Andrei Ioniţă și Florian Mitrea, câştigătorii Concursul International ARD din München, în recital la Ateneul Român
https://www.ziarulmetropolis.ro/andrei-ionita-si-florian-mitrea-castigatorii-concursul-international-ard-din-munchen-in-recital-la-ateneul-roman/

Violoncelistul Andrei Ioniţă şi pianistul Florian Mitrea, câştigători ai Concursul International ARD din München, revin în ţară pentru un recital extraordinar în stagiunea camerală a Filarmonicii « George Enescu », miercuri 6 mai, de la ora 19.00.

Un articol de Liliana Matei|4 mai 2015

„Participarea la orice concurs mare este o experiență care te formează. A fost vorba și de noroc, trebuie recunoscut. Nu poți să observi că la nivel mondial numărul muzicienilor performanți crește considerabil și lumea muzicii, în general, devine din ce în ce mai competitivă. Având acest lucru în vedere, mi se pare absurd să nu admiți că a fi laureat la un concurs internațional de nivelul ARD-ului depinde și de un dram de noroc,” a povestit Florian Mitrea.

„M-am bucurat să fiu, ca reprezentat al României, câştigător de premiu la acest concurs prestigios si m-am bucurat şi mai mult că, în acelaşi an, am fost doi români care am reuşit această performanţă. În urma concursului ARD am primit diferite invitaţii la concerte în Basel sau Polonia-Katowice. De asemenea, consider că şi câstigarea acestui premiu a avut un rol hotărâtor în invitaţia pe care am primit-o de a debuta, în luna noiembrie, ca solist al Deutsches Symphonie-Orchester, pe scena mare a Filarmonicii din Berlin. Sunt onorat să revin pe scena Ateneului Român în această ipostaza şi să concertez alaturi de Florian Mitrea, care mi-a devenit, între timp, şi un bun prieten. Sper sa putem oferi bucurie publicului românesc,” a declarat Andrei Ioniță.

Program

Johann Sebastian Bach
Suita pentru violoncel solo nr. 6, în re major, BWV 1012
Franz Liszt
Sonata în si minor
Franz Schubert
Sonata „Arpeggione” pentru violoncel şi pian
Igor Stravinski
Suita italiană pentru violoncel şi pian

INFO

Biletele se pot procura de la Casa de Bilete a Ateneului Român.
Program:Luni – Vineri 12:00 – 19:00
Telefon: 021.315.68.75
Pentru rezervari accesati site-ul www.fge.org.ro

Violoncelistul Andrei Ioniţă, absolvent al Şcolii de Muzică şi Arte Plastice Nr.1 “Iosif Sava” din Bucureşti, la clasa prof. Ani-Marie Paladi, studiază în prezent la Universitatea de Arte UdK din Berlin, sub indrumarea lui Jens Peter Maintz. Este laureat la numeroase concursuri naţionale şi internaţionale. Amintim premiile II câştigate la prestigioasele concursuri internaţionale ARD dinn München 2014, “Feuermann Grand Prix” în Berlin 2014, premiul I obţinut la concursul “Aram Hachaturian” în Yerevan, Armenia 2013, premiul “Landgraf von Hessen” oferit în cadrul Academiei Kronberg 2012, premiul I la concursul “J.J.Dotzauer” în Dresda 2009.

Florian Mitrea a fost format de profesoarele Flavia Moldovan și Gabriela Enășescu, mai întâi la Școala de Muzică nr. 1 și apoi la Liceul de Muzică George Enescu din București. A absolvit Royal Academy of Music la clasa profesoarei Diana Ketler, mai întâi cu o licență First Class Honours și Regency Award pentru succese remarcabile, și ulterior cu o Diplomă de Masterat, obținând cea mai înaltă distincție oferită de Academie, DipRAM. În prezent, deține o bursă post-studii la RAM, predă de muzică de cameră și pian și continuă să se perfecționeze cu profesorul Christopher Elton.

Unul dintre cele mai recente succese îl reprezintă premiul al-III-lea și premiul special pentru Concertul de Mozart la Concursul Internațional de Pian ARD München 2014. Alte distincții includ Premiile I la Concursurile Internaționale Lagny-sur-Marne 2014 și Viena Panmusica 2010. În Regatul Unit, a câștigat concursurile Beethoven 2010 și Sheepdrove 2011.

13
/10
/21

Publicul larg și iubitorii muzicii clasice sunt invitați să vadă online filmele care documentează felul în care au fost organizate Concursul Internațional George Enescu 2020/2021 și Festivalul Internațional George Enescu 2021 în timpul pandemiei, stabilind adevărate recorduri în domeniu, și reacțiile unor artiști care au fost implicați în cele două evenimente. Filmele sunt postate pe canalul Youtube al Festivalului Enescu.

12
/10
/21

Sunt invitați dirijorul vienez SASCHA GOETZEL, violonistul ALEXANDRU TOMESCU și pianistul JOSU DE SOLAUN. Așadar, după o frumoasă participare la cea de-a 25-a ediție a Festivalului Internațional „George Enescu”, Orchestrele și Corurile Radio România își deschid noua stagiune la Sala Radio!

11
/10
/21

Sâmbătă, 16 octombrie 2021, de la ora 18.30, în Sala Operei Brașov, continuăm trilogia verdiană cu nemuritoarea „Traviata”, o operă atât de îndrăgită și de celebră, încât aproape că nu mai are nevoie de nici o prezentare! Spectacolul îi este dedicat marii soprane Virginia Zeani, „prima donna assoluta” a marilor scene internaționale, sărbătorită în această lună, cu ocazia împlinirii unei frumoase vârste, de către toate teatrele lirice din România. Inițiativa aparține Festivalului Regal de Operă „Virginia Zeani” și a Operei Naționale Române Cluj-Napoca.

29
/09
/21

Festivalul Enescu 2021 a prezentat 53 de lucrări în premieră românească și trei lucrări în premieră mondială. Printre acestea, se află și Te Deum-ul compus de Jose Cura pentru a celebra cea de-a 25-a ediție a Festivalului Enescu. Au fost prezentate în premieră românească patru opere și mai multe lucrări vocal simfonice de Stravinski, Cura și Enescu (oratoriul Strigoii).

27
/09
/21

La invitația organizatorilor, Zoli TOTH va cânta la inaugurarea Pavilionul României la EXPO 2020 Dubai, cel mai mare eveniment mondial de recunoaștere culturală și de promovare a relațiilor internaționale prin artă, cultură, știință, inovație și viziune. Celebrul muzician român va susține mai multe concerte, primul fiind chiar pe 1 octombrie 2021, ziua deschiderii Expoziției mondiale.

27
/09
/21

Duminică, 3 octombrie 2021, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” și Ambasada Statului Israel în România invită publicul la Concertul Extraordinar „Jerusalem of Gold”, spectacol dedicat intrării în Noul An evreiesc 5782. Concertul va avea loc în aer liber la Teatrul de Vară „Mihai Eminescu” din București (Str. Arhitect Hârjeu nr. 61), începând cu ora 19:00.

27
/09
/21

Opera Națională București prezintă sâmbătă, 2 octombrie, începând cu ora 18:30, spectacolul „Carmen” de Georges Bizet, în regia Marinei Emandi Tiron. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Vlad Conta. Pentru această reprezentație publicul spectator o va putea urmări pe mezzosoprana Emanuela Pascu invitată în rolul titular și pe tenorul Teodor Ilincăi în rolul Don José.

23
/09
/21

Cunoscutul actor Vlad Ivanov, în calitate de povestitor; premiera românească a operei „Strigoii” de George Enescu, sub bagheta apreciatului dirijor Gabriel Bebeșelea; Orchestra Academiei Naționale Santa Cecilia din Roma, condusă de faimosul dirijor Daniele Gatti și cu pianistul Jean Yves Tibaudet ca solist sunt câteva din principalele oferte ale zilei la Festivalul Internațional George Enescu.