Andrei Plesu, 71
https://www.ziarulmetropolis.ro/andrei-plesu-71/

„Îmi place poza asta pentru că-l înfăţişează pe Andrei Pleşu aşa cum îl cunosc eu: un om ludic, firesc, lipsit de băţoşenia pe care unii ar crede că o impune statutul lui şi, în acelaşi timp, un om cald, deschis, integrator. Tot aşa e şi ca om de cultură, iar prezenţa sa în spaţiul cultural de la noi (nu numai prin cărţile lui, dar şi prin instituţiile pe care le-a creat) ne-a ajutat enorm să regăsim sau să reconstruim normalitatea. Mulţumim, Andrei Pleşu! La mulţi ani!” – Cezar Paul-Bădescu. Scriitorul şi eseistul Andrei Pleşu împlineşte, astăzi, 71 de ani.

Un articol de |23 august 2019

„Astăzi, de ziua lui Andrei Pleșu, am căutat în calculator poze cu el și am găsit-o pe aceasta, făcută acum 11 ani de Marius Chivu, pe când ne aflam – toată redacția ”Dilemei vechi” – la Tescani.(…)” – Cezar Paul-Bădescu

*

“Ritmul în care trăim, configuraţia fiecărei zile (din care răgazurile, perioadele de otium fertil sunt, practic, evacuate) reduc până la o limită îngrijorătoare timpul rezervat altădată lecturii.” – Andrei Pleşu.

În anul 1966, Andrei Pleșu a urmat cursurile Facultății de Arte Plastice, secția istoria și teoria artei, în 1980 a obținut titlul de doctor în istoria artei cu teza „Sentimentul naturii în cultura europeană”.

Între 1975-1977 a fost bursier Humboldt la Universitatea din Bonn, iar în perioada 1983-1984 la Universitatea din Heidelberg.

Cercetător la Institutul de Istoria Artei,  Andrei Pleşu  a participat  alături de Gabriel Liiceanu la seminariile private ținute de Constantin Noica la Păltiniș.

‘Talentul nu e un merit, ci un dar inexplicabil, care trebuie onorat.” – Andrei Pleşu

După prăbușirea regimului comunist, a înființat institutul de studii avansate „New Europe College”, revista culturală Dilema (azi, Dilema veche) și a acceptat în diverse perioade o serie de funcții publice.

Prostul ŞTIE. E sigur. E un om care exhibă competenţe şi e sigur de ele. Dacă crezi că ştii ceva, trebuie să vezi dacă nu treci printr-o criză de prostie… (…). Prostul nu poate fi contrazis, are convingeri de beton. E un om fericit. E plăcut să ştii că ştii, că ai dreptate. Chiar dacă nu contezi!… Cand vedem un ştiutor, trebuie să fim suspicioşi: prostul e serios. E solemn. Nu se joacă. E demn, inflexibil, pietrificat. Ia toate lucrurile în serios, dar mai ales pe el însuşi. Pentru că e serios, prostul e şi sfătos. Are soluţii pentru orice problemă. E o suficienţă intelectuală glorioasă, e o fudulie. Are idei fixe. Nu se îndoieşte de el însuşi şi îi place de el! – Andrei Pleşu

A fost începând cu 28 decembrie 1989 primul ministru al culturii după căderea regimului comunist.

Foto: Andrei Pleșu, însoțit de întreaga redacție „Dilema veche”, la Teșcani, în urmă cu mai bine de un deceniu – facebook

09
/03
/23

Mai mult de un deceniu, scriitorul american David Fideler, originar din Michigan și stabilit la Sarajevo, și-a însoțit cafeaua de dimineață cu lectura câte unei epistole de-a lui Seneca (cca. 4 î.Hr. - 65 d.Hr.), „cel mai convingător și mai elegant dintre scriitorii stoici”, „conștiința Imperiului Roman”. Astfel a apărut volumul „Mic dejun cu Seneca” (Editura Trei).

01
/03
/23

Compania de Librării București (CLB), cel mai longeviv lanț de librării din România, și Headsome Communication lansează astăzi, 1 martie 2023, cea de-a treia ediție a SuperPovești din București, un proiect îndrăgit care își propune să readucă în actualitate legendele și poveștile despre oraș cu ajutorul noii generații de cititori.

23
/02
/23

Sâmbătă, 25 februarie 2023, de la ora 12.00, Institutul Cultural Român organizează, prin Centrul Național al Cărții, un eveniment online dedicat traducătorilor de limba română din întreaga lume.

20
/02
/23

Amantele regilor au fost, uneori, respinse sau denigrate de societate, alteori tolerate sau chiar admirate pentru frumusețea lor sau pentru influența pe care o exercitau asupra suveranilor. Mai aproape de zilele noastre, amantele președinților erau ținute în secret sau negociate cu presa, în încercarea de a proteja imaginea șefilor de stat, văzuți ca lideri morali și exemplari pentru societate.

14
/02
/23

Scriitorul Dinu Flămând va participa la o serie de evenimente organizate în Mexic, în perioada 16-28 februarie 2023, cu sprijinul Institutului Cultural Român. Turneul va începe la Festivalul Internațional de Poezie „Jornadas Pellicerianas” și se va încheia cu participarea la evenimentul „Fandango de la lectura”, prezidat de Prima Doamnă a Mexicului, Beatriz Gutiérrez Müeller, în Veracruz.