Andrei Ioniţă și Florian Mitrea, câştigătorii Concursul International ARD din München, în recital la Ateneul Român
https://www.ziarulmetropolis.ro/andrei-ionita-si-florian-mitrea-castigatorii-concursul-international-ard-din-munchen-in-recital-la-ateneul-roman/

Violoncelistul Andrei Ioniţă şi pianistul Florian Mitrea, câştigători ai Concursul International ARD din München, revin în ţară pentru un recital extraordinar în stagiunea camerală a Filarmonicii « George Enescu », miercuri 6 mai, de la ora 19.00.

Un articol de Liliana Matei|4 mai 2015

„Participarea la orice concurs mare este o experiență care te formează. A fost vorba și de noroc, trebuie recunoscut. Nu poți să observi că la nivel mondial numărul muzicienilor performanți crește considerabil și lumea muzicii, în general, devine din ce în ce mai competitivă. Având acest lucru în vedere, mi se pare absurd să nu admiți că a fi laureat la un concurs internațional de nivelul ARD-ului depinde și de un dram de noroc,” a povestit Florian Mitrea.

„M-am bucurat să fiu, ca reprezentat al României, câştigător de premiu la acest concurs prestigios si m-am bucurat şi mai mult că, în acelaşi an, am fost doi români care am reuşit această performanţă. În urma concursului ARD am primit diferite invitaţii la concerte în Basel sau Polonia-Katowice. De asemenea, consider că şi câstigarea acestui premiu a avut un rol hotărâtor în invitaţia pe care am primit-o de a debuta, în luna noiembrie, ca solist al Deutsches Symphonie-Orchester, pe scena mare a Filarmonicii din Berlin. Sunt onorat să revin pe scena Ateneului Român în această ipostaza şi să concertez alaturi de Florian Mitrea, care mi-a devenit, între timp, şi un bun prieten. Sper sa putem oferi bucurie publicului românesc,” a declarat Andrei Ioniță.

Program

Johann Sebastian Bach
Suita pentru violoncel solo nr. 6, în re major, BWV 1012
Franz Liszt
Sonata în si minor
Franz Schubert
Sonata „Arpeggione” pentru violoncel şi pian
Igor Stravinski
Suita italiană pentru violoncel şi pian

INFO

Biletele se pot procura de la Casa de Bilete a Ateneului Român.
Program:Luni – Vineri 12:00 – 19:00
Telefon: 021.315.68.75
Pentru rezervari accesati site-ul www.fge.org.ro

Violoncelistul Andrei Ioniţă, absolvent al Şcolii de Muzică şi Arte Plastice Nr.1 “Iosif Sava” din Bucureşti, la clasa prof. Ani-Marie Paladi, studiază în prezent la Universitatea de Arte UdK din Berlin, sub indrumarea lui Jens Peter Maintz. Este laureat la numeroase concursuri naţionale şi internaţionale. Amintim premiile II câştigate la prestigioasele concursuri internaţionale ARD dinn München 2014, “Feuermann Grand Prix” în Berlin 2014, premiul I obţinut la concursul “Aram Hachaturian” în Yerevan, Armenia 2013, premiul “Landgraf von Hessen” oferit în cadrul Academiei Kronberg 2012, premiul I la concursul “J.J.Dotzauer” în Dresda 2009.

Florian Mitrea a fost format de profesoarele Flavia Moldovan și Gabriela Enășescu, mai întâi la Școala de Muzică nr. 1 și apoi la Liceul de Muzică George Enescu din București. A absolvit Royal Academy of Music la clasa profesoarei Diana Ketler, mai întâi cu o licență First Class Honours și Regency Award pentru succese remarcabile, și ulterior cu o Diplomă de Masterat, obținând cea mai înaltă distincție oferită de Academie, DipRAM. În prezent, deține o bursă post-studii la RAM, predă de muzică de cameră și pian și continuă să se perfecționeze cu profesorul Christopher Elton.

Unul dintre cele mai recente succese îl reprezintă premiul al-III-lea și premiul special pentru Concertul de Mozart la Concursul Internațional de Pian ARD München 2014. Alte distincții includ Premiile I la Concursurile Internaționale Lagny-sur-Marne 2014 și Viena Panmusica 2010. În Regatul Unit, a câștigat concursurile Beethoven 2010 și Sheepdrove 2011.

07
/10
/22

Soprana Diana Alexe este un artist cu un foarte frumos și promițător început de carieră. Invitată pentru prima oară în Stagiunea de marți seara, secondată de pianista Raluca Ouatu, artista va evolua pe scena Sălii mici a Ateneului Român, marți, 11 octombrie 2022, la ora 19.00, într-un program de lieduri și arii din operă.

26
/09
/22

A XVII-a ediție a Festivalului Internațional de muzică de cameră SoNoRo, intitulată Orient Express, va avea loc în Cluj-Napoca, în perioada 26 septembrie – 2 octombrie 2022. Festivalul a început în București, în data de 16 septembrie, și va continua în Cluj cu opt concerte inedite.

21
/09
/22

Cel mai renumit festival de jazz din România a ajuns la a 50-a ediție. Sibiu Jazz Festival reprezintă o întâlnire cu istoria, cu capitole scrise pe note înșirate peste jumătate de secol. În perioada 25-30 octombrie (începând de marți până duminică) jazzul va suna în inima Sibiului, în spațiile deja consacrate și cunoscute precum: Filarmonica de Stat Sibiu, Teatrul Național ‘Radu Stanca’, Biblioteca Județeană ASTRA, Biserica Evanghelică ‘Sfânta Maria’ și Centrul Istoric (parada de jazz).

20
/09
/22

Yasmin Levy, legenda muzicii iudeo-spaniole, revine în decembrie în România după 10 ani de la primul concert. Prima sa apariție artistică în România a avut loc în 2011 în cadrul Festivalului Internațional George Enescu de la București. Artista din Israel va susține un concert pe 11 decembrie la Sala Palatului din Capitală alături de chitaristul său și Orchestra Metropolitană București formată din peste 80 de artiști, sub bagheta dirijorului Daniel Jinga.

20
/09
/22

Dulce Pontes, regina muzicii fado, revine în România într-un spectacol extraordinar pe 10 decembrie la Sala Palatului din București. Celebra cântăreață portugheză a mai încântat și în 2015 spectatorii români, promițând atunci că va reveni.