Andrei Rus, noul câștigător al bursei Alex. Leo Șerban
https://www.ziarulmetropolis.ro/andrei-rus-noul-castigator-al-bursei-alex-leo-serban/

Criticul de film Andrei Rus, editorul revistei „Film Menu”, este beneficiarul celei de-a treia ediţii a Bursei Alex. Leo Șerban. Începând din 2014, Andrei Rus este selecţioner al Festivalului NexT Film din Bucureşti.

Un articol de Petre Ivan|7 noiembrie 2014

Andrei Rus bursă Alex. Leo Șerban / Acordată anual unui tânăr sub 35 de ani care s-a afirmat în zona de jurnalism şi / sau critică de film, bursa a fost inițiată în 2012 de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc, care organizează anual TIFF, și Romanian Film Initiative, în memoria unei personalități marcante a cinema-ului românesc, scriitorul și criticul Alex. Leo Șerban.

Timp de două săptămâni, Andrei Rus va beneficia de contextul profesional și creativ al festivalului Making Waves: New Romanian Cinema din New York, și de un sejur profesional în 2015, la Festivalul Internațional de Film de la Berlin.

În această perioadă, criticul de film, lector al Universității Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” din Bucureşti (UNATC) și inițiator al unui club de film, va avea acces la resurse de specialitate și va întâlni profesioniști din industria cinematografiei. Bursa acoperă cheltuielile legate de deplasare, cazare și diurnă.

Bursa Alex. Leo Șerban este o inițiativă menită să promoveze spiritul libertății critice de expresie, al profesionalismului și al rigorii intelectuale și să acorde unui

Alex Leo Serban

Alex Leo Serban

tânăr critic sau jurnalist ocazia de a-și extinde cercul de cunoștințe în domeniul cinematografiei.

Toate aceste valori fac parte din patrimoniul intelectual pe care l-a construit și încurajat de-a lungul vieții sale Alex. Leo Șerban (1959 – 2011), cel mai important critic de film român al ultimelor două decenii, un profesionist desăvârșit și un elegant susținător al valorilor din cinematografia românească.

„Alex. Leo Șerban reprezintă cel mai fidel spiritul în care au crescut festivalurile Making Waves și TIFF: nonconformist, cu alegeri bine documentate, curajoase și riscante de multe ori, realizând un slalom între generații, genuri și gusturi… toate acestea, o sperăm, cu stil. Măsurăm în fiecare an absența lui cu aceeași intensitate, iar bursa pe care o acordăm unui tânar critic sau jurnalist de cinema îi onorează, foarte modest, personalitatea”, declară inițiatorii bursei.

Andrei Rus (29 de ani) a urmat programul de doctorat în Cinematografie şi Media al UNATC București, instituție în cadrul căreia predă acum, ca lector, studii cinematografice şi istoria filmului.

Este coordonatorul revistei „Film Menu”, la care contribuie tineri critici de film, şi iniţiatorul programului „Cineclub” și al altor evenimente legate de film, desfăşurate în sala de cinema a UNATC.

Începând din 2014, este selecționer al Festivalului NexT Film din București. Anul acesta, a făcut parte din Juriul Révélation France 4 în Semaine de la Critique, secțiunea paralelă a Festivalului de la Cannes.

Cea de-a 9-a ediție a festivalului Making Waves: New Romanian Cinema va avea loc între 4 și 8 decembrie, la Film Society of Lincoln Center din New York, și între 5 și 10 decembrie, la Jacob Burns Film Center.

Foto: Andrei Rus şi Alex Leo Şerban – cinemagia si filmetc.org

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.

19
/10
/22

Unsul magilor, Black Adam (pseudonimul modern al lui Teth-Adam), spune povestea anti-eroului forțat de împrejurări să ajute câțiva pământeni. Mânat de răzbunare și ură, Black Adam este extrem de eficient în lupta cu opresorii Kahndaq-ului, spre disperarea super-eroilor din Justice Society.

19
/10
/22

După succesul ediţiei precedente cu 88 de minute cu Victor Rebengiuc, o gală care-şi propunea să aniverseze un artist legendar printr-o discuţie intimă şi pasionantă despre ale vieţii şi ale artei, acum spectatorii vor avea ocazia să o întâlnească pe actrița Tora Vasilescu.