“American Beauty” şi “Mary Poppins”, printre filmele pe care cineaştii români le-ar oferi în dar de Crăciun
https://www.ziarulmetropolis.ro/american-beauty-si-mary-poppins-printre-filmele-pe-care-cineastii-romani-le-ar-oferi-in-dar-de-craciun/

“American Beauty”, de Sam Mendes, “Mary Poppins”, de Robert Stevenson, “O viaţă minunată/ It’s a Wonderful Life”, de Frank Capra, şi seria “Naşul/ Godfather”, de F. F. Coppola, se numără printre filmele pe care mai mulţi actori, regizori şi producători români le-ar aşeza sub bradul de Crăciun.

Un articol de Liliana Matei|26 decembrie 2014

Mai mulţi reprezentanţi ai industriei cinematografice din România, printre care producătoarea Ada Solomon, actriţa Luminiţa Gheorghiu, criticii de film Irina Margareta Nistor şi Tudor Caranfil şi regizorul Radu Gabrea,  au povestit despre titlurile de filme pe care le-ar face cadou de Crăciun.

Producătoarea Ada Solomon a declarat că ar opta pentru “Pina”, de Wim Wenders, “Force Majeure”, de Ruben Östlund, şi “Ida”, de Pawel Pawlikowski, o peliculă care a primit anul acesta trofeul pentru cel mai bun lungmetraj la gala premiilor Academiei de Film Europene, şi “Marry Poppins”, de Robert Stevenson, un film clasic din 1964. Ada Solomon a spus că ar face cadou şi filmul “Secvenţe”, de Alexandru Tatos, în contextul în care în 2014 se împlinesc 25 de ani de la Revoluţia din 1989, dar şi pelicule precum “Roxanne”, de Vali Hotea, apărut de curând pe DVD, “Din dragoste cu cele mai bune intenţii”, de Adrian Sitaru, şi “O lună în Thailanda”, de Paul Negoescu.

La rândul lui, regizorul Radu Jude ar face cadou câteva DVD-uri cu filme româneşti foarte bune care se găsesc în magazine. Astfel, acesta ar dărui de Crăciun “Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu”, de Andrei Ujică, dar şi filmele mai vechi ale lui Mircea Daneliuc, în special “Croaziera” şi “Proba de microfon”. Un alt cadou pe care l-ar face ar fi boxsetul cu opera integrală a cineastului Lucian Pintilie, “Şcoala noastră”, de Mona Nicoară şi Miruna Coca-Cosma, “Undeva la Palilula”, de Silviu Purcărete, şi “Secvenţe”, de Alexandru Tatos.

Criticul de film Tudor Caranfil a declarat pentru MEDIAFAX că nu ar alege titluri specifice, ci ar recomanda tot ceea ce înseamnă creaţia regizorilor români Cristian Mungiu, Corneliu Porumboiu, Radu Muntean şi Cristi Puiu.

Tudor Giurgiu ar oferi cadou toată seria “Naşul”, realizată de Francis Ford Coppola, dar şi cel mai recent film al cineastului american Martin Scorsese, “Lupul de pe Wall Street”. “Aş face cadou şi un serial, «House of Cards», unui politician care nu l-a văzut până acum”, a spus Tudor Giurgiu.

Criticul de film Irina Margareta Nistor ar pune sub brad filme precum “O viaţă minunată/ It’s a wonderfull life”, o incredibilă poveste de Crăciun regizată de nemuritorul Frank Capra, în 1946, una dintre peliculele favorite ale tuturor timpurilor, şi “Miracol pe strada 34/ Miracle on 34th Street”, din 1947, cu actriţa Natalie Wood.

De asemenea, Irina Margareta Nistor ar face cadou desenele animate “Mickey Mouse”, dar şi episodul special de Crăciun al serialului “Downton Abbey”.

Regizorul Radu Gabrea ar alege “O poveste de dragoste. Lindenfeld”, “Cocoşul decapitat” şi “Dincolo de nisipuri”, toate peliculele fiind regizate de el. De asemenea, ar oferi “Cenuşă şi diamant”, de Andrzej Wajda, “Iubirile unei blonde”, de Radu Nicoară, şi “Regula Jocului/ La regle du jeu”, de Jean Renoir.

Iar actriţei Luminiţa Gheorghiu i-a fost foarte greu să aleagă câteva titluri pe care le-ar dărui cu ocazia acestei sărbători. A optat, totuşi, pentru “American Beauty”, de Sam Mendes, şi seria “Naşul”. “Sunt foarte multe filme care îmi plac”, a declarat actriţa, completând lista cu “Moromeţii”, de Stere Gulea, “Balanţa” şi “Reconstituirea”, ambele de Lucian Pintilie.

De la pelicule româneşti şi străine vechi până la producţii noi din Europa şi de la Hollywood, de la poveşti de dragoste la drame, filmele pot reprezenta un cadou inspirat de pus anul acesta sub bradul de Crăciun.

23
/11
/20

CRONICĂ DE FILM Primul episod din miniseria „Bani negri (pentru zile albe)”, scrisă și regizată de Daniel Sandu (autorul filmului „Un pas în urma serafimilor”), a avut premiera pe HBO și e disponibil pe HBO GO. Cât de bun a acest nou serial românesc?

19
/11
/20

CRONICĂ DE FILM Premiat pentru regie în secțiunea „Encounters” a Festivalului de la Berlin și cu lansarea în cinematografe compromisă de pandemie, „Malmkrog” (2020) este cel mai controversat, dar și cel mai îndrăzneț film românesc al anului. Cum ne provoacă de data asta Cristi Puiu?

18
/11
/20

Prin combinații inedite de mijloace vizuale și tehnici narative, scurtmetrajele incluse în acest an în Competiția Internațională BIEFF propun perspective alternative asupra unor subiecte care marchează realitatea cotidiană. O invitație deschisă la reflecție, dezbatere și dialog, evenimentul dedicat noilor forme de explorare a limbajului cinematografic va reprezenta, la această ediție, un punct de intersecție al diferitelor viziuni asupra violenței și a justificării ei morale, dar și asupra ideii de graniță și a locurilor de care aparținem.

17
/11
/20

Cu toții suntem de acord că experiența de la cinema este inegalabilă, însă cum momentan nu mai este posibilă în contextul pandemic actual, din pasiune și dor de emoția trăită în fața marelui ecran, Cineplexx a oferit în weekend porții de popcorn cald tuturor iubitorilor de filme.

16
/11
/20

CRONICĂ DE FILM Lansat recent în România direct online, pe pagina de Vimeo a distribuitorului Independenţa Film, „Beanpole” (2019) este al doilea film al lui Kantemir Balagov, considerat de unii cel mai bun tânăr regizor rus, educat la şcoala de cinema a lui Alexander Sokurov. O poveste despre traumele post-război, stilizată însă aproape până la academism.

16
/11
/20

Turismul montan din România pe cât este de frumos și apreciat, pe atât este de periculos pentru cei care se încumetă să-l cunoască din inconștiență sau pentru a-și testa limitele. Dragostea de munte face din ei victime inclusiv astăzi când salvamontiști extrem de bine pregățiți și echipați își pun în pericol propria viața pentru a o salva pe a lor.

13
/11
/20

Abordări artistice neconvenționale, care deschid noi și surprinzătoare perspective asupra condiţiei umane, scurtmetrajele incluse anul acesta în Competiția Internațională a BIEFF propun noi maniere de raportare asupra feminității și a corporalității, invitând totodată spectatorii să privească dincolo de aparențe, la limita dintre real și ireal.

12
/11
/20

La Muzeul Național al Țăranului Român,  sâmbătă, 14 noiembrie 2020, publicul este așteptat la evenimentul intitulat Noaptea Europeană a Muzeelor. Cu această ocazie se pot vizita trei expoziții temporare. Organizatorii au pregătit, de asemenea, o proiecție în aer liber. Anul acesta, expoziția permanentă va fi închisă, deoarece clădirea monument istoric din Șoseaua Kiseleff nu a […]

Pagina 1 din 27512345...102030...Ultima »