Animest 2013 prezintă animaţii şi ateliere interactive
https://www.ziarulmetropolis.ro/animest-2013-prezinta-animatii-si-ateliere-interactive/

Animest vine cu multe surprize şi pentru cei mici: 18 scurt-metraje din toate colţurile lumii şi patru lung-metraje simpatice îşi aşteaptă tinerii spectatori.

Un articol de Andrada Văsii|30 septembrie 2013

Animest vine cu multe surprize și pentru cei mici:  18 scurtmetraje din toate colţurile lumii și patru lungmetraje simpatice își așteaptă tinerii spectatori.

În fiecare dintre cele două weekenduri ale festivalului, o serie de activități interactive vor avea loc la Cinema Studio. Scurtmetrajele se află în cursa pentru trofeul secțiunii Minimest.

Citiți și: Anim’est îşi aşteaptă spectatorii între 5-14 octombrie

Sâmbătă, 5 octombrie, de la ora 10.00 la Cinema Studio, în cadrul Animest, vor fi proiectate primele șase scurtmetraje din secțiunea Minimest, de la Zmeul lui Miriam (r. Riho Unt, Estonia), în care prietenii lui Miriam revin la Anim’est cu mare chef de joacă, la  filmul leton „Cu mâța în sac“ în regia Nils Skapans, despre prietenia dintre copii și animale, încredere, abandon, toate cu final fericit, până la Crăciun cu „Clopoţel şi Clopoţica“ (r. Chel White, SUA), animat de aventurile unui băiat însoțit de prietenul său blănos, un husky pe nume Clopoțel.

Întâlnirile cu regizorii sunt posibile la Animest

De la ora 12.00, tot la Cinema Studio, la Animest urmează o întâlnire specială cu Andreas Hykade, regizor și animator din Germania, dar și membru al juriului la Project Worksheep, care va prezenta serialul său animat pentru copii TOM şi alte scurtmetraje (în afara competiției), iar apoi va sta la povești cu participanții într-o sesiune de Q&A.

Duminică, 6 octombrie, de la ora 10.00 la Cinema Studio va fi proiectat primul din cele patru lungmetraje din selecția Minimest, „Jean, băiatul de pe Lună / Jean de la Lune“, coproducţie Franţa-Germania în regia lui Stephan Schesch despre un băiat care se hotărăşte să viziteze Pământul atunci când se plictiseşte de stat pe lună.

Competiţia Minimest continuă de la ora 12.00 la Cinema Studio, cu filme ca Pilipka, o poveste bielorusă despre fuga de Baba Yaga cea rea în regia Tatianei Koublitskaja, „Fereastra“ (r. Camille Müller, Elveția), despre un băiețel care iubea atât de mult poveștile încât se credea unul dintre eroii lor, sau „Spike 2“ (r. David Alaux & Eric Tosti, Franța), în care ursul polar Tony fură toţi renii lui Moș Crăciun.

Distracţia nu se termină însă odată cu weekend-ul: de luni, 7 octombrie până vineri 11 octombrie, în fiecare seară de la ora 17.00 la Centrul Cultural Maghiar, 9 copii cu vârste între 8 și 12 ani sunt invitați să-și dea frâu liber imaginației și să se lase purtați pe târâmul minunat al animației la workshopul special gândit pentru ei din cadrul Animest.

Trainer va fi Vasile Alboiu, fost membru în juriul secţiunii Videoclip & Advertising la Animest 2008, artist grafic & vizual, producător, scenograf şi regizor, care a dezvoltat, de-a lungul timpului, o serie de proiecte din domeniul digital şi şi-a dezvoltat un important portofoliu în publicitate. Anul acesta Vasi îi va iniţia pe cei mici în tainele animaţiei, învăţându-i să creeze un scurt-metraj de animație folosind plastilina.

Animest- Poster Minimest

Posterul secțiunii Minimest din cadrul Animest

În cel de-al doilea week-end de Animest, copiii sunt invitaţi din nou la film: sâmbătă, 12 octombrie, de la ora 10.00 la Cinema Studio, competiția Minimest continuă cu ultimele 6 scurtmetraje din selecție. Cei mici vor face cunoștință cu un băiețel african care primește o scrisoare cu un cadou neobișnuit în „Un fulg de nea“ (r. Natasha Chernishova, Rusia), cu Emilie, o fetiță curioasă care construiește jucării pline de imaginație în Emilie (r. Olivier Pesch, Luxemburg) sau cu o vrăjitoare bună care-şi invită toţi prietenii pe coada măturii în Călare pe-o coadă de mătură, o animaţie britanică în regia lui Jan Lachauer & Max Lang.

Citiți și: Anim’est organizează workshop-uri de animație

De la ora 12.00, la același Cinema Studio, e programat la Animest filmul german „Corbul poznaș / Der kleine Rabe Socke“, în regia lui Ute von Münchow-Pohl & Sandor Jesse: cei mici îl vor îndrăgi cu siguranță pe micul corb care iubește la nebunie spaghetele și șoseta lui dungată, dar riscă să fie certat pentru că e pe punctul de a provoca o catastrofă de proporții.

În ultima zi de Animest, duminică 13 octombrie, copiii mai pot vedea încă două lungmetraje adorabile. De la ora 10.00, Ştrumpfii 2 / The Smurfs 2 se dezlănţuie pe ecranul de la Cinema Studio, odată ce vrăjitorul cel rău Gargamel creează nişte fiinţe care seamănă cu ştrumpfii, dar care sunt rele şi se numesc Obraznicii, în speranţa că aceştia îi vor ajuta să pună mâna pe poţiunea magică a ştrumpfilor…

De la ora 12.00, la Cinema Studio urmează „Rodencia și dintele / Rodencia y el diente de la princesa“, coproducție Peru-Argentina în regia lui David Bisbano câștigătoare a Premiului publicului la BAFICI Argentina 2013 și selectată la Anima Mundi Brazil, o poveste plină de aventuri în care șoricelul neîndemânatic Edam și o frumoasă şoricică plină de îndrăzneală pornesc în căutarea dintelui prințesei din Rodencia, pentru a salva regatul pașnic al șoarecilor de o armată de şobolani fioroşi.

Dacă v-a plăcut articolul, urmăriți-ne și pe Facebook

Info:

O serie de ateliere organizate de Creative Arts completează programul dedicat copiilor din acest an la Animest, precum cel de reciclare creativă, în care cei mici vor realiza din materiale reciclate figurine/ animale/ personaje din cele vizionate în scurtmetraje, cel de pictură pe lampioane transformate în planete, stele și întreg sistemul solar sau cel de decoruri.

Pre­țul unui bilet pentru o proiecț­ie este de 6 lei și poate fi achiz­ițonat atât online, de pe site-ul eventbook.ro cât și de la casieria cinematografelor. Participarea la ateliere este gratuită.

Foto credit: Cinemagia, filmul Ștrumfii prezent la Animest

18
/09
/14

Doi dintre cei mai apreciați actori ai momentului în teatrul românesc, Ofelia Popii și Sorin Leoveanu, se întâlnesc pentru prima dată într-o producție – nu una de teatru, ci una de film: „Q.E.D.”, în regia lui Andrei Gruzsniczki. Filmul intră în cinematografe din 10 octombrie, după ce a circulat prin marile festivaluri și a adunat câteva premii importante.

18
/09
/14

În perioada 16 octombrie – 4 decembrie, poți afla mai multe despre mecanismele din spatele industriei de cinema și poți să înveți să scrii informat și competent despre ele. Asociația Culturală Control N lansează un nou atelier, de data aceasta dedicat jurnalismului de film. 

17
/09
/14

Dem Rădulescu, unul din cei mai mari comedianţi pe care i-a avut cinematografia românească, se stingea din viaţă în urma unui infarct, înainte de a împlini vârsta de 69 de ani. Și-a început cariera în 1959, fiind actor de teatru, film şi televiziune, dar şi profesor la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică “I.L. Caragiale”.

17
/09
/14

CRONICĂ DE FILM Comedia dezinvolt-naivă „America, venim!”, debutul lui Răzvan Săvescu, este un film de public croit după model american, la care se adaugă inspirate note românești. În schimb, „Cripta”, regizat de Corneliu Gheorghiță, testează timid un gen puțin căutat – filmul-parabolă (în registru lejer).

17
/09
/14

Un om de afaceri francez a rămas prizonier în curtea unui imobil din Băile Herculane ca urmare a descoperirii unei vechi fresce romane. Nu este o știre de tabloid, ci subiectul celui de-al doilea lungmetraj de ficțiune realizat de Cornel Gheorghiță, Cripta, a cărui premieră a avut loc vineri, 12 septembrie, la Cinema Studio, în prezența a numeroase personalităţi din lumea filmului.

16
/09
/14

Lungmetrajul "Is the Man Who Is Tall Happy? An Animated Conversation with Noam Chomsky", regizat de Michel Gondry, va fi proiectat în închiderea Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim'est 2014. Cea de-a noua ediţie Anim'est va avea loc în perioada 3 - 12 octombrie

15
/09
/14

Celebra formație turcească BaBa ZuLa va concerta la Brașov (Teatrul Sică Alexandrescu) sâmbătă, 4 octombrie, ora 21.00, în cadrul celei de-a doua ediții a Dracula Film: Horror and Fantasy Festival.

15
/09
/14

Luna viitoare, Clujul va deveni centrul național al comediei, al filmelor bune și al întâlnirilor cu profesioniști din industria cinematografică. În perioada 10-19 octombrie va avea loc cea de-a VI-a ediție a celui mai important eveniment cinematografic al toamnei din Transilvania, Festivalul Internațional de Film Comedy.

15
/09
/14

Cea de-a XXI-a ediție a Astra Film Festival, care va avea loc între 6 și 12 octombrie 2014 la Sibiu, prezintă o selecție a celor mai recente documentare filmate în România, de autori români și străini, reprezentând o radiografie a societății românești din perioada comunistă până în prezent. Filmele abordează subiecte sensibile actuale și episoade istorice controversate.

12
/09
/14

CRONICĂ DE FILM Intrate recent pe marile ecrane, „Captiv” (r. Atom Egoyan) și „Vânătoarea de spioni” (r. Anton Corbijn) sunt două filme de festival care, sub camuflajul unor genuri bine determinate, oferă câteva idei stimulative, dar și lecții instructive de regie.

12
/09
/14

Vineri, după prânzul cel mic. Ultima zi de concurs la Gala HOP. Interviul care urmează s-a consumat pe plaja din Costinești, cu epava pe fundal. Îndrăgita actriță Ana Ularu (29 de ani) este în costum de baie. Nu s-au decis deocamdată câștigătorii Galei, nu vom vorbi despre ei. Chiar și așa, rămân lucruri de spus.

12
/09
/14

Comedia "#Selfie", de Cristina Iacob, a primit marele trofeu al Festivalului Internaţional de Film Broad Humor din Los Angeles, California. Festival internaţional dedicat comediei realizate de femei, Broad Humor a ajuns la ediţia a noua şi a avut loc în acest an în perioada 5 - 7 septembrie.

10
/09
/14

Cinefilii bucureşteni sunt așteptați la cea de-a cincea ediție a evenimentului de mare succes, Noaptea Albă a Filmului Românesc, în noaptea de vineri, 19 septembrie 2014. Premiere, avanpremiere, comedii, drame, filme de ficţiune sau documentare, programul Nopții Albe este, și în acest an, unul extrem de atractiv.