Andrei Blaier – două filme la Duminica filmului românesc
https://www.ziarulmetropolis.ro/andrei-blaier-doua-filme-la-duminica-filmului-romanesc/

La doi ani de la dispariţia regizorului Andrei Blaier, TVR 2 îi dedică azi ciclul „Duminica filmului românesc”. Cinefilii români vor putea urmări în această zi două dintre filmele sale reprezentative: „Fapt divers“ (de la ora 14.10) şi „Ilustrate cu flori de câmp“ (de la ora 20.10).

Un articol de Andrada Văsii|8 decembrie 2013

La doi ani de la dispariţia regizorului Andrei Blaier, TVR 2 îi dedică azi ciclul „Duminica filmului românesc”. Cinefilii români vor putea urmări în această zi două dintre filmele sale reprezentative: „Fapt divers“ (de la ora 14.10) şi „Ilustrate cu flori de câmp“ (de la ora 20.10).

Drama „Fapt divers“ (realizată în 1984) îi are în rolurile principale pe actorii Ilarion Ciobanu şi Răzvan Popa. Este povestea lui Ion Barbu, tipograf, care se transformă într-un jurnalist de investigaţie. Scopul lui este de a-l descoperi pe eroul care, după ce a salvat doi copii dintr-un incendiu, a ales să dispară înainte de a primi mulţumiri şi de a-i fi cunoscută identitatea.

Mai mult decât numele persoanei, pe Barbu îl interesează motivul pentru care cineva ar fugi de aprecieri, preferând anonimatul. Pornind de la incendiul prezentat în ziar ca un fapt divers, eroul nostru are ocazia nu doar de a descoperi adevărul din spatele unei afaceri destul de încâlcite, dar şi de a se implica în rezolvarea ei.

Andrei Blaier

Fapt divers – un film de Andrei Blaier

Cel de-al doilea film al zilei este „Ilustrate cu flori de câmp“ (din 1975), o dramă în care rolurile principale sunt interpretate de Carmen Galin şi Draga Olteanu Matei. Filmul lui Andrei Blaier porneşte de la problema unei tinere, Laura, care rămâne însărcinată cu iubitul ei -, căsătorit – şi care îi propune să avorteze.

Aşa ajunge Laura într-un orăşel de provincie, unde locuieşte o moaşă care face întreruperi de sarcină pe ascuns. Iniţial lucrurile par să meargă bine, dar tentativa de avort are consecinţe tragice, pentru toţi cei implicaţi.

Foto credit: Cinemagia, TVR 2 – foto cu Andrei Blaier

05
/07
/23

Cea de-a XX-a ediție a Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL va avea loc în perioada 14-20 august 2023, la Sfântu Gheorghe (Delta Dunării). Și anul acesta, programul festivalului cuprinde două competiții de scurtmetraje, românești și internaționale, și proiecții de film de lungmetraj însoțite de întâlniri și dialoguri între cineaști și public. 

05
/07
/23

Între 22 și 29 iulie, la 2 Mai se desfășoară a treia ediție a Festivalului de Teatru și Film „Șerban Ionescu”. De la concerte și proiecții de film în aer liber și până la spectacole de teatru, expoziții, dialoguri cu artiști și show-uri de stand-up și improvizație, programul din 2023 cuprinde peste 50 de evenimente culturale cu intrare gratuită.

25
/06
/23

Luna iulie aduce în cinematografele din România trei filme de festival care merită atenţie: "În bătaia focului", al germanului Christian Petzold, "Mi-e silă de mine", al norvegianului Kristoffer Borgli, şi "Falcon Lake", al canadienei Charlotte Le Bon.

23
/06
/23

KINOdiseea, cel mai mare festival internațional de film pentru publicul tânăr (copii și adolescenți) din Europa de Sud-Est revine cu o nouă ediţie ALTFEL, între 23 și 25 iunie, la Prăjitoria Buimac din București și Cinema Unirea din Botoșani

21
/06
/23

A zecea ediţie a Festivalului Ceau, Cinema! de la Timişoara va celebra cinematografia norvegiană printr-un focus organizat în parteneriat cu Festivalul Internaţional de Film de la Bergen (BIFF). Secţiunea va cuprinde un cineconcert cu o capodoperă a cinematografiei mute, o serie de filme recente şi clasice, precum şi întâlniri cu cineaşti şi experţi norvegieni.

21
/06
/23

Duminică seară, 3200 de spectatori au urmărit filmul Asteroid City (r. Wes Anderson, 2023) în Piața Unirii din Cluj-Napoca, marcând astfel finalul unei noi ediții spectaculoase a Festivalului Internațional de Film Transilvania (9 – 18 iunie)