Andrew Solomon, finalist al Premiului Pulitzer, la Bucureşti pe 13 iunie
https://www.ziarulmetropolis.ro/andrew-solomon-finalist-al-premiului-pulitzer-la-bucuresti-pe-13-iunie/

Scriitorul Andrew Solomon, care, în 2002, s-a numărat printre finaliştii pentru premiul Pulitzer, cu “Demonul amiezii. O anatomie a depresiei”, se va întâlni cu publicul român, pe 13 iunie, de la ora 19.00, la librăria Humanitas din Cişmigiu, pentru o dezbatere pe marginea cărţii.

Un articol de Petre Ivan|6 iunie 2014

Alături de Andrew Solomon se vor afla Mircea Cărtărescu, Leslie Hawke, Corina Şuteu şi Vlad Mixich.

Volumul “The Noonday Demon: An Anatomy of Depression”, apărut la editura Humanitas sub titlul “Demonul amiezii. O anatomie a depresiei”, a câştigat, în 2001, National Book Award, iar în 2002 a figurat printre finalistele pentru premiul Pulitzer, fiind inclus în lista publicaţiei The Times a celor mai bune o sută de cărţi ale deceniului.

Andrew Solomon, născut în 1963, şi-a făcut studiile la Yale şi Cambridge şi trăieşte la New York şi Londra. Este doctor în psihologie şi scrie literatură de factură politică, culturală, psihologică şi de ficţiune. Printre cărţile scrise de Andrew Solomon se numără “The Irony Tower: Soviet Artists in a Time of Glasnost”, “A Stone Boat” şi “Far from the Tree: Parents, Children, and the Search for Identity”.

Foto cu Andrew Solomon şi “Demonul amiezii. O anatomie a depresiei” – Humanitas

07
/10
/23

Romanul „Numele celălalt. Septologie I-II” de Jon Fosse, laureatul Premiului Nobel pentru Literatură din acest an, antologia de proză scurtă „Kiwi, 2023. Trecuturi”, coordonată de Marius Chivu, și cartea pentru copii ,,Mai isteț decât regele” de George Shannon sunt propunerile noastre de lectură pentru mijlocul toamnei.

06
/10
/23

În imprintul Armada de la Nemira, prezent de cinci ani pe piața de profil, sunt publicate cărțile celor mai importanți autori de SF, Fantasy & thriller din lume: George R. R. Martin, Stephen King, Frank Herbert, Ursula K. LeGuin.

29
/09
/23

Atelierele de autocunoaștere prin scris Casa din mine vin în întâmpinarea adolescenților bucureșteni, membri ai trupei de teatru Brainstorming, elevi ai Colegiului Național Bilingv „George Coșbuc”, Colegiul Național „Sfântul Sava”, Colegiul Național „Mihai Viteazul”, Colegiul Național „Gheorghe Lazăr”, Liceul Teoretic Internațional de Informatică (ICHB) și Liceul Teoretic „Alexandru Vlahuță” din București.

21
/09
/23

Luni, 25 septembrie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Regina Elisabeta 38), George C. Dumitru va intra în dialog cu Bogdan Răileanu și Victor Cobuz, pornind de la romanul „Rupturi”, publicat de curând în colecția „Ego. Proză” a Editurii Polirom.

18
/09
/23

Editura Paul Editions anunță lansarea unei colecții de memorii biografice despre cele mai reprezentative personalități pe care le-a avut țara noastră. Cartea în două volume „Mari Români – La răscruce de veacuri” semnată Nicolae Petrașcu cuprinde o serie de scrieri unice, istorisiri și trăiri adevărate ale autorului. Primul volum apare astăzi, 18 septembrie, iar cel de-al doilea volum se va lansa pe data de 25 septembrie.

17
/09
/23

Raluca Nagy (Cluj-Napoca, 1979) este antropologă şi scriitoare. Din 2005, a publicat texte de popularizare a antropologiei, eseuri și povestiri în majoritatea revistelor culturale din România și în mai multe volume colective. „Despre memoriile femeii și alți dragoni” este cea de-a treia sa carte și prima de non-ficțiune.

14
/09
/23

„Până când m-a cunoscut” de Julian Barnes și „Despre memoriile femeii și alți dragoni” de Raluca Nagy sunt două dintre noutățile literare pe care vi le propunem pentru acest început de toamnă.