Animatorul japonez Kōji Yamamura vine la Anim’est 2015
https://www.ziarulmetropolis.ro/animatorul-japonez-koji-yamamura-vine-la-animest-2015/

Ediţia aniversară Anim’est, ce sărbătoreşte 10 ani de existenţă a festivalului, îl aduce la Bucureşti, între 2 şi 11 octombrie, pe Kōji Yamamura, unul dintre cei mai cunoscuţi animatori independenţi ai momentului. 

Un articol de Liliana Matei|24 august 2015

Animator, regizor, scenarist şi ilustrator, japonezul în vârstă de 51 de ani deţine un portofoliu impresionant de scurtmetraje ce îmbină cu măiestrie tehnici 2D şi 3D, utilizând cu precădere desenul de mână şi animaţia stop-motion cu plastilină.

Distribuite în peste 30 de ţări, filmele sale, inspirate adesea din poveşti populare japoneze, i-au adus o serie de premii la cele mai importante festivaluri de profil din lume. Cele mai cunsocute publicului internaţional sunt Mt. Head,  animaţia câştigătoare a Marelui Premiu la Annecy şi nominalizată la Oscar în 2003, Franz Kafka’s A Country Doctor, câştigătoare a Marelui Premiu la Ottawa şi la Trickfilm (Stuttgart) în 2007, sau Muybridge’s Strings, nominalizată la premiul Genie pentru cel mai bun scurtmetraj de animaţie, în 2012.

La cea de-a 10-a ediţie Anim’est, Kōji Yamamura este invitat să facă parte din juriul competiţiilor de lungmetraj şi scurtmetraj şi va prezenta, de asemenea, un program de animaţii în cadrul secţiunii Minimest, dedicat celor mici, precum şi o selecţie specială de scurtmetraje pentru adulţi.

Studenţii vor fi invitaţi să participe la un masterclass susţinut de acelaşi Yamamura, acesta fiind şi fondatorul secţiunii de animaţie al Universităţii de Arte din Tokyo.

Un nou val de aer nordic la Bucureşti: Norvegia, ţara invitată la Anim’est 2015

O nouă mostră de farmec nordic soseşte la Anim’est anul acesta, după porţia de animaţie daneză de anul trecut. O secţiune specială în cadrul festivalului va fi dedicată animaţiei norvegiene, fiind compusă din 3 programe de scurtmetraje realizate din 1913 şi până în prezent. Între acestea, publicul va avea ocazia să vizioneze două scurtmetraje cunoscute ale regizoarei Torill Kove: The Danish Poet, premiat cu Oscar în 2007, şi Me and My Moulton, nominalizat la acelaşi premiu de renume anul acesta.

3 titluri de lungmetraj vor completa lista amplei retrospective dedicate Norvegiei: Hocus Pokus Alfie Atkins (2013), o animaţie 2D adorabilă, regizată de aceeaşi Kove, Free Jimmy (2006, r. Christopher Nielsen), o poveste încântătoare pentru adulţi ce abordează teme precum dependenţa de droguri, libertatea, materialismul sau drepturile animalelor, câştigătoare a Marelui Premiu la Annecy, şi The Christmas of Solan and Ludvig (2013, r. Rasmus A. Sivertsen), o animaţie stop-motion de 72 de minute ce va cuceri publicul de toate vârstele.

Program special de scurtmetraje ale studioului Autour de Minuit

Publicul prezent la cea de-a 10-a ediţie a festivalului Anim’est se va bucura, de asemenea, de o selecţie a celor mai bune scurtmetraje de animaţie produse de unul dintre cele mai importante studiouri din Franţa, Autour de Minuit.

Cu un portofoliu de aproape 200 de filme, studioul a fost fondat în 2001 de Nicolas Schmerkin şi a produs Logorama, câştigător al premiului Oscar pentru cel mai bun scurtmetraj de animaţie în 2010.

Animaţiile produse de Autour de Minuit sunt mici universuri vizuale inovatoare, selectate an de an în competiţiile şi programele speciale ale unor festivaluri de renume, precum

Annecy sau Clermont-Ferrand. Studioul produce, de asemenea, lungmetraje, seriale TV de animaţie (precum Babioles, distribuit de Canal + ) şi programe tematice pentru copii şi adolescenţi, difuzate în săli de cinema şi la festivaluri.

Pe lângă selecţia de scurtmetraje prezentate în cadrul secţiunii „Studio Invitat“, publicul va avea parte de o prezentare oficială a studioului, a cărei dată va fi anunţată în perioada următoare.

INFO

Cea de-a zecea ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim’est va avea loc în perioada 2-11 octombrie 2015 la Cinema Studio, Cinema Elvira Popescu şi la Re:Animation Hub.

Biletele vor putea fi achiziţionate pe site-ul www.eventbook.ro începând cu luna septembrie şi vor fi disponibile, de asemenea, în Cinema Elvira Popescu şi Cinema Studio pe toată perioada festivalului.

05
/07
/22

Minionii (ființe mici, galbene, cilindrice, cu unul sau doi ochi acoperiți de ochelari, care vorbesc limba „minioneză” pe care doar maleficul lor stăpân, Gru, pare s-o stăpânească la perfecție) și-au câștigat celebritatea binemeritată și au ajuns, iată, cap de afiș al celui de-al doilea lungmetraj dedicat poveștii lor.

05
/07
/22

Adaptarea lui Xavier Giannoli a romanului lui Honoré de Balzac despre ambiții literare și corupția din media în Parisul secolului XIX ajunge în cinema din 8 iulie, distribuit de Independența Film. Prezentat în premieră internațională la Festivalul de la Veneția și câștigător a șapte premii César, printre care și premiul pentru cel mai bun film, Iluzii pierdute reunește în distribuție nume cunoscute precum Cécile de France, Xavier Dolan sau Gérard Depardieu.

04
/07
/22

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) revine la Sibiu, între 7 și 10 iulie. Este al 16-lea an în care TIFF aduce la Sibiu cele mai așteptate și premiate producții ale sezonului. Peste 25 de filme în premieră și cine-concerte vor avea loc în două spații outdoor, dar și în cinema. TIFF Sibiu se va desfășura în Piața Huet (toate evenimentele de aici vor avea intrare liberă), în Habermann Markt / Piața Habermann și la Cine Gold. Sloganul ediției este „Make Films, Not War”, un răspuns al organizatorilor față de războiul din Ucraina și un îndemn la creație, nu la distrugere.

04
/07
/22

Prezentarea filmului “R.M.N.” (2022) cu participarea regizorului Cristian Mungiu, proiecţia unei versiuni restaurate a capodoperei “Evanghelia după Matei” (1964), în anul centenarului Pier Paolo Pasolini, şi o dezbatere despre Václav Havel prilejuită de apariţia unui film biografic şi de traducerea în română a unei culegeri de discursuri şi texte ale fostului preşedinte ceh se numără printre evenimentele speciale de la a noua ediţie a Festivalului Ceau, Cinema!, care va avea loc în perioada 14-17 iulie la Timişoara.

30
/06
/22

Festivalul longeviv și cu tradiție din Piatra Neamț aduce, deja de 14 ani, în fața cinefililor, filme documentare și scurtmetraje create de regizoare și regizori aflați la începutul carierei lor în cinematografie.

24
/06
/22

În sala cinematografului Victoria din Cluj-Napoca, în cadrul secțiunii competiționale a Festivalului Internațional de Film Transilivania (TIFF, 17-26 iunie), este proiectat „The Last Execution“. În prima scenă a filmului, actorul Lars Eidinger, care joacă rolul medicului Werner Teske, se află pe bancheta din spate a unei dube a poliției politice din Germania de Est.

23
/06
/22

Sâmbătă, 25 iunie, Asociațiile Bloc Zero și MaiMultVerde organizează o seară de film pentru toate vârstele pe insula de pe Lacul Morii, dublată de un picnic comunitar și o discuție despre reamenajarea sustenabilă a spațiilor verzi din București.

22
/06
/22

„Elvis“, filmul lui Baz Luhrmann despre cel mai bine vândut cântăreț solo al tuturor timpurilor, e alegerea perfectă pentru entertainment de calitate, în această vară.

22
/06
/22

INTERVIU Prezent la Cluj-Napoca pentru TIFF, regizorul Eran Kolirin vorbeşte într-un interviu pentru Ziarul Metropolis despre ce înseamnă să faci, ca cineast israelian, un film bazat pe o carte a unui scriitor palestinian despre viaţa arabilor care sunt cetăţeni ai Israelului.

20
/06
/22

Poate cel mai bun film nou văzut în primele trei zile de TIFF e "Rimini" (2022), realizat de austriacul Ulrich Seidl - portretul sarcastic al Europei prin povestea unui cântăreţ austriac eşuat care performează pentru pensionari în hoteluri semi-pustii din celebra staţiune italiană care dă titlul.

18
/06
/22

Cluj-Napoca e, zilele astea, orașul ideal. După cum ar spune un clasic în viață: „pentru că… din seria filmelor“. Pentru că… TIFF și pentru că… festival. Mare. Frumos. Prietenos. Aventuros. Și alte cuvinte care se termină la fel de spectaculos – spumos, delicios, tiffelicious.