Angela Gheorghiu, în costum popular românesc, la Scala din Milano
https://www.ziarulmetropolis.ro/angela-gheorghiu-in-costum-popular-romanesc-la-scala-din-milano/

Angela Gheorghiu a purtat un costum popular românesc într-un recital susţinut, vineri, cu casa închisă, la Teatro alla Scala din Milano, unde soprana română a fost acompaniată la pian de Jeff Cohen.

Un articol de Petre Ivan|19 mai 2014

Programul recitalului a inclus atât creaţii ale unor compozitori străini, precum Jean-Philippe Rameau, Georges Bizet, Gabriel Fauré, Jules Massenet, Claude Debussy, Serghei Rachmaninov, cât şi compoziţii româneşti, de inspiraţie folclorică, create de George Enescu, Sabin Drăgoi, Gheorghe Dima, Marţian Negrea, Tiberiu Brediceanu, George Ştefănescu şi Eduard Caudella.

Angela Gheorghiu şi Jeff Cohen au colaborat de mai multe ori, unul dintre recitaluri desfăşurându-se chiar pe scena teatrului milanez, în 2007. Cea mai recentă colaborare a fost în martie 2013, într-un recital susţinut la Broad Stage, în Los Angeles.

Angela Gheorghiu

Soprana Angela Gheorghiu, alături de pianistul Jeff Cohen

Succesul repurtat vineri seară la Scala din Milano a fost unul deosebit, Angela Gheorghiu acordând, la cererea publicului, nu mai puţin de şapte bisuri şi fiind aplaudată în picioare de publicul prezent.

Următoarele apariţii ale sopranei vor avea loc pe scena Teatrului Regal de Operă Covent Garden din Londra, respectiv Metropolitan Opera din New York, ambele cu opera „La Boheme”, de Giacomo Puccini.

Angela Gheorghiu a revenit la Teatro alla Scala din Milano după ce soprana a fost nevoită să îşi amâne, din cauza unei răceli severe, recitalul sold out la Scala din Milano din 6 octombrie 2013.

Atunci, soprana a anunţat că şi-a amânat pentru data de 16 mai 2014 recitalul la Teatro alla Scala din Milano.

Angela Gheorghiu, superstar al operei internaţionale

S-a născut la Adjud şi, încă din copilărie, a fost clar că destinul său este muzica.

A absolvit Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, unde a cunoscut-o pe Mia Barbu. Angela Gheorghiu şi-a făcut debutul internaţional în 1992, la Royal Opera House Covent Garden, în „La Bohème”, la Metropolitan Opera din New York şi la Opera de Stat din Viena.

La Royal Opera House Covent Garden a cântat pentru prima dată în mult aclamata „La Traviata”, în 1994, când BBC a difuzat această operă. „S-a născut o stea”, remarca presa, în acea perioadă.

De atunci, Angela Gheorghiu a cântat în toate marile opere din lume, la New York, Philadelphia, Londra, Paris, Salzburg, Berlin,Tokyo, Roma, Seul, Veneţia, Atena, Monte Carlo, Chicago, Sao Paolo, Los Angeles, Lisabona, Valencia, Palermo, Amsterdam, Kuala Lumpur, Zürich, Vienna, Salzburg şi multe altele.

Angela Gheorghiu a semnat primul său contract de înregistrări în 1995, cu Decca, cu care a lucrat la realizarea mai multor DVD-uri, printre care „La Traviata” şi „Adriana Lecouvreur” cu orchestra Royal Opera House Covent Garden, „L’elisir d’amore” cu Orchestre de l’Opéra de Lyon, „La Boheme” cu Orchestra del Teatro alla Scala di Milano şi CD-uri precum „Arias” cu Orchestra del Teatro Regio di Torino, „Verdi Heroines” cu Orchestra Sinfonica di Milano „Giuseppe Verdi”, „My World and Mysterium” cu London Philharmonic Orchestra.

Angela Gheorghiu

Angela Gheorghiu a jucat rolul titular din filmul „Tosca” de Benoit Jacquot, dar şi rolul Julietei în „Romeo et Juliette” pentru Online Classics.

Pentru cariera ei strălucită, Angela Gheorghiu a primit mai multe distincţii, printre care La Medaille Vermeille de la Ville de Paris şi titlurile de Ofiţer al Ordinului Artelor şi Literelor, dar şi de Cavaler al Ordinului Artelor şi Literelor acordate de Guvernul francez. În decembrie 2010, Angela Gheorghiu a devenit Doctor Honoris Causa al Universităţii de Arte din Iaşi.

În acelaşi an, Angela Gheorghiu a fost decorată cu Ordinul „Steaua României” în grad de Comandor – cea mai înaltă decoraţie acordată de către preşedintele României. În octombrie 2012, Angela Gheorghiu a primit Medalia „Nihil Sine Deo” din partea Regelui Mihai I al României, pentru promovarea valorilor culturii româneşti în străinătate.

04
/07
/16

Între 23 septembrie și 1 octombrie 2016 Radio România organizează ediția a III-a a Festivalului Internațional al Orchestrelor Radio - RadiRo, singurul eveniment muzical internațional care își propune, din 2012, la fiecare 2 ani, să aducă în atenție profilul unic și excelența artistică a ansamblurilor simfonice radio din întreaga lume.

30
/06
/16

Summer Music Academy Sinaia, organizat de jmEvents, este un program internațional, constând într-o serie de master-classes la cele mai înalte standarde pentru vioară, violă, violoncel, flaut și muzică de cameră cu artiști de elită și profesori de la academii europene de prestigiu. A 5-a ediție, desfășurată la Sinaia, are loc în perioada 14 - 26 iulie.

27
/06
/16

Cu un program impresionant – Concertul nr.5 « Imperialul » și Simfonia nr. 7 de Bruckner -, Orchestra simfonică a Filarmonicii bucureștene, dirijorul german Gerd Schaller și pianistul israelian Alon Goldstein închid, joi 30 iunie și vineri 1 iulie, o stagiune care a cunoscut multe momente de vârf.

26
/06
/16

A fost idolul unei țări întregi. Adolescentele de la pension dormeau cu poza lui sub pernă, visând să devină artiste. „Prințul operetei românești” are astăzi bust în parcul Kisellef. O stradă din Bucureşti se numește „Nae Leonard” și un teatru din Galaţi îi poartă numele: Teatrul Muzical „Nae Leonard”.

24
/06
/16

Al Pacino, actorul în vârstă de 76 de ani, devenit o legendă a cinematografiei americane prin rolurile sale din filme precum "Nașul" sau "Scarface", se numără printre laureații celei de-a 39-a gale anuale a Kennedy Center Honors, cele mai prestigioase distincții culturale din Washington.

23
/06
/16

Am ascultat în ultimul timp mai multe discuri, semnate de nume dintre cele mai importante ale lumii interpretative contemporane. Și mi se pare esențial că fiecare dintre acești mari muzicieni spun prin înregistrările lor și o poveste interesantă pentru oamenii de astăzi; muzica, mai ales muzica clasică, nu este doar un prilej pentru clipe de liniște, ci și un pretext pentru a intra într-un univers destul de îndepărtat de obișnuitul nostru cotidian.

23
/06
/16

Omar Sosa va prezenta la Jazz Night Out cel mai nou disc al său, Ilé, o revenire muzicală la rădăcinile afro-cubaneze, pe scenă fiindu-i alături Leandro Saint-Hill -saxofon și flaut, Childo Tomas- bas și vocal, Ernesto Simson la tobe. Joi, 30 iunie, de la ora 20.00, la Sala Radio.

22
/06
/16

Pe 23 iunie, Asociaţia Culturală „Patrimoniu pentru Viitor” și Muzeul Național de Artă al României vă invită să petreceți noaptea magică a Sânzienelor în curtea de onoare a MNAR (Calea Victoriei nr. 49-53). Vor fi alături de noi Victor Rebengiuc, Irina Sârbu & Ethnotic Project, Liliana Iorgulescu, Mihaela Vosganian, Corul „Sound” condus de Voicu Popescu şi mulţi alţii.

21
/06
/16

Obiecte de artă realizate de Kurt Cobain, precum şi obiecte personale, vor fi expuse într-un viitor turneu al unei expoziţii dedicate acestuia. Arta lui Kurt Cobain a apărut pentru prima oară în documentarul din 2015 "Cobain: Montage of Heck", al cărui producător executiv a fost Frances Bean.