Anim’est de noapte: muzică live, animații horror și experimente bizare
https://www.ziarulmetropolis.ro/anim%e2%80%99est-de-noapte-muzic%c4%83-live-anima%c8%9bii-horror-%c8%99i-experimente-bizare/

A treisprezecea ediţie a Festivalului Anim’est – the experimental edition — pregăteşte, toamna aceasta, o nouă serie de proiecţii şi experimente muzical-vizuale nocturne, unice în peisajul festivalier autohton.

Un articol de Petre Ivan|15 septembrie 2018

Sâmbătă, 29 septembrie, de la 23.00, tot ce are animația mai straniu și avangardist, mai psihedelic și nonconformist de oferit se vede la Cinemateca Eforie, în cadrul celei de-a șaptea ediții Trippy Animation Night. Curatorul și gazda nopții de animații bizare, olandezul Michael Helmerhorst, revine și anul acesta la Anim’est cu o selecție de scurtmetraje, videoclipuri și fragmente de animație care împing limitele genului mult în afara tiparelor. Programul este destinat exclusiv publicului cu vârsta de peste 18 ani, dispus să părăsească zona de confort timp de mai bine de două ore.

Miercuri, 3 octombrie, de la 20.00, gazda festivalului devine Expirat, unde are loc Romanian ReAnimation Night — petrecerea care celebrează competiția de scurtmetraj românesc din cadrul Anim’est. Noaptea debutează cu Warm-up Music Videos, un best-of al videoclipurilor animate proiectate la edițiile precedente ale festivalului, și continuă cu un live act DIOSA, un proiect unic în peisajul autohton, inițiat de compozitoarea și dirijoarea Simona Strungaru. E vorba despre un concept muzical complex, care îmbină muzica clasică prin elemente de orchestrație complexă cu procedee componistice specifice diverselor perioade din istoria muzicii și elemente de muzică electronică actuală. Programul serii e completat de DJOI Dj Set – un proiect special pus la cale de echipa festivalului.

Expirat este și gazda uneia dintre cele mai îndrăgite nopți din agenda festivalului, Animusic Night, care va avea loc joi, 4 octombrie, de la 20.00. 34 de titluri internaţionale concurează pentru câştigarea Premiului pentru Cel mai Bun Videoclip, anul acesta, o selecție în care se regăsesc lansările recente ale unor trupe și artiști consacrați, precum Keith Richards, Rone, Flying Lotus, Dominique A, Mastodon sau Sparks, precum și două videoclipuri muzicale autohtone, ale artiștilor Danaga (proiectul muzical al lui Daniel Aga), și Tony Baboon (proiectul solo al lui Adrian Cârciova).

Juriul acestei secțiuni este format din Adrian Despot, fondatorul şi frontmanul uneia din cele mai populare trupe rock din România, Viţa de Vie, cu o activitate de peste două decenii, Paul Mureșan, artist, regizor, animator şi ilustrator, cunoscut este pentru scurtmetrajele sale animate Pui de somn (2014),  care a primit  trofeul  pentru  Cel  mai  bun  film  românesc  la  Anim’est  2014,  şi Mamă, tată, am să vă spun ceva (2016), și George Stanca, cunoscut şi sub numele NotSoCommonDJ, om de radio, organizator de evenimente, pasionat de muzică electronică și promotor al acesteia, cu mai mult de zece ani de experiență în domeniu.

Proiecțiile videoclipurilor înscrise în competiție vor fi urmate de un live acoustic Adrian Despot și de concertul celor de la DayDay, unul dintre cele mai noi proiecte indie rock ale scenei bucureștene, o trupă a cărei muzică duce cu gândul la plaiuri vestice, la drum lung și la nopți leneșe, care aproape înghit zilele scurte. Schimbarea de ritm vine de la George Stanca, un alt membru al juriului care urcă pe scenă, de data aceasta la pupitrul DJ-ului.

Al doilea weekend al festivalului aduce un alt eveniment consacrat din agenda Anim’est – Creepy Animation Night, aflat la a 10-a ediție, un maraton de animații horror și terifiante, adresate exclusiv categoriei de vârstă 18+. Startul animațiilor ”de coșmar” se dă vineri, pe 5 octombrie, la 23.59, la Cinemateca Eforie și la Cinema Elvire Popesco.

Publicul prezent la Cinemateca Eforie va asista și la primul performance OrkiPP – un proiect audio-vizual care îl aduce pe ilustratorul Alexandru Ciubotariu (aka Pisica Pătrată) alături de shoegazerii de la Orkid. Pornind de la senzații, idei și imagini comune, Vlad Ilicevici, Radu Pop, George Frătica și Alexandru vor improviza în sincron, timp de 40 de minute. Blues-ul post-traumatic al celor de la Orkid se va transforma într-un dirge instrumental, cu drone și texturi complexe de chitară, cu explozii instrumentale care duc înspre post-metal. Simbolurile animate care formează universul vizual al formației vor fi backgroundul live-drawingului lui Alexandru, într-un concept care are la bază alternanța dintre simetrie și haos.

Biletele la evenimentele speciale din cadrul Anim’est vor putea fi achiziţonate în curând online, pe www.eventbook.ro.  Festival Pass-urile, care asigură accesul la toate proiecțiile și evenimentele din cadrul festivalului, au fost puse deja în vânzare pe Eventbook.ro. Prețul unui Festival Pass este de 150 lei.

Cea de-a treisprezecea ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim’est va avea loc în perioada 28 septembrie – 7 octombrie 2018 la Cinemateca Eforie, Cinema Elvire Popesco, Centrul CINETic, Point și Expirat.

Anim’est e singurul festival din România care propune filme pentru Premiul Oscar®: începând cu 2017, câștigătorul Trofeului Anim’est intră automat pe lista lungă de nominalizări la Premiul Oscar®, în categoria Cel mai bun scurtmetraj de animație, votată de membrii Academiei Americane de Film®. 

Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim’est, partener EMILE Awards – Premiile Europene ale Industriei Filmului de Animație, este organizat de Asociaţia Este’n’est și finanțat de Centrul Naţional la Cinematografiei, Administraţia Fondului Cultural Naţional, Uniunea Cineaştilor din România și Institutul Cultural Român.

19
/02
/24

Peste 100 de producții românești sunt înscrise pentru nominalizările la Premiile Gopo. În total, 107 de filme românești - lungmetraje de ficțiune, documentare și scurtmetraje, lansate în cinematografe, la festivaluri naționale și internaționale sau pe platformele de streaming în 2023, intră în cursa pentru nominalizările la cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, care va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

18
/02
/24

CRONICĂ DE FILM Cu premiera mondială în secţiunea Forum, necompetiţională, a Festivalului de la Berlin, "Săptămâna Mare", scris şi regizat de Andrei Cohn şi inspirat din nuvela "O făclie de Paşte" a lui I. L. Caragiale, este un film care gravitează în jurul unei întrebări fundamentale: Cum se ajunge ca un om să-i ia viaţa celui de lângă el?

16
/02
/24

După 5 nominalizări la Oscar (Cel mai bun film, Cel mai bun regizor, Cel mai bun film internațional, Cel mai bun scenariu adaptat și Cel mai bun sunet), Grand Prix și Premiul FIPRESCI la Cannes, după sute de articole în presa internațională care îl identifică drept cel mai răvășitor film al anului, The Zone of Interest / Zona de interes se vede acum în România, în 40 de cinematografe din 20 de orașe.

16
/02
/24

Happy Cinema a pregătit filme de top pentru luna februarie, potrivite pentru toate gusturile și vârstele. Cinematografele din lanțul Happy Cinema îți oferă o experiență de calitate la cele mai prietenoase prețuri. Blockbustere de la Hollywood, filme animate, filme dedicate melomanilor sau filme pentru copii – toate te așteaptă în cele 10 cinematografe din țară.

15
/02
/24

Cu ocazia Zilei Naționale Constantin Brâncuși, reprezentanțele Institutului Cultural Român de la Lisabona, Beijing, Istanbul, Londra, Stockholm, Bruxelles, Veneția, Madrid, Tel Aviv și Varșovia vor organiza o serie de evenimente pentru a celebra și a aduce în prim-plan contribuția inestimabilă a celui mai mare sculptor român la patrimoniul cultural mondial.

15
/02
/24

Warner TV transformă weekend-ul de dinaintea galei de decernare a premiilor Academiei americane de film într-un maraton de filme de Oscar®, cu șapte producții reprezentative, nominalizate sau recompensate cu mult-râvnita statuetă. În serile de 8, 9 și 10 martie vor putea fi urmărite drame și filme de acțiune lansate pe parcursul a șapte decenii.

12
/02
/24

Acolo unde nu mai e trafic, doar o plajă pustie și posibilitatea unui nou început, iubirea poate completa peisajul unei eternități liniștite. „Băieții buni ajung în Rai”, al treilea lungmetraj al regizorului Radu Potcoavă, propune publicului la cinema, din 22 martie, o întâlnire cu o poveste inedită și o scurtă pauză pentru a uita de grijile vieții cotidiene.

09
/02
/24

CARTEA DE CINEMA Într-o scurtă carte apărută în 2022 şi bazată pe câteva dialoguri inedite iniţiate de Ioan-Pavel Azap şi derulate între 2009 şi 2011, Tudor Caranfil vorbeşte despre parcursul său şi critica de film. Un moment esenţial au fost "Serile prietenilor filmului", un eveniment pe care l-a creat în 1962 şi al cărui succes avea să ducă la formarea Cinematecii - o poveste demnă însăşi de un scenariu.

09
/02
/24

Cu încasări de 952 de milioane de dolari la box-office-ul mondial, onorat cu cele mai mari premii ale industriei din acest an, dominând cu câte 13 nominalizări la Oscar® și la Premiile Academiei Britanice de Film și Televiziune (BAFTA), blockbusterul Oppenheimer în care joacă Cillian Murphy, nominalizat la Oscar pentru rolul lui J. Robert Oppenheimer și Emily Blunt în rolul soției sale, biologul și botanistul Katherine „Kitty” Oppenheimer, va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 21 martie.

09
/02
/24

Seria CultClassics aduce în atenția publicului filme semnificative sau realizatori de film importanți din istoria cinematografiei. “Am vrut să creăm un program independent, care să ne conducă într-o călătorie prin lumea filmului, să explorăm împreună diferite curente cinematografice, stiluri regizorale, culturi și spații geografice” Anca Caramelea, curator ARTA.