Anca Damian, câștigătoarea premiului ”Audentia” al Festivalului de Film de la Istanbul
https://www.ziarulmetropolis.ro/anca-damian-castigatoarea-premiului-audentia-al-festivalului-de-film-de-la-istanbul/

Regizoarea Anca Damian a câştigat cu pelicula ”The Magic Mountain” premiul ”Audentia” al Festivalului Internaţional de film de la Istanbul, conform site-ului oficial de internet al festivalului.

Un articol de Petre Ivan|18 aprilie 2016

Acordat pentru prima dată la această a 35-a ediție a Festivalului de film de la Istanbul, ”Audentia Award” este finanțat de Eurimages, fondul de coproducție al Consiliului Europei, dedicat cinematografiei.

Premiul în valoare de 30.000 de euro, ce recompensează talentul unei regizoare, a fost instituit pentru a atrage atenția asupra diferențelor de gen din industria filmului.

Cincisprezece producții realizate de regizoare s-au aflat în această competiție.

Pelicula Ancăi Damian, ”The Magic Mountain”, coproducție româno-franco-poloneză, spune povestea reală a polonezului Adam Jacek Winkler, refugiat politic la Paris, care în anii ’80 a luptat în Afganistan alături de mujahedini împotriva armatei sovietice.

Adam Jacek, care a escaladat vârful Mont Blanc și la finalul ascensiunii a așezat un steag al Afganistanului din solidaritate cu poporul afgan, a murit în 2002 în urma unei ascensiuni pe masivul Mont Maudit.

Anca Damian a folosit la realizarea acestui film fotografii și documente din arhiva personală a lui Adam Jacek.

Foto: Anca Damian, Muntele Magic – facebook

09
/08
/20

"Tot amânam întâlnirea cu Dan Chişu. Recent am reuşit să ne vedem şi mai ales să-i văd ultimul film regizat – ”5 minute”. Ce pot spune despre film? Surpriza a fost neaşteptat de...". Citiţi un text pentru Ziarul Metropolis al scriitorului Vasile Ernu.

07
/08
/20

TVR 1 difuzează sâmbătă, 8 august, de la ora 21.10, filmul „Grăbeşte-te încet“, în regia lui Geo Saizescu. Regăsiţi mai jos un interviu cu actorul Radu Gheorghe, care interpretează în film rolul globe-trotter-ului Bebe Ciupercuţă. Actorul povesteşte cu multă bucurie despre întâlnirea cu marii actori din distribuţia filmului, despre rolul său, dar şi multe lucruri amuzante (cum s-a ales cu o poreclă după acest film, ce dificultăţi i-a creat scena sărutului etc.).

05
/08
/20

CRONICĂ DE FILM Proiectat în premieră la TIFF, „Casa cu păpuşi” (2020), documentarul de debut ca regizor al directorului de imagine Tudor Platon, este portretul tandru al unor femei în vârstă, dar pline de viaţă, care îşi deschid sufletul în faţa aparatului de filmat al tânărului cineast.

03
/08
/20

Parte a secţiunii pe care Festivalul Internaţional de Film Transilvania i-o dedică lui Federico Fellini la 100 de ani de la naştere, expoziţia de fotografie „Lights on! Fellini’s 8 ½”, disponibilă pe parcursul TIFF la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, surprinde momente din timpul realizării marelui film din 1963.

03
/08
/20

Ajuns deja la a treia ediție, festivalul Cinemascop își așteaptă vizitatorii până pe 5 august, în Grădina de vară din Eforie Sud. Aceasta a fost redeschisă în 2018, după o perioadă de 14 ani de abandon, iar localnicii și turiștii au avut ocazia să participe la proiecții de filme europene și alte activități culturale și educative în timpul primelor două ediții.

01
/08
/20

Organizat în acest an exclusiv în aer liber, în 13 locații din Cluj-Napoca și din împrejurimi, Festivalul Internațional de Film Transilvania și-a deschis porțile cu trei proiecții sold-out ale comediei romantice La Belle Époque/ Cei mai frumoși ani (r. Nicolas Bedos), în Piața Unirii, USAMV și Báthory.

01
/08
/20

Aplaudați pe scenele teatrelor din întreaga țară, 10 actori talentați, care nu au avut încă șansa de a se afirma în lumea filmului, vor ajunge față în față cu profesioniștii din domeniul cinematografiei, la cea de-a 19-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania.

31
/07
/20

„Femei obișnuite/ Simple Women”, debutul în lungmetraj al regizoarei italiene Chiara Malta, co-produs de Ada Solomon și cu actrița americană de origine română Elina Löwensohn în distribuție, va avea avanpremiera națională în cadrul celei de-a 19-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania – TIFF.

Pagina 1 din 26712345...102030...Ultima »