„American Beauty” şi „Mary Poppins”, printre filmele pe care cineaştii români le-ar oferi în dar de Crăciun
https://www.ziarulmetropolis.ro/american-beauty-si-mary-poppins-printre-filmele-pe-care-cineastii-romani-le-ar-oferi-in-dar-de-craciun/

„American Beauty”, de Sam Mendes, „Mary Poppins”, de Robert Stevenson, „O viaţă minunată/ It’s a Wonderful Life”, de Frank Capra, şi seria „Naşul/ Godfather”, de F. F. Coppola, se numără printre filmele pe care mai mulţi actori, regizori şi producători români le-ar aşeza sub bradul de Crăciun.

Un articol de Liliana Matei|26 decembrie 2014

Mai mulţi reprezentanţi ai industriei cinematografice din România, printre care producătoarea Ada Solomon, actriţa Luminiţa Gheorghiu, criticii de film Irina Margareta Nistor şi Tudor Caranfil şi regizorul Radu Gabrea,  au povestit despre titlurile de filme pe care le-ar face cadou de Crăciun.

Producătoarea Ada Solomon a declarat că ar opta pentru „Pina”, de Wim Wenders, „Force Majeure”, de Ruben Östlund, şi „Ida”, de Pawel Pawlikowski, o peliculă care a primit anul acesta trofeul pentru cel mai bun lungmetraj la gala premiilor Academiei de Film Europene, şi „Marry Poppins”, de Robert Stevenson, un film clasic din 1964. Ada Solomon a spus că ar face cadou şi filmul „Secvenţe”, de Alexandru Tatos, în contextul în care în 2014 se împlinesc 25 de ani de la Revoluţia din 1989, dar şi pelicule precum „Roxanne”, de Vali Hotea, apărut de curând pe DVD, „Din dragoste cu cele mai bune intenţii”, de Adrian Sitaru, şi „O lună în Thailanda”, de Paul Negoescu.

La rândul lui, regizorul Radu Jude ar face cadou câteva DVD-uri cu filme româneşti foarte bune care se găsesc în magazine. Astfel, acesta ar dărui de Crăciun „Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu”, de Andrei Ujică, dar şi filmele mai vechi ale lui Mircea Daneliuc, în special „Croaziera” şi „Proba de microfon”. Un alt cadou pe care l-ar face ar fi boxsetul cu opera integrală a cineastului Lucian Pintilie, „Şcoala noastră”, de Mona Nicoară şi Miruna Coca-Cosma, „Undeva la Palilula”, de Silviu Purcărete, şi „Secvenţe”, de Alexandru Tatos.

Criticul de film Tudor Caranfil a declarat pentru MEDIAFAX că nu ar alege titluri specifice, ci ar recomanda tot ceea ce înseamnă creaţia regizorilor români Cristian Mungiu, Corneliu Porumboiu, Radu Muntean şi Cristi Puiu.

Tudor Giurgiu ar oferi cadou toată seria „Naşul”, realizată de Francis Ford Coppola, dar şi cel mai recent film al cineastului american Martin Scorsese, „Lupul de pe Wall Street”. „Aş face cadou şi un serial, «House of Cards», unui politician care nu l-a văzut până acum”, a spus Tudor Giurgiu.

Criticul de film Irina Margareta Nistor ar pune sub brad filme precum „O viaţă minunată/ It’s a wonderfull life”, o incredibilă poveste de Crăciun regizată de nemuritorul Frank Capra, în 1946, una dintre peliculele favorite ale tuturor timpurilor, şi „Miracol pe strada 34/ Miracle on 34th Street”, din 1947, cu actriţa Natalie Wood.

De asemenea, Irina Margareta Nistor ar face cadou desenele animate „Mickey Mouse”, dar şi episodul special de Crăciun al serialului „Downton Abbey”.

Regizorul Radu Gabrea ar alege „O poveste de dragoste. Lindenfeld”, „Cocoşul decapitat” şi „Dincolo de nisipuri”, toate peliculele fiind regizate de el. De asemenea, ar oferi „Cenuşă şi diamant”, de Andrzej Wajda, „Iubirile unei blonde”, de Radu Nicoară, şi „Regula Jocului/ La regle du jeu”, de Jean Renoir.

Iar actriţei Luminiţa Gheorghiu i-a fost foarte greu să aleagă câteva titluri pe care le-ar dărui cu ocazia acestei sărbători. A optat, totuşi, pentru „American Beauty”, de Sam Mendes, şi seria „Naşul”. „Sunt foarte multe filme care îmi plac”, a declarat actriţa, completând lista cu „Moromeţii”, de Stere Gulea, „Balanţa” şi „Reconstituirea”, ambele de Lucian Pintilie.

De la pelicule româneşti şi străine vechi până la producţii noi din Europa şi de la Hollywood, de la poveşti de dragoste la drame, filmele pot reprezenta un cadou inspirat de pus anul acesta sub bradul de Crăciun.

11
/01
/14

Actorul Constantin Chiriac va fi prezent la Londra pentru a marca Ziua Naţională a Culturii Române printr-un recital de poezie extraordinar, prezentat de ICR Londra. Evenimentul va avea loc miercuri, 15 ianuarie, de la ora 19:00, la sediul institutului din capitala Marii Britanii.

11
/01
/14

În această duminică, TVR 2 a pregătit cinefililor la „Duminica filmului românesc” două dintre zecile de producţiile cinematografice ale marelui actor Mircea Albulescu. Este vorba de dramele: „Cursa” (de la ora 14.10) şi „Înghiţitorul de săbii” (de la ora 20.50).

10
/01
/14

Pierre Lescure, fostul director al grupului Canal+, va fi desemnat în mod oficial, marţi, noul preşedinte al Festivalului de Film de la Cannes şi va prelua mandatul de la Gilles Jacob, a declarat joi celălalt candidat la această funcţie, Jérôme Clément, fostul director al postului TV european Arte.

10
/01
/14

Cineastul Andrei Ujica va participa la un simpozion internaţional despre film şi arte vizuale, organizat pe 15-16 ianuarie la Tel Aviv de Muzeul de Artă din Petach Tikva şi Academia de Artă şi Design Bezalel, regizorul fiind invitatul special al evenimentului.

09
/01
/14

Meryl Streep, care i-a înmânat Emmei Thompson premiul pentru cea mai bună actriţă la gala National Board of Review Awards, pentru rolul din "Saving Mr. Banks: În căutarea poveştii", l-a criticat vehement pe Walt Disney pentru vederile sale sexiste şi anti-semite.

09
/01
/14

Primul invitat de anul acesta al Asociației Scenariștilor Români (ASCER) și al lui Gareth Brookes - gazda şi trainer-ul Bucharest Script Lab (BSLab) - va fi, miercurea viitoare, 15 ianuarie, regizorul şi scenaristul Corneliu Porumboiu.

08
/01
/14

O nouă colaborare marca Martin Scorsese și Leonardo DiCaprio, cu două nominalizări la Globurile de Aur, va fi din 10 ianuarie, pe marile ecrane. „Lupul de pe Wall Street“ prezintă odiseea plină de adrenalină, cinism şi extravaganţă a unei perioade în care banii se câştigau extreme de ușor.

07
/01
/14

CRONICĂ DE CARTE Cu volumul trei din „O istorie subiectivă a tranziţiei filmice “(Editura Paralela 45, 2013), istoricul şi criticul de film Valerian Sava încheie cea mai importantă dare de a seamă a ceea ce s-a întâmplat semnificativ în cinematografia naţională între 2000 şi 2010.

07
/01
/14

Asociaţia Culturală Control N organizează pe 30 ianuarie, 6 şi 14 februarie, un Masterclass Nae Caranfil. Reputatul cineast va dezbate în cadrul acestuia statutul şi rolul regizorului în realizarea unei pelicule.Asociaţia Culturală Control N organizează pe 30 ianuarie, 6 şi 14 februarie, un Masterclass Nae Caranfil. Reputatul cineast va dezbate în cadrul acestuia statutul şi rolul regizorului în realizarea unei pelicule.