Ana Blandiana a primit Premiul Prințesa de Asturia pentru Litere
https://www.ziarulmetropolis.ro/ana-blandiana-a-primit-premiul-printesa-de-asturia-pentru-litere/

Vineri, 25 octombrie 2024, scriitoarea Ana Blandiana a primit Premiul Prinţesa de Asturia pentru Litere 2024, în cadrul unei ceremonii prezidate de Familia Regală a Spaniei la Teatrul Campoamor din Oviedo.

Un articol de Liliana Matei|26 octombrie 2024

Alături de Majestatea Sa Regele Felipe al Spaniei și Alteța Sa Regală, Leonor, Prințesa de Asturia, la ceremonie au participat Altețele Lor Regale, Doña Sofía, Regina Letizia și Infanta Sofia.

Juriul a acordat premiul scriitoarei Ana Blandiana, primul român care obține această distincție, motivând că opera sa, care vorbește despre înfrângere și speranță, reflectă „o profundă cunoaștere a spiritului românesc într-o perioadă istorică de opresiune”. Anei Blandiana – Doctor Honoris Causa al Universității din Salamanca – i-au fost traduse în limba spaniolă 11 cărți, unele dintre ele cu sprijinul Institutului Cultural Român prin Programul TPS – Translating and Publishing Support derulat de ICR prin CENNAC – Centrul Național al Cărții. Este autoarea a peste 30 de cărți, traduse în 25 de limbi, și a obținut numeroase premii internaționale, printre care Premiul Internațional Vilenica (2002) și Premiul Poetul European al Libertății (2016), precum și Legiunea de Onoare franceză.

Premiile Prințesa de Asturia contribuie la promovarea valorilor științifice, culturale și umaniste ca patrimoniu universal și sunt acordate la opt categorii: artă, litere, ştiinţe sociale, comunicare, ştiinţe umaniste, cooperare internaţională, cercetare ştiinţifică şi tehnică şi sport. Fiecare premiu este în valoare de 50 000 de euro.

Ceremonia de la Teatrul Campoamor din Oviedo a început cu discursul Excelenței Sale doamna Ana I. Fernández Álvarez, președinta Fundației Prințesa de Asturia, continuând cu cele ale doamnei Ana Blandiana (Premiul Prințesa de Asturia pentru Litere) și domnului Michael Ignatieff (Premiul Prințesa de Asturia pentru Științe Sociale). După înmânarea premiilor de către Prințesa de Asturia, au cuvântat doamna Marjane Satrapi (Premiul Prințesa de Asturia pentru Comunicare și Științe Umaniste) și domnul Joan Manuel Serrat (Premiul Prințesa de Asturia pentru Arte). În încheierea acestei ceremonii au susținut alocuțiuni Alteța Sa Regală Prințesa de Asturia și Majestatea Sa Regele Spaniei.

„Premiul Prințesa de Asturia pe care l-am luat reprezintă pentru mine, dincolo de bucuria și onoarea care mi s-au făcut, o extraordinară confirmare a felului în care cărțile mele au fost primite în Spania și rezultatul nenumăratelor cronici care s-au scris, mai mult decât în alte țări, pentru că în Spania poezia este mai mult decât în alte țări în central atenției. E destul să îmi amintesc, de exemplu, întâlnirea cu o sală de 800 de locuri arhiplină în care erau membri ai celor 800 de grupuri de lectură care se află în toată Spania. A fost pentru mine o surpriză cu adevărat covârșitoare pentru că oamenii aceștia citiseră în ultimele luni cărțile mele, cele 10, chiar 11 cărți, cu cea apărută în zilele astea, și puneau întrebări în cunoștință de cauză. Aș vrea să închei spunând că mi se pare evident că situația culturală, adeziunea sufletului spaniol, ca să spun așa, față de cultură și, mai ales față de poezie, o depășește cu mult pe cea din celelalte țări europene pe care le cunosc eu la această oră”, a spus Ana Blandiana.

„Doamna Ana Blandiana a primit această binemeritată recunoaștere internațională în cadrul unei ceremonii care a încununat seria de manifestări dedicate laureaților din acest an de la toate cele opt categorii. Ana Blandiana a inspirat societatea românească, demonstrând puterea actului cultural de a genera schimbare în bine și inspiră astăzi cititori din întreaga lume. Domnia sa a fost prima laureată care s-a adresat publicului, în cadrul unui eveniment de gală trăit cu emoție de cei prezenți și de întreaga comunitate a orașului Oviedo. Am fost deosebit de onorat de invitația de a fi alături de domnia sa la acest eveniment memorabil și îi sunt recunoscător pentru promovarea de care întreaga literatură română se va bucura prin acest succes!”, a declarat Liviu Jicman, președintele Institutului Cultural Român.

Evenimentul de decernare a Premiilor Prințesa de Asturia anunțate în mai 2024 a făcut parte din seria de manifestări din „Săptămâna Premiilor” organizate la Oviedo pentru a marca majoratul Alteței Sale Regale Prințesa de Asturia și cea de-a zecea aniversare a Prințesei de Asturia în calitate de președinte de onoare al Fundației prinţesei moştenitoare a Spaniei. Laureații au fost invitați la Oviedo cu câteva zile înainte de ceremonia de premiere pentru a participa la întâlniri cu membrii cluburilor de lectură la Teatrul Jovellanos din Gijón și cu studenții de la Facultatea de Filosofie și Litere din Oviedo, la un recital la librăria Cercantes și la proiecția documentarului „Între tăcere și păcat” la Cines Embajadores. Alături de Ana Blandiana, câștigătoarea acestei ediții, John Banville, Leonardo Padura, Siri Hustvedt și Juan Mayorga au participat în „Săptămâna Premiilor” la evenimentele culturale din program. Joi, 24 octombrie, la Auditorio Palacio de Congresos Principe Felipe din Oviedo  a avut loc Concertul Orchestrei Simfonice și Corului Fundației Prințesei de Asturia, eveniment prezidat de Majestățile Lor Regele și Regina Spaniei, în prezența Altețelor Lor Leonor, Prințesa de Asturia și Infanta Sofia.

Muzeul Barjola din orașul Gijón, Principatul de Asturia, găzduiește până pe 17 noiembrie 2024 expoziția multidisciplinară „Locul nostru și alte poezii” de Anka Moldovan, organizată cu sprijinul Institutului Cultural Român din Madrid. Acest proiect reprezintă o întâlnire simbolică dintre poeta Ana Blandiana și pictorița Anka Moldovan, româncă rezidentă în municipiul Salas din regiunea Asturia. „Această expoziție se naște dintr-o carte care va apărea în 2025 și care îmbină pictura și poezia. În ea interpretez poemele Anei Blandiana, nu din punct de vedere al ilustrației, ci din inspirație. Atât poeta, cât și eu ne punem aceleași întrebări despre ființa umană în singurătate, în societate și în fața naturii. În această expoziție, natura este foarte prezentă într-un mod spiritual, prin metafore. Titlul acesteia «Locul nostru» – preluat dintr-un poem al Anei Blandiana – ne invită să cunoaștem spațiile comune ale ambilor artiști: tăcerea, delicatețea, emoțiile, lumina, căutarea frumuseții.”, a declarat Anka Moldovan.

Ana Blandiana este autoarea a 31 de cărți de poezie, proză, eseuri, redactate în limba română și traduse în 26 de limbi. În limba spaniolă, Anei Blandiana i-au fost traduse unsprezece cărți, unele dintre ele prin programul de traduceri TPS al Institutului Cultural Român, precum „Proyectos de pasado/ Proiecte de trecut” în 2008, Mi patria A4 în 2014 sau „Un arcángelmanchado de hollín” (Antologie poetică) în 2021. Este laureată a numeroase premii naționale și internaționale, printre care Premiul ,,Gottfried von Herder” (1982), ,,Poetul European al Libertății” (2016), „Griffin Award for Excellence in Poetry” (2018). Pe durata perioadei comuniste, a fost supusă cenzurii și a primit trei interdicții de publicare: 1959-1964, 1985, 1988-1989. Ana Blandiana a reînființat Centrul român PEN România, al cărui Președinte a fost în perioada 1990 – 2004 (ulterior, a devenit Președinte de onoare – funcție pe care o deține și astăzi). Este fondatoarea și președinta Academiei Civice, o fundație care a fost creată ca urmare a sugestiei Consiliului Europei, cu scopul de a asigura o bună cunoaștere a trecutului istoric și a regimului comunist. Cel mai important proiect al Fundației a constat în crearea și administrarea Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței, de la Sighet, primul memorial de acest fel din lume. Este membră a Academiei de Poezie Stéphane Mallarmé, a Academiei Europene de Poezie și a Academiei Mondiale de Poezie (UNESCO). Este membru corespondent al Academiei Române, Doctor Honoris Causa al mai multor universități românești, al Universității din Salamanca (Spania) și al Universității din Sofia (Bulgaria). A fost distinsă de autoritățile franceze cu ordinul Legiunii de Onoare, în grad de cavaler.

Ana Blandiana este a șaptea scriitoare care primește această distincție de la înființarea premiilor în 1981. Haruki Murakami a fost în 2023 laureatul acestui premiu.

21
/09
/12

Adrian Popovici, Dinu Lazăr şi Ilie Virgil Pascal vor face parte din juriul internaţional al celei de-a opta ediţii a Romania International Film Festival (Ro-IFF), care are loc între 27 septembrie şi 7 octombrie în Bucureşti. Festivalul, care se va desfăşura la Sala Union (Paul Călinescu) a Cinematecii Române, Muzeul Naţional al Ţăranului Român şi […]

21
/09
/12

Două expoziţii de fotografii numite ‘Biserici care plâng, biserici care vor surâde – schimbarea la faţă a bisericilor de lemn din Gheghie şi Hotar’ şi ‘Târgul meşterilor populari – retrospectivă după 19 ediţii’ au fost vernisate vineri, în holul mare al Bibliotecii Judeţene ‘Gheorghe Şincai’ din Oradea, cu ocazia ‘Zilelor Europene ale Patrimoniului’, ediţia a […]

21
/09
/12

Stagiunea 2012-2013 a Teatrului ‘Jean Bart’ din Tulcea va începe duminică, la ora 19.00, cu premiera spectacolului ‘Geometria iubirii’, de Alexandr Ostrovsky, în regia lui Igor Ravytskiy. Regizorul ucrainean Igor Ravytskiy a declarat vineri, în timpul unei conferinţe de presă, că piesa, o adaptare după ‘Logodnicele bogate’, nu este pusă în scenă foarte des de […]

21
/09
/12

Seara de film de la Institutul Cultural Român (ICR) propune joi, 27 septembrie, de la ora 18,00, o retrospectivă cu toate filmele premiate la recenta ediţie a Festivalului Internaţional de Film NexT. Potrivit Biroului de Presă al ICR, vor fi proiectate filmele: „Hello Kitty”, regia: Millo Simulov (Premiul publicului pentru film românesc), „De azi înainte”, […]

21
/09
/12

Preşedintele Traian Băsescu l-a decorat, vineri, pe campionul paralimpic Carol-Eduard Novak cu Ordinul Meritul Sportiv, precum şi pe artistul plastic Richard Demarco, cu Ordinul Meritul Cultural, pentru promovarea artei româneşti în Marea Britanie.   „În semn de înaltă apreciere pentru rezultatele remarcabile obţinute la Jocurile Paralimpice de la Londra, din perioada 29 august – 9 […]

21
/09
/12

Filmul regizorului român Radu Muntean, „Marţi, după Crăciun”, are vineri premiera în cinematografele spaniole, după ce la Festivalul de Film de la Gijon din 2010 a obţinut cele mai importante premii, pentru cel mai bun film şi pentru cei mai buni actori – Mimi Brănescu, Maria Popistaşu şi Mirela Oprişor – şi a fost proiectat […]

21
/09
/12

România nu-şi mai poate permite cantonarea instituţiei la nivelul secolului al XIX-lea, a afirmat vineri directorul Arhivelor Naţionale, dr. Ioan Drăgan, în deschiderea, la Biblioteca Naţională a României, a unei conferinţe internaţionale dedicate arhivelor, istoriei şi politicii României secolelor XIX-XXI. „România nu-şi mai poate permite cantonarea instituţiei la nivelul secolului al XIX-lea, impunându-se de urgenţă […]

21
/09
/12

Pianistul Lucian Ban şi alte şapte staruri internaţionale vor reinterpreta din perspectiva jazzului compoziţii ale lui George Enescu, pe 8 noiembrie, la Anvers, pe scena complexului DeSingel, cel mai reprezentativ centru dedicat artelor contemporane din Flandra, informează un comunicat al ICR. Muzician de jazz complet pianist, compozitor, aranjor), afirmat rapid în ultimii ani pe scenele […]

21
/09
/12

La data de 21 septembrie 1391 a încetat din viaţă Petru I Muşat, domn al Moldovei (1375-1391). În timpul domniei lui se bat primele monede moldoveneşti, groşii de argint, iar Suceava devine cetate de scaun. 1832    – A încetat din viaţă Walter Scott, poet şi scriitor, creator al romanului istoric englez (“Ivanhoe”, “Rob Roy”)  (n. […]

21
/09
/12

Cea de-a doua ediţie a „Balkanik festival” – primul eveniment de muzică şi cultură balcanică din România, va începe vineri, în Capitală, şi se va desfăşura până duminică. Potrivit organizatorului evenimentului – Asociaţia Culturală Metropolis, festivalul, care se va desfăşura într-unul dintre paradisurile uitate ale Bucureştiului, în str. Uranus 144, lângă Piaţa de flori George […]

20
/09
/12

România a confirmat prezenţa în calitate de invitat de onoare la Salonul Internaţional de Carte de la Paris (Salon du Livre), care se va desfăşura în perioada 22-25 martie 2013. Participarea României la cea de-a 33-a ediţie a Salon du Livre de la Paris, în 2013, care a fost pusă până acum sub semnul întrebării […]

20
/09
/12

Opt dintre cele mai cumpărate 10 titluri din România sunt cărţi care privesc transformarea personală, motivaţia şi resorturile psihologice, potrivit unei analize a datelor generate de librăria www.elefant.ro pentru primele opt luni ale acestui an. Printre titlurile preferate de cei care au achiziţionat cărţi de la librăria Elefant.ro se numără „Cele 50 de vicii ale […]

20
/09
/12

Publicistul şi editorul Alexandru Dobrescu a fost numit, joi, în funcţia de director al Institutului Cultural Român (ICR) de la Paris, înlocuind-o astfel din funcţie pe Katia Dănilă. „În vederea consolidării reţelei de institute din sfera Institutului Cultural Român, conducerea ICR l-a desemnat în funcţia de director al Institutului Cultural Român de la Paris pe […]

20
/09
/12

Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”, dirijată de Horia Andreescu, şi pianista germană Magdalena Mullerperth vor susţine, joi, între orele 19.00 şi 21.00, la Ateneul Român din Bucureşti, un concert în memoria Mihaelei Ursuleasa, care a decedat pe 2 august, la vârsta de 33 de ani. Concertul simfonic „In Memoriam Mihaela Ursuleasa” va avea loc […]

20
/09
/12

O expoziţie foto cu titlul „Marin. Fotografii 1908-1940” se va deschide joi seară la Instituto Cervantes din Bucureşti, informează instituţia gazdă, într-un comunicat. Primul eveniment cultural organizat în noul său sediu din centrul Capitalei, expoziţia – care călătoreşte în mai multe centre Cervantes din toată lumea – este realizată în colaborare cu Fundaţia Pablo Iglesias […]

20
/09
/12

La data de 20 septembrie 1974 a fost inaugurat drumul naţional Transfăgărăşan, care cuprinde cel mai lung tunel rutier din România (887 m), situat la cea mai mare altitudine din ţară: 2.045 m. 1459    – Prima menţiune documentară a cetăţii Bucureştilor într-un hrisov al lui Vlad Tepeş, domn al Tării Româneşti. 1842    – S-a născut […]