Animația daneză ”Micul Allan – O aventură extraterestră”, din 19 mai în cinematografe
https://www.ziarulmetropolis.ro/animatia-daneza-micul-allan-o-aventura-extraterestra-din-19-mai-in-cinematografe/

”Micul Allan – O aventură extraterestră / Little Allan – The Human Antena / Lille Allan – den menneskelige antenne” este cel de-al doilea şi cel mai recent lungmetraj de animaţie de la regizoarea daneză Amalie Næsby Fick, după ”Incredibila poveste a perei uriaşe / Den utrolige historie om den kæmpestore pære”.

Un articol de Petre Ivan|17 mai 2023

Filmul a avut un circuit festivalier pornind de la selecția oficială în cadrul Festivalului Filmului de Animație de la Stuttgart în 2022, urmând apoi participări la Giffoni, Sevilla sau Kristiansand. De asemenea, a obținut premiul danez Robert pentru Cel mai bun film pentru copii în 2023 (echivalentul Oscarurilor în Danemarca). În cinematografele din România, animația în versiunea dublată în română va avea premiera în data de 19 mai 2023, distribuit de CAY Films. ”Micul Allan – O aventură extraterestră” este potrivit pentru întreaga familie și recomandăm participarea la proiecții începând cu vârsta de 6 ani. Filmul a obținut rating-ul de Audiență Generală (AG).

Având la bază romanul pentru copii Lille Allan: den menneskelige antenne, scris de Line Knutzon și Peter Frödin, filmul spune povestea lui Allan, un băiat introvertit de 11 ani a cărui vară pare să fie plictisitoare. Aventurile vor începe odată ce vecinul său obsedat de OZN-uri începe să creadă că băiatul este o antenă umană care l-ar putea ajuta să capteze informații despre o mare invazie care, crede el, se îndreaptă spre Pământ. Dar antena improvizată nu rezistă prea mult, iar micul Allan este salvat de Britney, o fată venită din spațiu care are de pregătit pentru școală un proiect despre pământeni. Allan trebuie acum să o ajute pe fată să se întoarcă acasă. Pe Pământ, Britney devine tot mai fascinată de micuța creatură întâlnită: de ce spune băiatul mereu că e totul bine, când părinții lui tocmai au divorțat și este evident că el nu e în cea mai bună dispoziție? Oare așa funcționează toți oamenii?

Amalie Næsby Fick relatează pentru Institutul Danez de Film (DFI): Line Knutzon și Peter Frödin, cu povestea lor despre micul Allan, au creat o perlă unică, care atinge inima cu umorul și absurdul său. Micul Allan este un băiețel neliniștit care se simte cel mai în siguranță într-un mediu care îi este familiar și previzibil, lucru care rezonează profund cu mine. Am vrut să creez un portret la fel de grijuliu și plin de umor al unui băiețel ale cărui fundații se prăbușesc în momentul în care părinții lui divorțează. ”Micul Allan – O aventură extraterestră” spune o poveste despre cum să faci față unei schimbări atât de enorme și o poveste despre o prietenie diferită, care apare exact atunci când este nevoie cel mai mult de ea: când ai fost îndepărtat de rădăcini, îți lipsește mama și întreaga ta lume a fost dată peste cap. Este o poveste despre cum să ai curajul de a exprima ceea ce simți, pentru că sinceritatea te va duce întotdeauna mai departe în viață.

Coloana sonoră a filmului reprezintă noul single al duo-ului danez Fyr Og Flamme (format din Jesper Groth și Laurits Emanuel), care a fost special conceput pentru animație: Mid Der Kalder. Fyr Og Flamme a devenit una dintre cele mai aclamate trupe daneze contemporane odată cu lansarea primului single în septembrie 2020, care a ajuns pe locul 12 în topurile locale, iar mai târziu, în același an, au lansat cel de-al doilea single ajuns pe locul 7 în topuri. De asemenea, în 2021 au participat la Eurovision cu piesa Øve os på hinanden.

06
/04
/23

American Independent Film Festival revine anul acesta la București cu cea de-a VII-a ediție, care va avea proiecții în sălile de cinema din București, între 21 și 24 aprilie, la Cinema Elvire Popesco și Cinemateca Eforie, și proiecții în aer liber, între 23 și 25 iunie, la Roaba de cultură, în Parcul Herăstrău.

31
/03
/23

KineDok – programul internațional ce promovează filmul documentar în spații alternative – revine la Festivalul Internațional de Film Documentar și Drepturile Omului One World Romania. Pe 4 aprilie, de la ora 16:00, la Biblioteca Metropolitană București – Filiala Dimitrie Cantemir (Str. Viitorului nr. 52), prezentăm dezbaterea „Rolul bibliotecilor în activarea comunității locale prin film documentar”.

30
/03
/23

Telespectatorii TVR Cultural sunt invitaţi sâmbătă, 1 aprilie, la o nouă „Noaptea Albă a Filmului Românesc", alături de regizorul Cristi Puiu. Apreciatele filme „Moartea domnului Lăzărescu", „Sieranevada" și „Malmkrog", dar și scurtmetrajul „Un cartuş de Kent şi un pachet de cafea" se regăsesc printre filmele difuzate de TVR Cultural, pe 1 aprilie.

29
/03
/23

O nouă producție din Franța se pregătește să ajungă pe marile ecrane din România, începând cu data de 14 aprilie. În regia lui Laurent Charbonnier și a lui Michel Seydoux, doi artiști emblematici pentru industria de documentar despre natură, „Ștejarul și locuitorii săi” este un film despre universul unui stejar cu vârsta de 210 ani și importanța sa pentru toate vietățile pentru care el înseamnă acasă.

29
/03
/23

Festivalului de Film Românesc de la Nantes prezintă a doua sa ediţie în perioada 29 martie – 2 aprilie 2023, în organizarea Centrului Cultural Franco-Român de la Nantes şi având ca partener principal Institutul Cultural Român de la Paris. În luna Francofoniei, festivalul celebrează cultura română francofonă şi diversitatea culturală, marcând 30 de ani de la aderarea României la Organizaţia Internaţională a Francofoniei.

27
/03
/23

În acest sfârșit de săptămână începe Festivalul Internațional de Film Documentar și Drepturile Omului ONE WORLD ROMANIA, care revine în 2023 la București cu o selecție de 35 de filme documentare, trei retrospective, 8 evenimente de tip panel talk/workshop și o expoziție conexă.

20
/03
/23

În afara titlurilor noi, One World Romania propune în acest an şi trei retrospective de neratat: una concentrată pe cineastul sârb nonconformist Želimir Žilnik, în prezenţa acestuia, o alta cu filme ale regretatei regizoare libaneze Jocelyne Saab şi una dedicată dedicată împlinii a 30 de ani de existență a Fundației Arte Vizuale (FAV).