Ana Blandiana şi Liviu Antonesei, la Târgul Internaţional de Carte de la Londra
https://www.ziarulmetropolis.ro/ana-blandiana-si-liviu-antonesei-la-targul-international-de-carte-de-la-londra/

Ana Blandiana şi Liviu Antonesei se numără printre scriitorii care vor participa, între 14 şi 16 aprilie, la Târgul Internaţional de Carte de la Londra, care se desfăşoară anul acesta sub motto-ul „Sub semnul autorilor-punte”.

Un articol de Petre Ivan|6 aprilie 2015

Potrivit Institutului Cultural Român din capitala Marii Britanii, cea de-a opta prezență consecutivă a României la Târgul Internațional de Carte de la Londra evocă, prin autorii și cărțile reunite într-un program româno-britanic, extraordinara capacitate a literaturii de a suscita întâlniri esențiale și revelații: interioare, culturale, geografice.

Cele trei zile intense de întâlniri, dialoguri și lansări reunesc, la fel ca în anii trecuți, oameni de litere care au construit, la rândul lor, legături pertinente și durabile între spațiul cultural românesc și cel britanic: poeţii Fleur Adcock şi Vidyan Ravinthiran, traducătorii Viorica Pâtea şi Paul Scott Derrick, scriitorul Liviu Antonesei, cercetătorii Marius Turda, Daniel Briggs şi Dorina Dobre, autorii Nigel Shakespear şi Ian Macilwain, istoricul Alan Ogden, jurnalistul Tom Fort, precum şi importante figuri culturale ale comunității românești din Marea Britanie, precum Michael de Styrcea, Şerban Cantacuzino şi Marie-Lyse Ruhemann, cărora li se alătură muzicienii Nicolas Simion şi Sorin Romanescu.

Evenimentul de inaugurare al prezenței românești la Târgul Internațional de Carte de la Londra, de pe 14 aprilie, desfășurat în prezența lui Ion Jinga, ambasadorul României în Marea Britanie, reunește la standul României din Centrul Expozițional Olympia – personalizat, ca și cel de la ediția de anul trecut, de designerul român Zoe Olaru -, scriitori români și britanici, editori și alți profesionişti din lumea cărţii de pe ambele maluri ale Canalului Mânecii.

Targul de carte de la Londra

Targul de carte de la Londra

Cele mai recente cărţi semnate de autori români sau cu tematică românească apărute în limba engleză sunt prezentate la Librăria Europeană din inima Londrei, care găzduiește unica secțiune de carte românească în original din Marea Britanie.

Pe 15 aprilie, la ICR Londra, Ana Blandiana va rememora, în compania unora dintre cei mai importanți traducători și comentatori ai săi din străinătate, excepționalul parcurs poetic și personal care a transformat o tânără aspirantă foarte talentată, dar provenită dintr-o familie indezirabilă pentru sistemul comunist, într-un autor legendar, care a distilat în opera sa tribulațiile unei conștiințe naționale amuțite de minciună și violență.

De asemenea, pe 16 aprilie, va fi vernisată expoziţia „Patrick Leigh Fermor: A Romanian Romance/ Patrick Leigh Fermor – o pasiune românească”, care urmărește, printr-un colaj de fotografii vechi și fragmente emblematice din cărțile lui Patrick Leigh Fermor, traseul românesc al autorului inegalabilelor „Between the Woods and the Water” și „The Broken Road”, prin intermediul oamenilor și peisajelor care se află la originea atașamentului său de o viață pentru România.

Foto: Ana Blandiana şi Liviu Antonesei – facebook

27
/09
/21

„Faptul că sunt cu el, cu Ovidiu, mă determină să fac o călătorie în tinerețea mea și să-mi dau seama ce e cu adevărat fericirea. Dar, din păcate, fericirea nu o trăiești, ți-o amintești numai”, scrie Rodica Mandache în deschiderea cărții despre actorul Ovidiu Iuliu Moldovan.

23
/09
/21

Când s-a stins cel mai mare scriitor rus, cenzura lucra de zor, „dar sentimentele poporului rus nu puteau fi înăbușite”, notează americanul Jay Parini în ultimele pagini din cunoscutul roman „Ultima gară”.

09
/09
/21

În Etiopia anului 1935, Hirut lucrează ca servitoare în căminul unui ofițer din armata împăratului. Iar când armatele lui Mussolini se apropie și bărbații trebuie să se mobilizeze, Hirut și celelalte femei își doresc să facă mai mult pentru cauza războiului decât să aibă grijă de răniți și să îngroape morții.

30
/08
/21

PREVIEW Trei filme realizate în anii `60 în Republica Moldova, la ale căror scenarii au contribuit scriitori basarabeni, au fost aduse la Bucureşti în cadrul unui proiect inediat intitulat „Romanul românesc din stânga Prutului”. Filmele pot fi văzute marţi, 31 august, la ARCUB.