Anim’est 2018. Austria, țara invitată la a treisprezecea ediție a festivalului
https://www.ziarulmetropolis.ro/animest-2018-austria-tara-invitata-la-a-treisprezecea-editie-a-festivalului/

A treisprezecea ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim’est, al cărei start se dă vineri, 28 septembrie, este dedicată animaţiei experimentale şi de avangardă.

Un articol de Petre Ivan|24 septembrie 2018

Abordarea neconvențională a narațiunii și a aspectelor vizuale s-a potrivit dintotdeauna animației, un tip de cinema prietenos cu explorarea ideilor și a posibilităților. De-a lungul anilor, noi medii şi tehnologii au ajutat cineaştii să creeze fără să respecte un regim strict sau o structură, producând artă ce ridică întrebări.

60 de filme gata să exploreze aceste posibilități noi, grupate cronologic astfel încât să evidențieze evoluția creativității – de la pionieri ai genului la producții contemporane — sunt incluse într-o retrospectivă a filmului de animație de avangardă și experimental care va putea fi văzută la Anim’est, anul acesta.

”Printre numele pe care o să le (re)descoperiţi se află Viking Eggeling, Hans Richter şi Marcel Duchamp, de la producţii create în vremuri când conceptul de film de animaţie era încă în faşă, până la cele mai noi filme non-narative. Unele aparţin unor curente, iar altele sunt imposibil de integrat într-o categorie. Muzica joacă un rol important în cele mai multe, iar lumina este esenţială, indiferent de anul producţiei. Gradul lor de accesibilitate variază foarte tare: unele par profund inaccesibile, iar altele par făcute pentru publicul foarte tânăr. Dar fiecare film este unic şi arată că imaginaţia nu are limite. Exact ca animaţia!” spune Mihai Mitrică, directorul Anim’est.

GUEStT COUNTRY AUSTRIA – See the world

Retrospectiva include și lungmetrajul de animație abstract North of Blue, regizat de Joanna Priestley, un omagiu adus misterioaselor peisaje înghețate ale nordului extrem. Filmul de animație nominalizat la Premiul Cristal la Annecy vara acesta se inspiră din peisajul natural și oferă un multivers dens de imagini şi puncte focale ce explorează tensiunea dintre două modele dimensionale care sunt simultan familiare şi necunoscute. Convenţiile sunt deconstruite, ceea ce duce la crearea de forme ce invită la o senzaţie de conexiune şi istorie comună, în timp ce scenele evoluează de la explozii ritmice la superbe structuri hipnotizante.

O nouă selecție de scurtmetraje relevante pentru tema ediției de anul acesta vine din Austria, țara invitată la Anim’est cu sprijinul Forumului Cultural Austriac din București. Publicul va avea ocazia să vadă câteva dintre cele mai bune filme de animație austriece realizate între 2011 – 2017, desprinse din programul popularului festival Două zile de animație, din Viena.

Thomas Renolder, selecționer al festivalului, regizor, producător și artist vizual, a pregătit pentru Anim’est două programe de scurtmetraje: De la abstract la lumea reală, o selecție care explorează istoria puternică și rolul filmului experimental din Austria, precum și diferențele majore dintre animaţia experimentală de astăzi și abordările clasice din trecut, și Naraţiune & Muzică, o selecție de filme de animație și videoclipuri muzicale care se adresează atât amatorilor de experimente vizual-narative, cât și iubitorilor de animație clasică.

Cu ajutorul Forumului Cultural Austriac din Bucureşti, Anim’est prezintă și o selecţie a celor mai bune scurtmetraje de la ediţia din 2017 a festivalului Ars Electronica, din Linz – cel mai important eveniment al lumii artei digitale, cu un bogat program de concerte, conferințe și expoziții, un spațiu de afirmare a creativităţii şi inovaţiei şi un teren de joacă pentru următoarea generaţie.

RETROSPECTIVA – science friction

În plus, pe toată durata festivalului, Point va fi gazda expoziției BD EXPERIMENTAL, care va include lucrările a doi artiști autohtoni care la un moment dat au experimentat dincolo de granițele benzii desenate. Marian Mirescu, un cunoscut autor BD și editor/promotor, a conceput și a reunit aceste planșe în albumul Aberration, la începutul anilor ’90, „sub impresia puternică lăsată de revoluție.

Fără pre-concepții, deodată! Fără scenariu, fără pre-meditări, din prima! Vis de schimbare, aberație de libertate!” – așa cum scria în prefața albumului. Alexandru Ciubotariu, cunoscut ca Pisica Pătrată, unul dintre cei mai activi artiști vizuali români și fondatorul proiectului Muzeul Benzii Desenate, a conceput aceste planșe în jurul anilor 2000, eliberat de preconcepția că banda desenată este doar pentru copii. Multe au fost realizate chiar în cadrul academic, unde se putea experimenta atât stilistic, cât și tehnic. O parte au fost reunite în albumul La solitude de la décomposition (editura Popa’S Art Timișoara 1998).

Cea de-a treisprezecea ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim’est va avea loc în perioada 28 septembrie – 7 octombrie 2018 la Cinemateca Eforie, Cinema Elvire Popesco, Centrul CINETic, Point și Expirat.

Biletele și Festival Pass-urile pot fi achiziționale online, pe Eventbook.ro, și vor fi disponibile și în cinema. Programul complet al ediției din acest an este disponibil pe site-ul Anim’est.

Foto: Anim’est 2018 – facebook

28
/10
/20

CRONICĂ DE FILM „Mia își ratează răzbunarea” (2020), al doilea lungmetraj, realizat tot în regim independent, al regizorului Bogdan Theodor Olteanu, este o comedie care vorbește despre feminitate și are ca protagonistă o tânără actriță, jucată de Ioana Bugarin.

23
/10
/20

„Desigur, cel mai important în perioada aceasta este să fim sănătoși și să facem ca lucrurile să continue să meargă cât de cât într-o normalitate, de la școală și familiile noastre și până la joburi – care sunt în pericol, în special cele ale free-lancerilor din domeniul cultural și al organizării de evenimente. Altfel însă, e important și să încercăm să ne păstrăm pe cât se poate obiceiurile din viața noastră de dinainte – inclusiv cele care nu sunt necesare supraviețuirii imediate, cum sunt cele culturale în general și un festival de film în particular. Căci da, nu se oprea lumea în loc dacă nu organizam noi ediția a 11-a a Les Films de Cannes à Bucarest – însă ne-am încăpățânat tocmai pentru fărâma de normalitate pe care continuarea acestei tradiții o aduce în viața noastră” spune Cristian Mungiu, inițiatorul festivalului.

22
/10
/20

Săptămâna aceasta, marele regizor, scenarist și actor Nikita Mihalkov, laureat al premiului Oscar, a împlinit 75 de ani, iar TVR 2 îl aniversează programând două dintre filmele sale reprezentative. Bărbierul din Siberia”, cu Julia Ormond, Oleg Menşikov şi Richard Harris – sâmbătă, la Filmul săptămânii şi Ochi negri (OCI CIORNIE), cu inegalabilul actor Marcello Mastroianni - duminică, la Filmul de Artă.

21
/10
/20

CRONICĂ DE FILM Prezentat în premieră la Festivalul Astra de la Sibiu şi selectat la prestigiosul IDFA (International Documentary Film Festival Amsterdam), „Copii pierduţi pe plajă” (2020) este debutul în lungmetrajul documentar al tinerei regizoare Alina Manolache şi încearcă să facă un portret al generaţiei de 30 ani, născută imediat după Revoluţie.

20
/10
/20

Mai sunt doar câteva zile până la startul celei de-a 11-a ediții a Les Films de Cannes à Bucarest ce va avea loc între 23 octombrie și 1 noiembrie. Timp de zece zile spectatorii vor putea vedea cele mai noi titluri de la Cannes 2020 și din selecția celor mai importante festivaluri de film din lume la drive-in dar și outdoor.

19
/10
/20

„Spiral/ Spirala”, primul lungmetraj al regizoarei clujene Cecília Felméri, a fost recompensat cu Mențiunea Specială a Juriului în Competition 1-2 la Festivalul Internațional de Film de la Varșovia.

19
/10
/20

CRONICĂ DE FILM Programat să poată fi văzut la noua ediţie a Festivalului "Les Films de Cannes à Bucarest" (23 octombrie - 1 noiembrie), adaptată condiţiilor de pandemie, „Mandibules” (2020), cel mai recent film al excentricului regizor francez Quentin Dupieux, este o comedie absurdă a cărei lejeritate este şi marele său atu.

18
/10
/20

Asociația Arta în Dialog anunță cea de-a șaptea ediției a Festivalului de Film UrbanEye, care va avea loc în perioada 4 – 8 noiembrie online, dar și în mai multe birouri de arhitectură din România.

18
/10
/20

Cinema ARTA este, în prezent, cel mai vechi cinematograf din România care încă își păstrează funcțiunea. Istoria lui nu este doar istoria unui loc, ci el reflectă istoria ultimului secol în care se intersectează straturi din istoria orașului, a filmului, precum și straturi ale memoriei – straturi subiective, personale.

16
/10
/20

Festivalul Les Films de Cannes à Bucarest va continua să aducă în această toamnă cinefililor multe din filmele și evenimentele așteptate, însă se reorganizează, urmând ca în perioada preconizată, 23 octombrie – 1 noiembrie, sa pună accentul pe evenimente desfășurate online, în aer liber, dar și la drive-in, cu respectarea măsurilor de siguranță sanitară – care vor fi la momentul respectiv.