Ambasadorii Teatrului Nottara și spectacolele lor preferate
https://www.ziarulmetropolis.ro/ambasadorii-teatrului-nottara-si-spectacolele-lor-preferate/

Teatrul Nottara şi-a prezentat astăzi ambasadorii pentru stagiunea 2015-2016: Ioana Calotă, Gabriel Răuţă şi Vlad Zamfirescu. Cei trei actori au vorbit despre spectacolele lor preferate. În toamna aceasta, Teatrul Nottara a pregătit nu mai puţin de opt premiere.

Un articol de Adina Scorţescu|17 Septembrie 2015

După ce, în stagiunea trecută, ambasadorii Teatrului Nottara au fost Andi Vasluianu, Ada Navrot și Dan Bordeianu, acum a venit rândul altor tineri actori să-și întâlnească publicul, și în afara spectacolelor (la evenimente, prin interviuri și emisiuni de televiziune).

„Ne-am dorit să atragem public tânăr, atât prin spectacolele pe care le vom monta, cât și prin distribuțiile care cuprind actori tineri. Ne-am dorit să micșorăm distanța dintre cei de pe scenă și cei din sală”, a declarat în cadrul conferinței de presă Mădălina Negrea, secretar literar al Teatrului Nottara.

Ioana Calotă (care joacă în șapte producții la Nottara), a vorbit despre spectacolul ei preferat, „Vestul singuratic”: „E un spectacol care mă preocupă ca suflet de om, pentru că vorbește de copilăria tulburată a unor frați; e un spectacol de subconștient, un spectacol de o psihanaliză adâncă, dincolo de umorul sec, irlandez.” (Spectacolul a fost selectat în Festivalul Național de Teatru.)

Actrița a vorbit și despre valoarea teatrului, într-o epocă dominată de interacțiunea online: „Ne dorim cu toții să jucăm, ne dorim ca teatrul să trăiască. Acum, când totul e pe Internet, faptul că vine omul la teatru și se întâlnește cu – iertați-mi expresia – transpirația mea, această relație trupească pe care poți s-o ai cu actorii și cu muzicienii de la Nottara mi se pare o readucere la primar, la ceea ce trebuie să fie relația umană – atingere, auz, miros; să fii emoționat de cel care stă în fața ta, care se uită în ochii tăi. De asta veniți la spectacole, ca să fiți mișcați.”

Gabriel Răuță (și el actor prolific, prezent în opt producții ale Teatrului Nottara) a ales „Fazanul” lui Georges Feydeau:„ Este unul dintre spectacolele pe care nu doar că-l recomand, dar trebuie să-l vedeți ca să vă convingeți când zic că Alex Mâzgăreanu a șters praful de pe comedia bulevardieră. Dacă te duci să vezi spectacolul, observi un filtru foarte modern, foarte proaspăt, o atmosferă care se înscrie în epoca anilor ’60; e un spectacol foarte tonic, cu un mecanism comic foarte interesant, cu nuanțe foarte precise la nivel de joc actoricesc. Cei care apreciază comedia cred că vor uita alte montări cu aceeași piesă…”

Spectacolul preferat al lui Vlad Zamfirescu este „Panică”: „Țin mult la spectacolul ăsta, pentru că mi se pare că e foarte legat de psihologia fin umană a caracterului personajelor. Mi se pare un alt gen de comedie, nu ăla la care lumea se hăhăie din toți rărunchii… un gen la care oamenii sunt mai atenți la ce se întâmplă cu ei. Este un autor pe care nu-l știam (n. red. – Mika Myllyaho), l-am descoperit acum; se apropie de preferații mei, Neil LaBute și David Mamet.”

În toamna aceasta, Teatrul Nottara va avea nu mai puțin de opt premiere: „Aprilie dimineața”, „Femei de post” (regia Andreea Vulpe), „Călătoria” (scenariul și regia Gavriil Pinte), „ Viața e suferință” (regia Vlad Massaci), „Trei nopți cu Madox” (de Matei Vișniec), „Tango monsieur” (un text contemporan, montat de Anca Colțeanu), „Colateral” (de Alexandru Popa; îl veți întâlni pe Vlad Zamfirescu într-o postura nouă, de regizor), „Familie de artiști” (regia Alexander Hausvater).

Foto: Teatrul Nottara

14
/12
/18

DANS PRINTRE CUVINTE Deschizi televizorul şi eşti bombardat cu o limbă română de multe ori aproximativă, citeşti ce-a mai rămas din presa scrisă şi se întâmplă acelaşi lucru. Iar pe reţelele de socializare e jale. Cui îi mai pasă azi, în secolul vitezei, de gramatică? Ziarul Metropolis îţi propune un joc nou de gramatică, fără să te scoată la tablă…

14
/12
/18

Trupele britanice The Cure, Def Leppard, Radiohead, Roxy Music şi The Zombies plus cântăreţele americane Janet Jackson şi Stevie Nicks vor fi incluşi în 2019 în Rock and Roll Hall of Fame. Ceremonia va avea loc pe 29 martie la Barclays Center din Brooklyn.

14
/12
/18

Singurul film românesc prezent anul acesta la prestigioasele Premii ale Academiei Europene de Film (echivalentul Oscarurilor pentru industria cinematografică europeană), TOUCH ME NOT a fost nominalizat la European Discovery – Premiul FIPRESCI pentru cel mai bun debut în lung-metraj.

14
/12
/18

Marți, 18 decembrie, de la ora 19.00, la Sala Union a Cinematecii Române, va avea loc lansarea volumului „Păcatul originar. O autobiografie” de Anthony Quinn, publicat la Editura Nemira, în colecția Yorick.

13
/12
/18

În 2019, Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) atinge, oficial, vârsta maturității. Cea de-a 18-a ediție va avea loc între 31 mai și 9 iunie, iar organizatorii au deja vești bune pentru cinefili: primele filme confirmate în program au fost lansate în cele mai importante festivaluri ale toamnei și vor avea premiera românească la Cluj-Napoca.

13
/12
/18

Daniel Oltean, procuror DIICOT și teatrolog, a oferit UNITER-ului, pentru concursul Cea mai bună piesă românească a anului 2017, și, cu această ocazie, Teatrului Național din București, acea piesă capabilă să suscite un interes deosebit. Titlul ei este 50 de secunde, iar premiera are loc în această seară, pe 13 decembrie, și mâine seară, pe 14 decembrie, la Sala Atelier, în regia lui Eugen Gyemant.

13
/12
/18

Vă mai amintiți scena finală din "Smoke" / "Fum de țigară" (1995), filmul regizat de Wayne Wang, după scenariul lui Paul Auster, faimosul scriitor new-yorkez? Aceea în care Auggie (Harvey Keitel) îi dăruiește prietenului său Paul Benjamin (William Hurt), scriitor, o minunată poveste de Crăciun. Întreaga scena este însoțită de melodia lui Tom Waits, "Innocent when you dream".

12
/12
/18

20 scurtmetraje din toată lumea și 10 scurtmetraje românești concurează anul acesta pentru trofeele NexT. Selecția filmelor pentru Competiția Internațională și Competiția Națională a fost realizată și în acest an de către Oana Ghera și Massimiliano Nardulli. Selecționerii au ales voci noi care onorează încă o dată misiunea festivalului la această ultimă ediție, aceea de a descoperi și aduce în prim-plan atât filmele scurte cu adevărat inovatoare, cât și pe cei care le creează.

12
/12
/18

TOP Documentarele își fac cu greu loc în cinematografe. Așa că pentru a viziona cele mai noi filme de nonficțiune nu ne rămân decât festivalurile și diferitele platforme. Am ales 10 documentare care m-au impresionat cel mai mult dintre cele văzute în 2018. Sunt filme extrem de stimulante și de îndrăznețe.

12
/12
/18

Joi, 13 decembrie, ora 12:00, va avea loc lansarea platformei online www.de100.ro, a proiectului „Români de 100 de ani”, proiect ce își propune să prezinte portretele și poveștile de viață a 10 români care și-au celebrat Centenarul odată cu România.

12
/12
/18

Asociația Națională a Artiștilor Vizuali (ANAV) împreună cu Walk & Shoot – Ateliere de fotografie organizează la Gallery (str. Leonida 9-11), în perioada 14-16 decembrie, a doua ediție a X-mas Photo Garage Sale.

12
/12
/18

Supărat de gestul unui spectator, care şi-a permis să intre în sală după începerea reprezentaţiei sale, rapsodul Grigore Leşe a plecat de pe scenă în timpul unui concert, susţinut, zilele trecute, în Târgu Lăpuş, Maramureş. Deşi cei prezenţi i-au cerut scuze şi l-au rugat să continue, interpretul a refuzat vehement să continue spectacolul.

12
/12
/18

Luna decembrie aduce la Teatrul Național București patru spectacole noi, „fapt unic în cei 166 de ani de Teatru”. Cele patru premiere sunt ”Pădurea spânzuraţilor”, după romanul lui Liviu Rebreanu, în regia lui Radu Afrim, ”Papagalul mut”, scenariuL şi regia Nae Caranfil, ”50 de secunde” de Daniel Oltean (piesa anului 2017, premiată la Gala UNITER), în regia lui Eugen Gyemant, şi spectacolul de pantomimă ”A fost odată în România”, în regia lui Dragoş Huluba.

Page 1 of 76612345...102030...Last »