Andrei Marga: Participarea României la Salon du Livre, un eveniment fără precedent
https://www.ziarulmetropolis.ro/andrei-marga-participarea-romaniei-la-salon-du-livre-un-eveniment-fara-precedent/

Preşedintele Institutului Cultural Român (ICR), Andrei Marga, consideră că participarea României la Salon du Livre de la Paris din luna martie este, sub multe aspecte, un eveniment fără precedent.   „Participarea României la Salon du Livre de la Paris din luna martie, ca ţară invitată de onoare, este, sub multe aspecte, un eveniment cu mult […]

Un articol de Andrada Văsii|6 februarie 2013

Preşedintele Institutului Cultural Român (ICR), Andrei Marga, consideră că participarea României la Salon du Livre de la Paris din luna martie este, sub multe aspecte, un eveniment fără precedent.

 

„Participarea României la Salon du Livre de la Paris din luna martie, ca ţară invitată de onoare, este, sub multe aspecte, un eveniment cu mult mai mult decât obişnuit”, a declarat miercuri Andrei Marga, care caracterizează prezenţa românească drept un eveniment fără precedent.

Preşedintele ICR afirmă că datoria instituţiei pe care o conduce este aceea de a folosi oportunitatea, având în vedere nu doar că este vorba de unul din marile târguri ale lumii, ci şi faptul că este vorba de Franţa şi de Paris, de care cultura română este legată prin multe fire.

Sub deviza „Les lettres roumaines a l’honneur”, România se va prezenta la salon cu o participare „mai mare decât până acum” a culturii române în străinătate, evenimentul permiţând ţării noastre „să etaleze autori care au fost traduşi mai recent în limba franceză, autori în curs de tipărire şi alţii care au publicat lucrări în franceză în anii trecuţi, după cum vor fi etalaţi şi intelectuali de prim plan ai ţării”.

„Participarea este fără precedent, 64 de autori români fiind prezenţi la Paris, la care se adaugă reprezentanţi ai unor instituţii implicate în cultura română, în publicarea de cărţi în România”, a spus Marga.

El a adăugat că, pe lângă participarea efectivă la standuri, ICR va organiza şi un program de acţiuni conexe, care vor permite intelectualilor români prezenţi la Paris să participe la o serie de dezbateri menite să pună în valoare cultura română. Acestea vor viza România contemporană, eveniment care se va desfăşura la Sorbona, modul cum ţara noastră este privită ca o comunitate de investiţii, eveniment găzduit de Asociaţia Patronatului Francez, precum şi o masă rotundă privind problematica europeană contemporană în perspectivă franceză şi română.

Cu ocazia participării la Salon du Livre de la Paris va fi marcată şi împlinirea a 20 de ani de prezenţă a României în cadrul Francofoniei internaţionale.

Totodată, vor fi semnate acorduri de parteneriat între Institutul Cultural Român şi Institutul Francez, Ministerul Afacerilor Externe al Franţei şi Centrul Naţional Francez al Cărţii, a precizat Andrei Marga.

„Acum, în aceste zile, nu aş ezita să spun că în librăriile şi în instituţiile publice din Paris vor fi răspândite zeci de mii de flyere şi chiar broşuri anunţând prezenţa României la Salon şi lista autorilor români care participă la acest eveniment”, a mai spus preşedintele ICR.

Andrei Marga consideră că, „dincolo de toate”, Salon du Livre permite delegaţiei române „să prezinte România în efectiva ei bogăţie şi să creeze un prestigiu nou literaturii şi culturii române în sensul cuprinzător şi să arate cum este efectiv România la această oră”.

Sursa: Agerpres

29
/03
/24

Romanian Design Week, un festival multidisciplinar dedicat industriilor creative ce promovează designul, arhitectura, creativitatea și inovația, lansează în colaborare cu UniCredit Bank un concurs destinat tinerilor ilustratori și designeri grafici din România, cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani. Scopul competiției este crearea colecției oficiale de obiecte de merchandising pentru festival, având ca temă "Unlock the City".

29
/03
/24

Una din trei femei se confruntă cu pierderea sarcinii de-a lungul vieții. Una din șase femei se confruntă cu infertilitatea. Una din două femei trece prin depresie și/sau anxietate, în urma pierderii unei sarcini, sau în contextul problemelor de infertilitate. În pofida frecvenței lor, aceste experiențe sunt totuși unele dintre cele mai stigmatizante și izolante din societate.

28
/03
/24

O nouă lună într-un șir aparent nesfârșit plasat sub semnul „vremurilor interesante” este o nouă invitație la oglindire prin artă. De la criza de mediu la traume transmise de-a lungul generațiilor, de la apăsarea cu care ne zdrobesc rolurile de gen în societate, la dificultățile în comunicare, spectacolele Vanner Collective vorbesc despre probleme cu care ne confruntăm zi de zi, conștienți sau nu, abordate cu empatie și cu inteligență, cu un amestec dezarmant de onestitate și teatralitate.

26
/03
/24

Cum se poate găsi un echilibru între stăpânirea strategiilor de comunicare, acumularea cunoștințelor de SEO și duelul cu algoritmii opaci ai tuturor platformelor de social media, de la Instagram la Facebook, de la Tik-Tok la Reddit, toate acestea fiind necesare pentru a ajunge la public, și activitatea propriu-zisă de a crea un concept sau un produs?

22
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie. Astfel, spectatorii vor avea ocazia să vizioneze spectacole de dans internaționale prezentate în premieră în România, producții coregrafice naționale, dar și să participe la discuții cu artiștii.

22
/03
/24

Pe 23 martie 2021, la 93 de ani, după aproape un secol petrecut printre lumini, umbre și culori, a părăsit această lume, lăsând în urmă o istorie a costumului, zeci de volume, nenumărate expoziții, o mulțime de obiecte adunate într-o colecție de o valoare greu de estimat, care, poate, își va găsi în timp un spațiu pentru ca muzeul visat de ea să existe.