nimic ostentativ, deşi era un geniu”.

Alte gânduri, despre teatru sau despre prietenie, de exemplu – pe care Nicu Alifantis o defineşte „să oferi, fără să ceri nimic în schimb” – descoperim în conversaţiile „Nocturne” de joi, 28 octombrie, de la ora 23.00, la TVR 1.

Ne lăsăm cuprinşi de farmecul dialogurilor „Nocturne” cu mari personalităţi ale teatrului, filmului şi muzicii clasice în fiecare joi, de la ora 23.00, la TVR 1. Actorul Marcel Iureş a fost primul invitat al Marinei Constantinescu în noul sezon „Nocturne”, iar pe 21 octombrie, la „Noctune”, am avut întâlnire cu alergătorul de cursă lungă a existenţei şi rezistenţei, Dan Chişu.

Criticul de teatru Marina Constantinescu a început să facă televiziune în 2000, ca realizator al emisiunii „Cabina de montaj”, iar din 2001 povestea ei continuă cu „Nocturne”, emisiune difuzată de TVR 1.

Din toamna anului 2021, poveştile culturale depănate la „Nocturne” pot fi urmărite în fiecare joi noapte, de la ora 23.00 la TVR 1. „Nocturne” este o reverenţă în faţa valorii, a verticalităţii morale şi profesionale, aşa cum o descrie şi Marina Constantinescu. „Nocturnele sunt poveşti cu şi despre oamenii din mine şi din jurul nostru. Sondez continuu pe terenul marilor valori, prea puţin cunoscute, pe de o parte, precum şi dialoghez cu mari personalităţi, prea bine cunoscute, pe care încercăm să le prezentăm, cu smerenie şi cu modestie, în imagini mai puţin bătătorite, cu stări mai puţin intuibile.” Marina Constantinescu face echipă la „Nocturne” cu regizorul Aurel Badea şi producătorul Oana Cucuruzeanu.

Citiţi şi:
30
/04
/14

Gabriel Coveșeanu a absolvit Facultatea de Teatru la UNATC, în 1996. Apoi s-a supus unui test: va fi în stare să facă altceva, în afară de actorie, în vremuri nesigure pentru artă? După ce a absolvit un master, la ASE, cu note mari, concluzia fericită a fost „Da“. Și totuși, soarta a făcut ca el să rămână în profesia pe care și-a ales-o cu inima, nu cu rațiunea.

26
/04
/14

Este actriţă la Teatrul „Constantin Tănase” şi profesor de actorie la Universitatea Hyperion. A absolvit două facultăţi, a publicat trei cărţi de bucate şi este la a doua soacră. Adriana Trandafir, care împlinește 58 de ani pe 26 aprilie, vorbește despre oamenii și locurile care i-au influenţat viaţa.

22
/04
/14

Coregraful şi dansatorul Gigi Căciuleanu a intrat în jocul propus de Ziarul Metropolis şi a alcătuit alfabetul propriei vieţi. Pornind de la fiecare literă din alfabet, el a ales cuvintele cheie care definesc cele mai importante momente din viaţa lui.

11
/04
/14

Actorul Florin Zamfirescu împlineşte 65 de ani, pe 12 aprilie. E un moment în care îşi priveşte viitorul în ochi şi se vede jucând. Se vede chiar şi însurat, cu o doctoriţă. Şi se mai gândeşte şi la sănătate, şi la roluri, şi la cei 42 de ani în teatru, ca actor şi ca profesor.

09
/04
/14

De la New York la Reghin, de la Sankt Petersburg la Tecuci și Lisabona. Horia Mihail e un pianist călător, gurmand și curios, care n-ar spune nu nici unui loc de pe lume. Zilele astea se află într-un turneu al cărui nume îi vine mănușă: „Pianul călător”.

10
/03
/14

NOUA GENERAŢIE DE ARTIŞTI Marcel Ţop este regizorul cameleon. Montează pe scena Operei Române, a Teatrului de Comedie, în ţară, sau în underground, cu aceeaşi plăcere şi dăruire, nu se repetă şi nu trece neobservat! Se reinventează cu fiecare spectacol pe care îl montează, pentru că, așa cum îi place să-l citeze pe Peter Brook „în teatru, diavolul e plictiseala!”

13
/02
/14

Care e diferența între muzica vie și cea pe care o auzim la radiourile comerciale? Ce înseamnă jazz a cappella și cum s-au lansat Sarmalele Reci ,,ca în brânză”, acum aproape 20 de ani? Povestește Zoltán András, fondatorul grupului Jazzappella.

30
/01
/14

Daniela Nane joacă în două spectacole, la Grand Cinema&More din Băneasa Shopping City, Bucureşti: „O noapte furtunoasă“ (premiera sâmbătă, 1 februarie, de la ora 19.00) şi „Black & White” (pe 8 februarie, de la ora 19.00).