Andrei Şerban, premieră la Teatrul Odeon
https://www.ziarulmetropolis.ro/andrei-serban-premiera-la-teatrul-odeon/

Iubitorii teatrului sunt aşteptaţi în zilele de 1, 2, 3, 5, 6 şi 7 iulie, de la ora 19.00, la sala Majestic a Teatrului Odoen, pentru a-l vedea la lucru pe marele regizor Andrei Şerban, într-o serie de repetiţii deschise cu public, penru spectacolul Soldatul de ciocolată (sau Armele şi omul).

Un articol de Petre Ivan|30 iunie 2016

Comedia Soldatul de ciocolată (sau Armele şi omul) a fost scrisă de Bernard Shaw când avea 38 de ani şi a fost reprezentată pentru prima dată, în anul în 1894, la Londra.

Succesul nu a întârziat să apară chiar de la premieră, iar opinia despre Shaw ca fiind unul dintre cei mai inteligenţi dramaturgi din Londra a fost unanimă. Deşi nu a fost mai deloc jucată în România, în lume a rămas una dintre cele mai populare şi mai des montate comedii.

Despre divizare, naţionalism şi xenofobie

Deşi a fost scrisă cu un secol în urmă, Soldatul de ciocolată (sau Armele şi omul) este o piesă extrem de actuală, care vorbeşte despre divizarea Europei, despre naţionalism şi xenofobie, despre iluzia păcii, dar şi despre iluzia dragostei de a înfrumuseţa realitatea; un spectacol care te face să simţi diferenţa dintre dragostea adevărată şi cea de pe scenă, ca la operă.

George Bernard Shaw

George Bernard Shaw

Acţiunea este plasată în 1885 în Bulgaria. O tânără, Raina, nu este atât speriată, cât furioasă când un soldat inamic intră în casa ei pe fereastră, sperând să scape de urmăritorii lui şi de o moarte sigură. Considerându-l iniţial pe ofiţerul murdar şi epuizat un laş, Raina descoperă cu timpul că acesta are mult mai multe calităţi nobile decât galantul eu logodnic Sergei, aflat şi el pe front, iar sentimentele ei se schimbă.

Anul trecut, Andrei Şerban a montat „Soldatul de ciocolată (sau Armele şi omul)” la celebrul Teatru Maly din Sankt Petersburg, condus de Lev Dodin.

Soldatul de ciocolată (sau Armele şi omul) – INFO

Regia – Andrei Şerban

Scenografia – Anka Lupeş

Coloana sonoră: fragmente din Ernani de Verdi

Cu: Sabrina Iaşchevici/ Nicoleta Lefter, Irina Mazanitis/ Antoaneta Zaharia, Alina Berzunţeanu/ Ana Bianca Popescu, Alexandru Papadopol/ Gabriel Pintilei, Marius Damian/ Cezar Antal, Gelu Niţu/ Constantin Cojocaru, Conrad Merricofer/ Cătălin Babliuc, Dimitrii Bogomaz.

Foto: Soldatul de ciocolată (sau Armele şi omul), Andrei Şerban – Teatrul Odeon

04
/04
/24

Evenimentele interdisciplinare propuse în proiectul de cercetare coregrafică ROOTS, un proiect AREAL co-finanțat de AFCN, vin în întâmpinarea crizei generalizate care ne împresoară, căutând soluții pe măsura complexității problemelor suprapuse și interdependente cu care ne confruntăm, îndemnând la o explorare a rădăcinilor ce unesc omul, societatea în care trăim și întreaga biosferă.

02
/04
/24

Institutul Cultural Român participă în premieră, prin ICR Bruxelles și Centrul Național al Cărții, cu un stand propriu la „Foire du livre de Bruxelles / Târgul Internațional de Carte de la Bruxelles”, care se va desfășura în perioada 4-7 aprilie 2024, la Centrul de expoziții Tour et Taxis din capitala Belgiei.

02
/04
/24

Mobius & The Institute transformă centrul Bucureștiului într-un hotspot al culturii Hip-hop. Cea mai mare expoziție a artistului Saddo ocupă Piața Amzei.

29
/03
/24

Romanian Design Week, un festival multidisciplinar dedicat industriilor creative ce promovează designul, arhitectura, creativitatea și inovația, lansează în colaborare cu UniCredit Bank un concurs destinat tinerilor ilustratori și designeri grafici din România, cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani. Scopul competiției este crearea colecției oficiale de obiecte de merchandising pentru festival, având ca temă "Unlock the City".

29
/03
/24

Una din trei femei se confruntă cu pierderea sarcinii de-a lungul vieții. Una din șase femei se confruntă cu infertilitatea. Una din două femei trece prin depresie și/sau anxietate, în urma pierderii unei sarcini, sau în contextul problemelor de infertilitate. În pofida frecvenței lor, aceste experiențe sunt totuși unele dintre cele mai stigmatizante și izolante din societate.

28
/03
/24

O nouă lună într-un șir aparent nesfârșit plasat sub semnul „vremurilor interesante” este o nouă invitație la oglindire prin artă. De la criza de mediu la traume transmise de-a lungul generațiilor, de la apăsarea cu care ne zdrobesc rolurile de gen în societate, la dificultățile în comunicare, spectacolele Vanner Collective vorbesc despre probleme cu care ne confruntăm zi de zi, conștienți sau nu, abordate cu empatie și cu inteligență, cu un amestec dezarmant de onestitate și teatralitate.