Amina Claudine Myers și noul său album SAMA ROU, în premieră în București, la ARCUB
https://www.ziarulmetropolis.ro/amina-claudine-myers-si-noul-sau-album-sama-rou-in-premiera-in-bucuresti-la-arcub/

Cunoscuta pianistă şi interpretă de jazz adaugă la impresionanta discografie un nou album ’’SAMA ROU – Cantecele sufletului meu’’, în care explorează rădăcinile sale africane şi tradiţiile din Sudul SUA

Un articol de Liliana Matei|7 noiembrie 2016

După succesul înregistrat de concertul artistului Cristian Soleanu, Artist In Residence – noua serie de concerte de jazz de la ARCUB, curatoriată de Lucian Ban, continuă cu Amina Claudine Myers şi noul ei album, SAMA ROU – Cântecele sufletului meu, pe 19 noiembrie, de la ora 19.30, la ARCUB, Sala Mare.

Albumul „Sama Rou – Cântece din sufletul meu” reprezintă o reflecţie a moştenirii dobândite de artistă în perioada copilăriei, când s-a mutat în freamătul oraşului care nu doarme niciodată – New York. Amina Claudine Myers aduce, de asemenea, în prezent, imnuri şi melodii spirituale tradiţionale ale Sudului Statelor Unite, conectate cu rădăcinile sale din Africa.

amina-claudine-myersarcub

Cunoscuta artistă de jazz a fost atrasă de muzica auzită la radio de la o vârstă foarte fragedă, plăcându-i în mod deosebit părţile interpretate de pian în genul muzical R&B al anilor 50. O prietenă i-a sugerat că ar putea să câştige câţiva dolari găsindu-şi un job ca pianistă solo într-unul dintre bordelurile din oraş. La început a refuzat, dar mai târziu a acceptat şi şi-a început cariera ca muzician profesionist.

După mutarea ei în Chicago, în anii 60, a luat contact cu oameni din asociaţia AACM (Association for the Advancement of Creative Musicians) iar această experienţă i-a deschis calea pentru a compune şi a pune în scena propria sa muzică.

Biletele în valoare de 50 lei (25 lei reducere pentru elevi, studenţi, pensionari) pot fi achiziţionate de la Casa de Bilete ARCUB str. Lipscani 84-90 sau online, pe arcub.ro, bilet.ro.

Iniţiat de către unul dintre cei mai cunoscuţi muzicieni români de jazz, pianistul Lucian Ban, programul Artist In Residence îşi doreşte să devină o pepinieră pentru noile direcţii în jazz-ul românesc şi european, precum şi o platformă pentru creativitatea scenei muzicale din România.

Programul Artist in Residence este modelat dupa programe similare din lume – San Francisco Jazz, Programele organizatiei Serious in UK, Roulette in New York sau Bimhuis in Amsterdam, şi îşi propune să pună in centru Artistul-Curator, într-o serie de concerte cu focus tematic, iar ‘’21st century jazz – de la tradiţie la avangardă’’ este conceptul curatorial propus de Lucian Ban pentru această primă stagiune de jazz la ARCUB:

“Jazz-ul la inceputul acestui mileniu este mai divers şi mai viu ca niciodata – o muzica cu adevarat globală, jazz-ul a devenit un limbaj universal care adoptă şi este influenţat de miriade de surse complementare şi genuri muzicale: de la muzică clasică sau cea camerală de sorginte europeană, la muzica diverselor popoare sau cea ethno, de la rock şi hip hop, la muzica electronică, jazz-ul a  aratat o capacitate extraordinara de a le ingloba pe toate acestea şi de a crea noi direcţii în sec XXI.’’ Lucian Ban

Programul Artist in Residence 2016

3 decembrie: Paolo Profeti Quintet

17 decembrie: Mircea Tiberian & Toma Dumitriu Pale Dot

  Lucian Ban – Mr. Joy: A Celebration of Paul Bley

Proiectul Artist in Residence este organizat de Primăria Municipiului Bucureşti, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti.

23
/01
/15

Pasionaţii de jazz sunt aşteptaţi, sâmbătă, de la ora 18.00, la cinematograful Elvira Popescu din Bucureşti, la un eveniment dedicat muzicii, care va debuta cu filmul "Hasretim", de Marc Sinan, care a primit premiul UNESCO în 2011, şi va continua cu un concert al trupei norvegiene Helge Lein Trio.

21
/01
/15

Două capodopere ale muzicii clasice, adevărate "hit-uri" ale repertoriului, vor fi ascultate în concertul prezentat miercuri, 28 ianuarie (19.00) de Orchestra de Cameră Radio. Seara muzicală de la Sala Radio va debuta cu celebra suită Anotimpurile, compusă în 1720 de Vivaldi, devenit atât de apreciată şi de cunoscută abia în secolul XX.

19
/01
/15

Violonista poloneză Patrycja Piekutowska, invitată specială în concertul de deschidere al stagiunii curente a Orchestrei Naţionale Radio, va cânta în evenimentul programat vineri, 23 ianuarie (19.00), la Sala Radio.

19
/01
/15

Nu sunt o adeptă a clasamentelor, mai ales de tipul „cel mai bun la nivel mondial este…”. În sport merge, dar în muzică: gândiţi-vă, dacă ar fi să alegem care este cel mai mare compozitor al tuturor timpurilor, pe cine am alege – pe Bach, pe Beethoven, pe Mozart?

17
/01
/15

Fundația Calea Victoriei a împlinit în această iarnă șapte ani de existență. Alături de lectorii fundației, cursanții au descoperit lumi fabuloase, s-au delectat cu sunetele rafinate ale muzicii clasice și s-au bucurat de poveștile efervescente ale unor oameni speciali, printre care: Georgeta Filitti, Neagu Djuvara, Adina Nanu, Vintilă Mihăilescu și Tiberiu Soare.

15
/01
/15

Abonamentele pentru ediția 2015 a Festivalului Enescu (30 august – 20 septembrie, București), care au fost puse în vânzare joi dimineața, la ora 10.00, prin rețeaua Eventim s-au epuizat în 10 secunde – pentru concertele de la Ateneul Român, respectiv 10 minute – pentru concertele de la Sala Palatului.

15
/01
/15

Grupul american Fleetwood Mac ocupă primul loc în topul artiştilor cu cele mai scumpe bilete la concertele pe care le-a susţinut în 2014, potrivit unui clasament realizat de revista Forbes.

13
/01
/15

Genialul Amadeus, un artist al superlativelor despre care se spunea adesea că îşi compunea partiturile cu o naturaleţe şi o rapiditate care nu puteau fi justificate decât printr-o inspiraţie artistică divină, muzicianul care în doar 35 de ani de viaţă a compus peste 600 de lucrări este cel căruia îi este dedicat evenimentul programat vineri, 16 ianuarie (ora 19.00), la Sala Radio.