Angela Gheorghiu la Viena: prestaţia în „Tosca”, apreciată de presa austriacă
https://www.ziarulmetropolis.ro/angela-gheorghiu-la-viena-prestatia-in-tosca-apreciata-de-presa-austriaca/

Angela Gheorghiu a susţinut patru reprezentaţii cu spectacolul ,,Tosca” la Wiener Staatsoper, prestaţia sopranei române fiind foarte apreciată atât de public, cât şi de presa austriac.

Un articol de Andrada Văsii|16 septembrie 2013

Angela Gheorghiu a susţinut patru reprezentaţii cu spectacolul ,,Tosca” la Wiener Staatsoper, prestaţia sopranei române fiind foarte apreciată atât de public, cât şi de presa austriac.

Cotidianul Die Presse ta titrat ,,Exact aşa trebuie să fie o «Tosca»”.

Angela Gheorghiu a susţinut patru reprezentaţii la Opera din Viena, pe 5, 8, 11 şi 15 septembrie, alături de soprana română pe scenă evoluând şi tenorul Marcello Alvarez şi baritonul Zeljko Lucic. La pupitrul orchestrei vieneze s-a aflat dirijorul Marco Armiliato.

Toate aceste spectacole au fost sold out, prestaţia sopranei fiind foarte apreciată de public, dar şi de presa austriacă.

Astfel, cotidianul Die Presse a titrat într-un articol apărut pe 7 septembrie: ,,Exact aşa trebuie să fie o «Tosca»”. ,,Angela Gheorghiu, Marcelo Alvarez şi Zelkjo Lucic dovedesc că nu trebuie puşi în discuţie clasicii, trebuie doar interpretaţi bine”, scrie Die Presse.

Angela Gheorghiu – o reprezentație îndelung analizată

Die Presse a caracterizat prestația artistei: ,,Gheorghiu, cu fiecare fibră o divă, orgolioasă, copilăroasă şi fragilă, uşor supărăcioasă, posesivă şi exaltată, joacă o divă care trebuie să aibă toate aceste caracteristici. Nu se lasă iritată de orchestra un pic prea puternică în primul act şi ne arată pe tot parcursul operei ce înseamnă o adevărată primadonna. «Rugăciunea» o cântă cu o linie muzicală cum demult nicio «Tosca» nu a reuşit să o interpreteze. Chiar şi ultimele cuvinte în actul 2 le poate rosti şi cânta în acelaşi timp – un lucru la care eşuau în trecut şi predecesoare prestigioase”.

Pe de altă parte, într-un articol apărut pe 7 septembrie în publicaţia Kurier, se spune că Angela Gheorghiu nu s-a prea înţeles cu Ioan Holender, fost director al Staatsoper din Viena, însă relaţia sopranei române cu actualul director al instituţiei vieneze, Dominique Meyer, este una foarte bună.

Angela Gheorghiu

Angela Gheorghiu a susţinut patru reprezentaţii cu spectacolul ,,Tosca” la Wiener Staatsoper, prestaţia sopranei române fiind foarte apreciată atât de public, cât şi de presa austriac.

,,Şi acesta este un motiv pentru care Angela Gheorghiu apare în stagiunea aceasta de mai multe ori la Staatsoper din Viena. Începutul l-a făcut debutul ei vienez în rolul «Tosca»: bineînţeles că există voci mai dramatice, interpretări mai grele din punct de vedere vocal ale rolului. Dar: Gheorghiu cântă acest rol cu vocea ei de soprană frumoasă, suplă, bine condusă, în acut foarte sigură, foarte sensibil şi portretizează o femeie tânără, la început naivă, care în decursul unei singure zile devine o luptătoare cu sfârşit letal”, mai scrie publicaţia Kurier.

Şi publicaţia Kronen Zeitung a titrat în 8 septembrie: „Şi stelele străluceau”.

,,Rareori a venit la Viena. Dar acum Angela Gheorghiu a revenit cu toată forţa: în decembrie, ca Mimi în «La Boheme», în februarie, ca star al premierei «Adriana» de Cilea şi în această perioadă de patru ori în «Tosca»”, scrie cotidianul Kronen Zeitung.

Publicaţia mai scrie că artista română a dominat spectacolul. ,,E clar că Gheorghiu a dominat spectacolul din primul moment şi că a fost celebrată şi aplaudată ca atare: ca primadonna Floria Tosca încearcă să pară foarte tânără, în scena de gelozie din primul act, chiar ca o fetiţă… Pe parcursul spectacolului, însă, ia amploare impresia că Gheorghiu este cu adevărat Tosca. Se identifică cu rolul, nu apare niciodată dramatic-exaltată sau jucând artificial o primadonna. Cu atât mai mult suntem încântaţi de vocea ei suplă, care este condusă cu mare suveranitate şi străluceşte cald în toate registrele. Excelentă rugăciunea «Vissi d’arte» şi actul 3 palpitant – în care interpretează în mod impresionant o femeie grav rănită, gata să se sacrifice”, mai scrie publicaţia austriacă, notează Mediafax.

Pe de altă parte, în perioada reprezentaţiilor cu spectacolul ,,Tosca” de la Opera din Viena, Angela Gheorghiu şi-a sărbătorit şi ziua de naştere, pe 7 septembrie, alături de colegii de scenă.

Info:

După spectacolele de la Viena, Angela Gheorghiu va începe turneul european şi va avea concerte în Amsterdam (Concertgebouw), Milano (La Scala), Frankfurt, Hamburg, Praga, Munchen, Paris (Versailles) şi Moscova (Kremlin).

La Viena, Angela Gheorghiu va reveni către sfârşitul anului, pentru un concert la Konzerthaus, dar şi pentru o nouă serie de spectacole cu opera „La Boheme” de Giacomo Puccini.

Foto credit: Angela Gheorghiu

17
/11
/23

Înaintea concertului de pe 18 noiembrie de la Arenele Romane, byron lansează un videoclip pentru cea mai complexă piesă din repertoriul trupei - În infern. Scrisă într-o singură zi, orchestrată în 6 luni și filmată în două zile, piesa de zece minute încheie noul album Efemeride.

17
/11
/23

Jessie J, Róisín Murphy, Katie Melua, Delia, Emma, José González, unii dintre cei mai în vogă și apreciați artiști ai momentului, ale căror comunități de fani și urmăritori însumează doar pe YouTube peste 12.000.000 de persoane din întreaga lume și care sunt ascultați de peste 25.000.000 de persoane lunar pe platforma Spotify, vin în premieră la Timișoara, în luna decembrie, pe scena evenimentului „Timișoara 2023 la nesfârșit”

16
/11
/23

Marți, 21 noiembrie, de la ora 19:00, la Sala Radio din București, violoniștii Simina Croitoru și Gabriel Croitoru, acompaniați de pianistul Horia Mihail, vor susține concertul de încheiere a ediției din acest an a Turneului ”Vioara lui Enescu”.

14
/11
/23

"În lunile octombrie şi noiembrie am stat o lună la Timișoara ca bursier: am primit o bursă de creație Taifas în colaborare cu librăria La Două Bufnițe" - scriitorul Vasile Ernu îşi împărtăşeşte impresiile despre prima ediţie a unui nou festival timişorean.

13
/11
/23

Gabriel Croitoru și Simina Croitoru, tată şi fiică, merg înainte cu ediția din acest an a Turneului Național Vioara lui Enescu la sate, în comuna Petriș, județul Arad (17 noiembrie, ora 12.30), la Deva, pe scena Sălii Pro Arte (17 noiembrie, ora 19), la Braşov, la Sala Patria (18 noiembrie, ora 19), cu finalul turneului la Bucureşti, la Sala Radio (21 noiembrie, ora 19).

06
/11
/23

În 2023 se aniversează 190 de ani de la nașterea unuia dintre cei mai mari compozitori: JOHANNES BRAHMS. Născut la Hamburg, pe 7 mai 1833, Brahms este considerat, alături de Bach și Beethoven, unul dintre cei trei mari „B” ai muzicii clasice: „Cred în Bach – Tatăl, Beethoven – Fiul și Brahms – Duhul Sfânt al muzicii” – spunea marele dirijor german Hans von Bülow.

30
/10
/23

Grupul de rock alternativ Heartbreak Cinema a lansat o piesă cu un mesaj puternic, care nu poate trece pe lângă urechile ascultătorilor. Punk-ul nu a fost creat pentru a fi confortabil, iar „Fuckaholic” demonstrează rădăcinile genului, prin expunerea experiențelor negative ale Mariei Teodora și a colaboratoarei Iris Danciu