Andrei Oișteanu lansează la Bookfest „Sexualitate şi societate. Istorie, religie şi literatură”
https://www.ziarulmetropolis.ro/andrei-oisteanu-lanseaza-la-bookfest-sexualitate-si-societate-istorie-religie-si-literatura/

Volumul „Sexualitate şi societate. Istorie, religie şi literatură” de Andrei Oişteanu a apărut în această săptămână în seria de autor dedicată scriitorului, la Editura Polirom. Volumul, apărut în ediţie ilustrată, va fi lansat în cadrul Salonului Internaţional de Carte Bookfest 2016, sâmbătă, 4 iunie, de la ora 13:00.

Un articol de Liliana Matei|29 mai 2016

Evenimentul va avea loc la Standul Editurii Polirom, Pavilionul C2, iar invitaţi, alături de autor, vor fi Mircea Cărtărescu şi Mircea Anghelescu.

O abordare comparativă a unui domeniu delicat, în care, apelând la numeroase aspecte inedite din istoria şi cultura României şi a lumii, autorul evidenţiază persistenţa în mentalitatea colectivă, fie şi în forme simbolice şi metaforice, a unor modele mentale şi comportamentale.

„Pe 8 aprilie 1967, la împlinirea vîrstei de 56 de ani, Emil Cioran îşi nota în jurnal următoarele: «În tot ce am scris, nu i-am adus sexualităţii omagiul pe care îl merită». Nu voi spune că am scris prezenta carte doar ca un omagiu adus sexualităţii, ci şi în încercarea de a înţelege delicatele şi misterioasele ei mecanisme şi modul în care ele influenţează (şi sînt la rîndul lor influenţate de) mecanismele sociale, morale şi culturale. Este vorba de sexualitatea omului, cel mai rasat animal din punctul de vedere al Culturii şi, tocmai de aceea, cel mai ratat animal din punctul de vedere al Naturii”, explică Andrei Oişteanu. „Compunând această lucrare, nu am plecat de la o teză prestabilită şi nici de la un plan premeditat. Ea s-a alcătuit cumva organic. Am scris această carte în aceeaşi măsură în care ea m-a scris pe mine. Poate aşa se explică relativa eterogenitate stilistică a volumului, cu treceri uneori spontane de la rigoarea academică la exprimarea eseistică, cu grad mai mare de libertate.”

Andrei Oişteanu este cercetător, membru în Consiliul Ştiinţific al Institutului de Istorie a Religiilor (Academia Română), conferenţiar la Facultatea de Litere (Universitatea din Bucureşti) şi preşedinte al Asociaţiei Române de Istorie a Religiilor. Dintre cărțile publicate până acum amintim: „Grădina de dincolo. Zoosophia” (1980, 2012); „Motive şi semnificaţii mito-simbolice în cultura tradiţională românească” (1989); „Cutia cu bătrîni” (roman) (1995, 2005, 2012); „Mythos & Logos” (1997, 1998); „Cosmos vs Chaos: Myth and Magic in Romanian Traditional Culture” (1999); „Imaginea evreului în cultura română” (2001, 2004, 2012) (Premiul Uniunii Scriitorilor din România – Asociaţia Bucureşti; Marele Premiu al ASPRO); „Narcotice în cultura română” (2010, 2011, 2014) (Premiul special al Uniunii Scriitorilor din România).

09
/01
/24

CARTEA DE CINEMA Neaşteptată apariţie acest “Desene mişcătoare. Dialoguri despre critică şi cinema”, pe care criticul de film Andrei Gorzo şi criticul literar Mihai Iovănel - prieteni şi colegi de generaţie şi de idei - l-au scos la finalul lui 2023 la Editura Polirom.

22
/12
/23

Longevitatea este una dintre temele cele mai abordate în lumea de azi. Tipuri variate de diete, suplimente alimentare, ingrediente străvechi redescoperite acum și tehnici de meditație promit creșterea duratei de viață sau, mai mult, recuperarea sănătății și un organism întinerit. Cum le alegem pe cele mai bune dintre nenumăratele sfaturi?

21
/12
/23

Un nou volum de excepție a apărut recent în seria Anansi. Mentor a Editurii Pandora M: „Puterea artei” de Simon Schama, profesor de istorie și istoria artei la Columbia University și autorul a numeroase cărți de succes, autor de eseuri pentru The New Yorker și realizatorul și prezentatorul a zeci de documentare pentru BBC, PBS […]

20
/12
/23

„Fii util. 7 reguli de viață”, cel mai recent volum semnat de Arnold Schwarzenegger și publicat de Lifestyle Publishing, parte a Grupului Editorial Trei, este un dialog intim între celebrul actor și fiecare dintre cititorii săi despre un subiect care interesează pe toată lumea, indiferent în colț al planetei ar trăi: cum să construim viața pe care ne-o dorim.

06
/12
/23

Longevitatea este una dintre temele cele mai abordate în lumea de azi. Tipuri variate de diete, suplimente alimentare, ingrediente străvechi redescoperite acum și tehnici de meditație promit creșterea duratei de viață, sau mai mult, recuperarea sănătății și un organism întinerit.