Animatorul japonez Kōji Yamamura vine la Anim’est 2015
https://www.ziarulmetropolis.ro/animatorul-japonez-koji-yamamura-vine-la-animest-2015/

Ediţia aniversară Anim’est, ce sărbătoreşte 10 ani de existenţă a festivalului, îl aduce la Bucureşti, între 2 şi 11 octombrie, pe Kōji Yamamura, unul dintre cei mai cunoscuţi animatori independenţi ai momentului. 

Un articol de Liliana Matei|24 August 2015

Animator, regizor, scenarist şi ilustrator, japonezul în vârstă de 51 de ani deţine un portofoliu impresionant de scurtmetraje ce îmbină cu măiestrie tehnici 2D şi 3D, utilizând cu precădere desenul de mână şi animaţia stop-motion cu plastilină.

Distribuite în peste 30 de ţări, filmele sale, inspirate adesea din poveşti populare japoneze, i-au adus o serie de premii la cele mai importante festivaluri de profil din lume. Cele mai cunsocute publicului internaţional sunt Mt. Head,  animaţia câştigătoare a Marelui Premiu la Annecy şi nominalizată la Oscar în 2003, Franz Kafka’s A Country Doctor, câştigătoare a Marelui Premiu la Ottawa şi la Trickfilm (Stuttgart) în 2007, sau Muybridge’s Strings, nominalizată la premiul Genie pentru cel mai bun scurtmetraj de animaţie, în 2012.

La cea de-a 10-a ediţie Anim’est, Kōji Yamamura este invitat să facă parte din juriul competiţiilor de lungmetraj şi scurtmetraj şi va prezenta, de asemenea, un program de animaţii în cadrul secţiunii Minimest, dedicat celor mici, precum şi o selecţie specială de scurtmetraje pentru adulţi.

Studenţii vor fi invitaţi să participe la un masterclass susţinut de acelaşi Yamamura, acesta fiind şi fondatorul secţiunii de animaţie al Universităţii de Arte din Tokyo.

Un nou val de aer nordic la Bucureşti: Norvegia, ţara invitată la Anim’est 2015

O nouă mostră de farmec nordic soseşte la Anim’est anul acesta, după porţia de animaţie daneză de anul trecut. O secţiune specială în cadrul festivalului va fi dedicată animaţiei norvegiene, fiind compusă din 3 programe de scurtmetraje realizate din 1913 şi până în prezent. Între acestea, publicul va avea ocazia să vizioneze două scurtmetraje cunoscute ale regizoarei Torill Kove: The Danish Poet, premiat cu Oscar în 2007, şi Me and My Moulton, nominalizat la acelaşi premiu de renume anul acesta.

3 titluri de lungmetraj vor completa lista amplei retrospective dedicate Norvegiei: Hocus Pokus Alfie Atkins (2013), o animaţie 2D adorabilă, regizată de aceeaşi Kove, Free Jimmy (2006, r. Christopher Nielsen), o poveste încântătoare pentru adulţi ce abordează teme precum dependenţa de droguri, libertatea, materialismul sau drepturile animalelor, câştigătoare a Marelui Premiu la Annecy, şi The Christmas of Solan and Ludvig (2013, r. Rasmus A. Sivertsen), o animaţie stop-motion de 72 de minute ce va cuceri publicul de toate vârstele.

Program special de scurtmetraje ale studioului Autour de Minuit

Publicul prezent la cea de-a 10-a ediţie a festivalului Anim’est se va bucura, de asemenea, de o selecţie a celor mai bune scurtmetraje de animaţie produse de unul dintre cele mai importante studiouri din Franţa, Autour de Minuit.

Cu un portofoliu de aproape 200 de filme, studioul a fost fondat în 2001 de Nicolas Schmerkin şi a produs Logorama, câştigător al premiului Oscar pentru cel mai bun scurtmetraj de animaţie în 2010.

Animaţiile produse de Autour de Minuit sunt mici universuri vizuale inovatoare, selectate an de an în competiţiile şi programele speciale ale unor festivaluri de renume, precum

Annecy sau Clermont-Ferrand. Studioul produce, de asemenea, lungmetraje, seriale TV de animaţie (precum Babioles, distribuit de Canal + ) şi programe tematice pentru copii şi adolescenţi, difuzate în săli de cinema şi la festivaluri.

Pe lângă selecţia de scurtmetraje prezentate în cadrul secţiunii „Studio Invitat“, publicul va avea parte de o prezentare oficială a studioului, a cărei dată va fi anunţată în perioada următoare.

INFO

Cea de-a zecea ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim’est va avea loc în perioada 2-11 octombrie 2015 la Cinema Studio, Cinema Elvira Popescu şi la Re:Animation Hub.

Biletele vor putea fi achiziţionate pe site-ul www.eventbook.ro începând cu luna septembrie şi vor fi disponibile, de asemenea, în Cinema Elvira Popescu şi Cinema Studio pe toată perioada festivalului.

15
/10
/19

CRONICĂ DE FILM Disponibil în unele cinematografe, documentarul „Emigrant Blues: un road movie în 2 ½ capitole”, de Mihai Mincan şi Claudiu Mitcu, discută subiectul migrației românilor în străinătate din câteva unghiuri inedite.

14
/10
/19

Les Films de Cannes à Bucarest îl celebrează anul acesta pe Vlad Ivanov, care anul acesta a împlinit 50 de ani. Actorului care seduce camera cu orice rol pe care-l interpretează, festivalul i-a dedicat o secțiune numită IVANOV 50 – care include cinci dintre cele mai importante filme care îl au ca protagonist: „Sunset”, „Câini”, „La Gomera”, „Principii de viață” și „Hier”.

09
/10
/19

CRONICĂ DE FILM Deşi pretinde că este un omagiu adus oamenilor care au murit în închisorile comuniste, "Între chin şi amin" (2019), al doilea lungmetraj de ficţiune al regizorului Toma Enache, nu este de fapt decât o bătaie de joc la adresa memoriei victimelor, prin kitsch-ul pe care îl etalează.

08
/10
/19

Pe durata festivalului, Asociatia Cinemascop, organizatoarea Les Films de Cannes à Bucarest, continuă să organizeze, ca și în anii precedenți, ateliere pentru diferite comunități ale industriei de film din România, în încercarea de a oferi cât mai multe oportunități membrilor acestora.

07
/10
/19

Unul dintre cele mai puternice filme autohtone ale toamnei este „Arest”, în regia lui Andrei Cohn, care spune povestea unui intelectual torturat într-o închisoare comunistă din România anului 1983. În rolurile protagoniștilor, actorii Alexandru Papadopol și Iulian Postelnicu.

Page 1 of 25012345...102030...Last »