AMURAL, primul festival de arte viziuale post-internet din România
https://www.ziarulmetropolis.ro/amural-primul-festival-de-arte-viziuale-post-internet-din-romania/

AMURAL, primul festival dedicat artelor vizuale contemporane din România, va transforma, la începutul lunii septembrie, promenada După Ziduri în cel mai animat loc din Braşov, ocupând fortificaţiile medievale, pădurea Warthe şi pârâul Graft. Festivalul se va desfăşura în perioada 4-6 septembrie.

Un articol de Petre Ivan|22 iulie 2015

Evenimentul va avea în centru cea mai recentă formă de artă urbană-video mapping-ul (proiecțiile 3D), alături de artele confirmate — ilustrație, fotografie, desing grafic, film și animație. Li se vor alătura instalațiile de lumină, concertele și evenimentele speciale.

Nu mai este suficient să renovăm marile monumente. De aceea, AMURAL propune o reconversie urbană a zonei După Ziduri într-un spațiu de expresie a începutului de mileniu III. AMURAL este despre Brașov și despre depășirea lui, despre tehnologie și depășirea ei, despre ziduri și depășirea lor> – Răzvan Pascu, inițiatorul festivalului.

În cadrul Festivalului, publicul va avea acces la trei expoziții permanente, în Turnul Alb (ilustrație), în Turnul Negru (fotografie) și în Turnul Porții Ecaterina (design grafic). De asemenea, vor fi organizate două expoziții-dezbatere „Design grafic centenar în Gazeta de Transilvania”, în colaborare cu Muzeul Casa Mureșenilor și „Brassai-fotograful suprarealiștilor”, în amuralcolaborare cu Muzeul de Artă.

Programul va fi completat de artiștii urbani care vor picta fațada Cinematografului Popular.

Odată cu venirea nopții, în zilele de festival va avea loc video-mapping pe monumente. Proiecțiile video vor fi realizate pe Bastionul Graft, pe zidul cetății, pe Turnul Negru, pe coroanele copacilor și în multe alte locuri. Dan Perjovschi, ilustratorul român, va avea și el un live performance ce va fi proiectat pe zid, făcând posibilă pictura în locuri altfel interzise.

Ca parte contemporană, muzica va completa atmosfera specială a festivalului. Ziua, prin pădurea de După Ziduri, elevii și studenții de muzică clasică vor susține mici concerte surpriză pentru trecători, iar fiecare seară se va încheia tot cu muzică live.

Prima seară de festival va fi deschisă de cel mai cunoscut proiect audio-vizual din România, Silent Strike și Dan Basu (Silent Bass).

Foto: AMURAL – facebook

14
/08
/19

Pavilionul de Artă București — Art Safari va oferi, în premieră, iubitorilor de artă șansa de a admira expozițiile, în cadrul unor tururi nocturne. Experiența vizitării pe timp de noapte a Pavilionului va include, pe lângă tururi ghidate, sesiuni de pictură live (o lucrare de artă creată sub ochii vizitatorilor) și muzică live. Art Safari – ediția 2019 va avea loc între 27 septembrie și 6 octombrie, la Palatul Oscar Maugsch BCR, din Piața Universității.

13
/08
/19

În luna august Happy Cinema București prezintă trei documentare din seria “Expoziții pe marele ecran”: din 16 august Van Gogh & Japan, din 23 august Young Picasso și din 30 august Goya: Visions of Flesh and Blood.

02
/08
/19

Ultima lună de vară vine cu evenimente culturale de impact, precum Festivalul Anonimul, în Delta Dunării, Festivalul de Teatru Independent Undercloud, la Muzeul Țăranului din București, sau Festivalul Internațional George Enescu, ce-și deschide porțile în ultima zi din august.

31
/07
/19

Pavilionul de Artă București — Art Safari, cel mai amplu eveniment dedicat artei din România, va găzdui, în premieră, un pavilion dedicat exclusiv artei secolului XXI: Pavilionul Supercontemporan. „Young Blood. Arta timpului tău”, curatoriat de Mihai Zgondoiu. Art Safari – ediția 2019 va avea loc între 27 septembrie și 6 octombrie, la Palatul Oscar Maugsch BCR, din Piața Universității.

28
/07
/19

Cea de-a șasea ediție a Festivalului Strada Armenească are loc anul acesta între 2 și 4 august și aduce în inima Cartierului Armenesc din București o serie de evenimente pentru întreaga familie. Expoziții și workshopuri, meșteșugari, tururi ghidate, delicii culinare, dansuri tradiționale și concerte de neuitat, toate vă așteaptă în cele trei zile de festival pe strada Armenească. Intrarea este liberă.

21
/07
/19

Asociația CRIES-Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare invită artiști români să lucreze cu mămăligă, în cadrul rezidenței artistice Gastronom: artă contemporană cu patrimoniu culinar, la Timișoara.

13
/07
/19

Scena Control-ului capătă acum o nouă dimensiune lansând primul „canvas” de artă urbană open space, ce aduce împreună artiști vizuali și branduri care simt că orașul vibrează mai puternic dinspre strada Constantin Mille nr.4.