ANDREW LLOYD WEBBER – Regele musical-urilor de mare și îndelungat succes
https://www.ziarulmetropolis.ro/andrew-lloyd-webber-regele-musical-urilor-de-mare-si-indelungat-succes/

OAMENII MUZICII Aţi auzit de musical-urile Cats, Jesus Christ Superstar, Schoolf of Rock şi mai ales The Phantom of the Opera? Sau hit-ul din filmul Evita, Don’t Cry for Me Argentina? Acestea şi multe altele, sunt produsul minţii „fabricii de hit-uri” numite Andrew Lloyd Webber. Următoarea sa premieră va fi anul acesta.

Un articol de Cristina Enescu Aky|19 martie 2021

Compozitorul și producătorul de teatru britanic numit de către fani și ALW a fost una dintre cele mai cunoscute și bine vândute „vitamine” ale scenelor muzicale britanice și americane de la cumpăna secolelor 20 și 21. „Regele melodiilor și corurilor memorabile” i s-a spus celui care a bătut cu producțiile sale mai multe recorduri atât pe Broadway cât și în West End.

De-a lungul carierei sale a scris 21 de musical-uri (dintre care 7 s-au jucat în West End – Broadway-ul londonez dacă vreți- și pe Broadway timp de cel puțin 10 ani), plus coloana sonoră pentru două filme și un Recviem.

Valoarea sa netă estimată este de – stați bine pe scaun, da?– 800 de milioane de lire. Într-un top din 2017 al celor mai bogați muzicieni britanici, Webber s-a clasat pe locul al doilea, sub Sir Paul McCartney, surclasându-i pe Elton John și Mick Jagger.

În plus față de montările teatrale, adaptările cinematografice ale musical-urilor sale i-au adus încă și mai multă celebritate și bogăție, printre acestea numărându-se Fantoma de la operă, Evita (celebrul film cu Madonna în rolul titular, și cu Antonio Banderas și Jonathan Pryce în distribuție), Jesus Christ Superstar, Joseph and The Amazing Technicolor Dreamcoat, Cats și  Love Never Dies.

În 1991 a devenit primul și singurul compozitor care a avut vreodată 6 producții simultane în West End-ul londonez.

Muzica lui a apărut în peste 200 de filme și producții TV.

În 2006, The Sunday Times l-a plasat pe locul 87 în topul celor mai bogați britanici. Ce-o face cu atâția bani?… Dacă vă spun că e un avid colecționar de artă, iar colecția sa de tablouri victoriene și ale prerafaeliților este, se pare, cea mai mare astfel de colecție privată din lume… poate vă faceți o idee. De fapt, gurile rele au spus despre el că el continuă să scrie muzică pentru a își pute cumpăra mai multe lucrări de artă.

Webber a primit numeroase premii (doar vreo 45), printre care 2 Emmy-uri, 3 Grammy-uri, 1 Oscar și 7 premii Tony (este astfel membru al unui grup select numit EGOT, după inițialele acestor prestigioase premii: doar 15 persoane, incluzându-l pe el, le-au câștigat vreodată pe toate 4). Printre alte distincții a fost numit și cavaler și apoi baron al Marii Britanii. De asemenea, este proprietarul companii de teatru The Really Useful Theatre Group („Grupul de teatru cu adevărat util”), care deține mai multe teatre de succes din Londra, în speță 7.

A doua dintre cele trei soții ale sale a fost celebra divă crossover dintre muzica clasică și pop, Sarah Brightman. Ea a făcut parte din distribuția marelui succes Cats, (1981 – de fapt așa s-au și cunoscut, datorită acestei producții; amândoi erau căsătoriți pe atunci, el cu prima soție, pe care o chema tot Sarah, ceea ce nu i-a împiedicat să aibă o aventură iar apoi să se și căsătorească), unul dintre cele mai celebre musical-uri ale lui Webber. Apoi, în 1896, el a scris pentru ea rolul Christine Daaé din Fantoma de la operă.

 

*

S-a născut pe 22 martie 1948 la Londra, tatăl său fiind director al London College of Music iar mama profesoară de pian. (Fratele său mai tânăr este cunoscutul violoncelist Julian Lloyd Webber). Manifestarea genelor muzicale ale lui Andrew nu s-a lăsat așteptată prea mult: la 3 ani a început cu pianul și vioara, iar ulterior cornul francez. De la 6 ani a început „să se joace” și cu compoziția. Totuși, visul său în copilărie era să devină inspector general al monumentelor antice din Marea Britanie, astfel că a mers să studieze istoria. La 18 ani a abandonat-o însă, și s-a dus să studieze muzică și teatru muzical la Royal College of Music.

Prima sa compoziție, The Toy Theatre Suite, a fost publicată când avea 9 ani. Primul musical a apărut la 13 ani, însă primul care a fost și pus în scenă a fost scris împreună cu Tim Rice (textierul său de-a lungul mai multor mari succese ulterioare) pe când Webber avea 19 ani. A fost o producție care, la prima reprezentație, avea doar 10 de minute, și s-a numit Joseph And The Amazing Technicolor Dreamcoat (1968)– o poveste inspirată de istoria lui Iosif din Cartea Genezei. Acest musical are foarte puțin dialog vorbit, fiind în cea mai mare parte cântat. Webber a făcut publice drepturile de autor, astfel că, până în 2008 (adică în 40 de ani) a fost montată de peste 20.000 de ori de către diferite trupe de teatru școlare sau de amatori.

Webber și Rice au scris două cântece și pentru Elvis Presley, anume pentru albumul Moody Blues, piesele It’s easy for you și Please Don’t Let Lorraine Come Down.

Jesus Christ Superstar a apărut în 1971, pe când el avea 20 de ani, și a fost unul dintre succesele cele mai sonore ale colaborării sale cu scriitorul Tim Rice. Mai întâi a fost albumul, apoi producția teatrală – care, datorită succesului albumului, a generat vânzări de bilete în avans de peste 1 milion de lire. Povestea urmărește evenimentele din ultima săptămână a lui Isus dinaintea crucificării.

Musical-ul a avut premiera pe Broadway în 1971. În 1996, la Londra, în rolul regelui Irod a apărut „zeul” rock-ului Alice Cooper.

Cats (Pisicile), bazat pe versurile lui T. S. Elliot, a fost primul proiect solo al lui Webber, după încheierea parteneriatului creativ prolific cu scriitorul Tim Rice. S-a jucat timp de 21 ani, fiind cel mai longeviv musical din istoria Londrei. Pe Broadway a rezistat de asemenea uluitor de mult: 18 ani. A fost tradus în 20 de limbi, jucat peste tot în lume, și este al 4-lea cel mai longeviv spectacol din istoria Broadway-ului.

Intriga poate părea cam subțire, dar producția în sine este minunată. Unul dintre cele mai celebre hit-uri ale acesteia este Memories al personajului Grizabella, interpretată de legenda teatrului Elaine Paige, care a reluat acest rol și în ecranizarea musicalului din 1998). Alte vedete care au intrat în pielea (și blana) acestui personaj sunt Nicole Scherzinger, Leona Lewis și Jennifer Hudson.

The Phantom of the Opera (Fantoma de la operă) a apărut în urma întâlnirii „întâmplătoare” dintre Webber și o copie uzată a cărții omonime (din 1909) a scriitorului francez Gaston Leroux. Strania poveste despre un muzician desfigurat, care trăiește ascuns într-un labirint de dedesubtul Operei din Paris, care devine obsedat de cântăreața Christine, l-a fermecat pe compozitor – iar restul e istorie, plus o serie de vreo 70 de premii teatrale. Mai multe informații din categoria „wow” despre acest musical spectaculos găsiți aici

Musicalul a bătut toate recordurile pe Broadway: pe 11 februarie 2012 a sărbătorit cea de-a 10.000-a reprezentație aici. Este considerată „bijuteria coroanei” între toate celelalte (deloc puține) hit-uri ale lui Webber, și a avut debutul la Londra în 1986. A bătut un record și în privința biletelor vândute în avans: acestea au adus încasări de 12 milioane de lire. Este în continuare al doilea cel mai vândut musical din istorie, după The Lion King.

La premiera acestei lucrări, Webber a fost copleșit de emoții – atât de mult încât nici nu a putut asista la spectacol, iar producătorul a trebuit să-l aducă cumva cu forța înapoi la teatru pentru aplauzele de la final.

Evita a fost un alt mare succes, ulterior ecranizat. Se bazează pe biografia celei de-a doua soții a președintelui argentinian Juan Perón, Evita, o figură marcantă a istoriei acestei țări. Musical-ul s-a născut dintr-o întâmplare: Rice, care în copilărie fusese colecționar de timbre și văzuse multe timbre argentiniene cu chipul Evei Peron, a auzit într-o seară la radio o emisiune despre acest personaj celebru care îl fascina. A început să îi documenteze viața, și i-a propus lui Webber o lucrare despre ea. Acesta însă a refuzat inițial, începând lucrul la o altă compoziție, Jeeves, (bazat pe un personaj al celebrului scriitor britanic P.G. Wodehouse. Ulterior, însă – din fericire – Webber a început să lucreze la Evita alături de Rice.

Starlight Express ­a fost un alt mare succes al lui ALW, care – de ce nu? – a decis astfel să scrie un musical complet despre trenuri. Montarea originală cerea ca toți actorii să joace mergând pe role pe scenă. Și această producție a fost longevivă: montarea originală din West End s-a jucat timp de 8 ani, începând din 1984, iar apoi o versiune revizuită a mai fost prezentată timp de alți 10 ani.

Whistle Down the Wind (1996). Una dintre cele mai cunoscute piese din acest musical este No Matter What, care inițial a fost înregistrată de trupa Boyzone – și apoi a devenit unul dintre cele mai mari hituri ale lor.

School of Rock este un musical rock ce a avut premiera în 2015. A fost ceva diferit față de ce scrisese Webber anterior, urmărind aceeași poveste ca și filmul omonim din 2003 cu Jack Black despre un star rock căzut în dizgrație care devine profesor de muzică la o școală. Din 2016, când a ajuns pe West End, producția a rulat până în martie 2020, când  fost înlocuită de cel mai recent musical al acestei fabrici de hit-uri numită, pe scurt, ALW, anume Cinderella. Acest musical este o interpretare modernă a celebrei povești. Premiera programată pentru august 2020 a fost amânată pentru luna iulie 2021.

02
/06
/20

Andi Dumitrescu anunță lansarea primului single de pe albumul solo, Orbitor, un featuring cu Doru Trăscău de la The Mono Jacks. Andi Dumitrescu este fondatorul și compozitorul trupei de folk - rock ambiental Bucium, cu care a înregistrat până acum patru albume - Voievozii, Live în Codrul Ascuns, Miorița și Zimbrul Alb. În paralel cu albumele conceptuale Bucium, Andi Dumitrescu a compus câteva zeci de cântece ce se pot încadra în folk, indie rock, singer/songwriter.

29
/05
/20

OAMENII MUZICII Pe 24 mai 1974 murea colosul jazzului, Duke Ellington, unul dintre cei mai activi și influenți muzicieni ai secolului XX. A scris peste 3.000 de cântece, multe dintre ele fiind hit-uri și astăzi, și timp de aproape 50 de ani a colindat lumea ca pianist și șef de orchestră de jazz. A fost de 12 ori câștigător de Premii Grammy (dintre care trei postum).

24
/05
/20

Program de excepție în cea de-a treia lună de #EnescuOnline, începând de sâmbătă 23 mai 2020: iubitorii muzicii vor putea să revadă pe www.festivalenescu.ro patru dintre spectacolele de operă din ediția 2019 care au dus la nominalizarea Festivalului Enescu de către 2020 International Opera Awards în top 5 evenimente de gen care promovează muzica de operă la nivel mondial.

22
/05
/20

Ținând cont de situația actuală a artiștilor, care din cauza crizei Coronavirus nu au mai putut performa, iar multe apariții concertistice le-au fost anulate pe plan internațional, la inițiativa violonistului vienez Daniel AUNER a fost creată platforma konzertsaal.at pentru a le oferi artiștilor posibilitatea atât de a susține concerte în această perioadă, cât și pentru a rămâne în contact cu publicul larg prin intermediul transmisiilor on-line.

20
/05
/20

Concertul pe care artista LP ar fi trebuit să îl susțină vara aceasta este amânat din motive de siguranță pentru vara anului viitor. Mai exact, întâlnirea cu publicul din România va avea loc pe data de 11 iulie 2021 la Arenele Romane . Spectacolul de anul acesta a fost amânat ca urmare a Ordonanței Militare numărul 1 din data de 18 martie 2020.

19
/05
/20

Joi, 21 mai 2020, de la ora 19.00, în cadrul stagiunii online, Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”, condusă de maestrul Christian Badea, îl are invitat pe solistul Liviu Prunaru, concertmaistru al Orchestrei Regale Concertgebouw din Amsterdam. În program, Concertul în la minor pentru vioară şi orchestră, op. 53 de Antonin Dvořák și Simfonia nr. 1, în do minor, op. 68 de Johannes Brahms.

17
/05
/20

Vă invităm să o descoperiți pe legendara Billie Holiday prin intermediul cărții „Lady Sings the Blues”, semnată de artistă alături de William Dufty și publicată recent și în limba română, la editura Nemira.

07
/05
/20

„Un virus numit OPERĂ” este noul generic sub care Luminița Arvunescu, apreciată realizatoare de emisiuni muzicale, și Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură, în parteneriat cu Radio România Muzical, readuc în cea mai strictă actualitate și într-un foarte inspirat contrapunct la izolarea impusă de pandemia Coronavirus, proiectul de succes Opera FANtastica.