“American Beauty” şi “Mary Poppins”, printre filmele pe care cineaştii români le-ar oferi în dar de Crăciun
https://www.ziarulmetropolis.ro/american-beauty-si-mary-poppins-printre-filmele-pe-care-cineastii-romani-le-ar-oferi-in-dar-de-craciun/

“American Beauty”, de Sam Mendes, “Mary Poppins”, de Robert Stevenson, “O viaţă minunată/ It’s a Wonderful Life”, de Frank Capra, şi seria “Naşul/ Godfather”, de F. F. Coppola, se numără printre filmele pe care mai mulţi actori, regizori şi producători români le-ar aşeza sub bradul de Crăciun.

Un articol de Liliana Matei|26 Decembrie 2014

Mai mulţi reprezentanţi ai industriei cinematografice din România, printre care producătoarea Ada Solomon, actriţa Luminiţa Gheorghiu, criticii de film Irina Margareta Nistor şi Tudor Caranfil şi regizorul Radu Gabrea,  au povestit despre titlurile de filme pe care le-ar face cadou de Crăciun.

Producătoarea Ada Solomon a declarat că ar opta pentru “Pina”, de Wim Wenders, “Force Majeure”, de Ruben Östlund, şi “Ida”, de Pawel Pawlikowski, o peliculă care a primit anul acesta trofeul pentru cel mai bun lungmetraj la gala premiilor Academiei de Film Europene, şi “Marry Poppins”, de Robert Stevenson, un film clasic din 1964. Ada Solomon a spus că ar face cadou şi filmul “Secvenţe”, de Alexandru Tatos, în contextul în care în 2014 se împlinesc 25 de ani de la Revoluţia din 1989, dar şi pelicule precum “Roxanne”, de Vali Hotea, apărut de curând pe DVD, “Din dragoste cu cele mai bune intenţii”, de Adrian Sitaru, şi “O lună în Thailanda”, de Paul Negoescu.

La rândul lui, regizorul Radu Jude ar face cadou câteva DVD-uri cu filme româneşti foarte bune care se găsesc în magazine. Astfel, acesta ar dărui de Crăciun “Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu”, de Andrei Ujică, dar şi filmele mai vechi ale lui Mircea Daneliuc, în special “Croaziera” şi “Proba de microfon”. Un alt cadou pe care l-ar face ar fi boxsetul cu opera integrală a cineastului Lucian Pintilie, “Şcoala noastră”, de Mona Nicoară şi Miruna Coca-Cosma, “Undeva la Palilula”, de Silviu Purcărete, şi “Secvenţe”, de Alexandru Tatos.

Criticul de film Tudor Caranfil a declarat pentru MEDIAFAX că nu ar alege titluri specifice, ci ar recomanda tot ceea ce înseamnă creaţia regizorilor români Cristian Mungiu, Corneliu Porumboiu, Radu Muntean şi Cristi Puiu.

Tudor Giurgiu ar oferi cadou toată seria “Naşul”, realizată de Francis Ford Coppola, dar şi cel mai recent film al cineastului american Martin Scorsese, “Lupul de pe Wall Street”. “Aş face cadou şi un serial, «House of Cards», unui politician care nu l-a văzut până acum”, a spus Tudor Giurgiu.

Criticul de film Irina Margareta Nistor ar pune sub brad filme precum “O viaţă minunată/ It’s a wonderfull life”, o incredibilă poveste de Crăciun regizată de nemuritorul Frank Capra, în 1946, una dintre peliculele favorite ale tuturor timpurilor, şi “Miracol pe strada 34/ Miracle on 34th Street”, din 1947, cu actriţa Natalie Wood.

De asemenea, Irina Margareta Nistor ar face cadou desenele animate “Mickey Mouse”, dar şi episodul special de Crăciun al serialului “Downton Abbey”.

Regizorul Radu Gabrea ar alege “O poveste de dragoste. Lindenfeld”, “Cocoşul decapitat” şi “Dincolo de nisipuri”, toate peliculele fiind regizate de el. De asemenea, ar oferi “Cenuşă şi diamant”, de Andrzej Wajda, “Iubirile unei blonde”, de Radu Nicoară, şi “Regula Jocului/ La regle du jeu”, de Jean Renoir.

Iar actriţei Luminiţa Gheorghiu i-a fost foarte greu să aleagă câteva titluri pe care le-ar dărui cu ocazia acestei sărbători. A optat, totuşi, pentru “American Beauty”, de Sam Mendes, şi seria “Naşul”. “Sunt foarte multe filme care îmi plac”, a declarat actriţa, completând lista cu “Moromeţii”, de Stere Gulea, “Balanţa” şi “Reconstituirea”, ambele de Lucian Pintilie.

De la pelicule româneşti şi străine vechi până la producţii noi din Europa şi de la Hollywood, de la poveşti de dragoste la drame, filmele pot reprezenta un cadou inspirat de pus anul acesta sub bradul de Crăciun.

18
/12
/18

"Cred că fericirea este supraestimată. Să fii satisfăcut, împăcat cu tine, sunt ţeluri în viaţă mult mai realiste decât visatul la fericire." - Brad Pitt

18
/12
/18

Câștigător al unui premiu Oscar (1993, Cel mai bun actor în rol principal pentru "Scent of a Woman"), Al Pacino a împlinit, anul acesta, 78 de ani. Iată un frumos omagiu (Epic Tribute) realizat de prietenul publicației noastre, Alexandru Catrina.

17
/12
/18

20 dintre cele mai bune scurtmetraje prezentate la ediția 2018 a Bucharest International Dance Film Festival* pot fi văzute în cadrul maratonului cinematografic dedicat filmelor de dans - [RE]TRACING. Evenimentul va avea loc miercuri, 19 decembrie, la LINOTIP - Centru Independent Coregrafic (București), începând cu ora 19.00.

14
/12
/18

Singurul film românesc prezent anul acesta la prestigioasele Premii ale Academiei Europene de Film (echivalentul Oscarurilor pentru industria cinematografică europeană), TOUCH ME NOT a fost nominalizat la European Discovery – Premiul FIPRESCI pentru cel mai bun debut în lung-metraj.

13
/12
/18

În 2019, Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) atinge, oficial, vârsta maturității. Cea de-a 18-a ediție va avea loc între 31 mai și 9 iunie, iar organizatorii au deja vești bune pentru cinefili: primele filme confirmate în program au fost lansate în cele mai importante festivaluri ale toamnei și vor avea premiera românească la Cluj-Napoca.

12
/12
/18

20 scurtmetraje din toată lumea și 10 scurtmetraje românești concurează anul acesta pentru trofeele NexT. Selecția filmelor pentru Competiția Internațională și Competiția Națională a fost realizată și în acest an de către Oana Ghera și Massimiliano Nardulli. Selecționerii au ales voci noi care onorează încă o dată misiunea festivalului la această ultimă ediție, aceea de a descoperi și aduce în prim-plan atât filmele scurte cu adevărat inovatoare, cât și pe cei care le creează.

12
/12
/18

TOP Documentarele își fac cu greu loc în cinematografe. Așa că pentru a viziona cele mai noi filme de nonficțiune nu ne rămân decât festivalurile și diferitele platforme. Am ales 10 documentare care m-au impresionat cel mai mult dintre cele văzute în 2018. Sunt filme extrem de stimulante și de îndrăznețe.

11
/12
/18

Ziua Internaţională a Tangoului, sărbătorită în 11 decembrie începând din anul 1977, a fost proclamată în onoarea a două figuri legendare ale muzicii argentiniene: Carlos Gardel, Regele Tangoului şi Julio De Caro, ambii născuţi într-o zi de 11 decembrie/ În 1935 Carlos Gardel compunea „Por una cabeza”, unul dintre cele mai cunoscute tangouri din istoria muzicii. 

10
/12
/18

A 22-a ediție a Festivalului Internațional de Film Studențesc CineMAiubit și-a desemnat câștigătorii sâmbătă, 8 decembrie 2018, într-o atmosferă emoționantă și plină de exuberanță. Premiul pentru cel mai bun film a revenit peliculei belgiene PABLO, în regia lui Sergio Guataquira Sarmiento.

10
/12
/18

METROPOLIS VIRAL. Filmul "Avengers: Endgame" bate recorduri chiar înainte de apariția sa în cinematografe. Lansat pe 7 decembrie, trailerul de aproape două minute și jumătate a înregistrat 289 milioane de vizualizări pe YouTube, Facebook și Twitter,  devenind cel mai vizionat trailer în primele 24 de ore de la lansare.

10
/12
/18

Bucharest Art Film Festival (BAFF) va proiecta în perioada 10-12 decembrie filme de(spre) artă la Galeria Halucinarium, din Calea Giulești 14. Art Film Festival încearcă la această a III-a ediție să creeze experiența ideală destinată publicului de cinema și zone conexe, aducându-l într-o galerie de artă timp de 3 seri. Programul fiecărei zile începe la ora 19:00, intrarea la proiecții fiind liberă în limita locurilor disponibile.

09
/12
/18

TOP Am ales cele mai relevante filme românești ale anului, din cele 25 de titluri de ficțiune care au ajuns în 2018 în cinematografe. Nu a fost un an rău: cinema-ul românesc a continuat să impresioneze în festivaluri, iar unul dintre filme, „Moromeții 2”, a stabilit chiar un record de spectatori.

07
/12
/18

CRONICĂ DE FILM Cu fizicul său firav, care sugerează o supunere cvasi-reflexă față de ceilalți, și cu chipul său caraghios, aproape imperturbabil dacă nu ar fi străpuns uneori de câte un zâmbet forțat, Marcello setează din start atmosfera de comedie neagră ce domină noul film al italianului Matteo Garrone, „Dogman” (2018).

07
/12
/18

Filmul Belgian GIRL, nominalizat la Globurile de Aur pentru Cel mai bun film străin, va deschide Oscar Weekend (18 - 20 ianuarie 2019, Cinema Elvire Popesco). "Oscar Weekend" are loc înaintea anunțării nominalizărilor la cea de-a 91-a ediție a premiilor Oscar (22 ianuarie), trofeele Oscar 2019 urmând să fie acordate în cadrul Galei din 24 februarie 2019. 

07
/12
/18

Cea de-a 12-a ediție a Festivalului Internațional de Film NexT pune reflectoarele pe Portugalia, cu două programe a câte cinci scurtmetraje reunite sub titlul Focus Portugalia. Primul program, The Heart and the Body, va fi proiectat sâmbătă, 15 decembrie, iar cel de-al doilea, On Politics, va putea fi văzut duminică, 16 decembrie, ambele la ora 16.30, la Cinema Muzeul Țăranului.

07
/12
/18

Filmul „Vice” al lui Adam McKay, o dramă despre fostul vicepreşedinte Dick Cheney, cu Christian Bale, Sam Rockwell, Steve Carell şi Amy Adams în distribuţie, a primit cele mai multe nominalizări la cea de-a 76-a ediţie a galei Globurilor de Aur. La categoria miniserial sau film de televiziune cele mai multe nominalizări, în număr de 4, le-a primit „The Assassination of Gianni Versace”.

06
/12
/18

În timpul Războiului Rece, undeva între Polonia stalinistă, ruinată de cel de-al doilea război mondial, și Parisul boem al anilor ’50, un muzician înnebunit după libertate și o tânără cântăreață pătimașă trăiesc o iubire imposibilă, într-o perioadă istorică imposibilă. Îi desparte totul: trecutul lor, temperamentul, caracterul, ideile lor politice, imperfecțiunile fiecăruia și inevitabilele lovituri ale sorții. Cu toate acestea, sunt în mod fatal condamnați să fie împreună.

Page 1 of 22512345...102030...Last »