Anim’est îşi aşteaptă spectatorii între 5-14 octombrie
https://www.ziarulmetropolis.ro/animest-isi-asteapta-spectatorii-intre-5-14-octombrie/

A şaptea ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim’est îşi aşteaptă spectatorii, în perioada 5-14 octombrie, cu zece zile intense în care vor putea urmări 312 scurtmetraje şi 23 lungmetraje. Organizatorii festivalului au pregătit o ediţie specială, din care nu vor lipsi premierele, expoziţiile, prezentările şi concertele până în zori de zi de […]

Un articol de |4 octombrie 2012

A şaptea ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim’est îşi aşteaptă spectatorii, în perioada 5-14 octombrie, cu zece zile intense în care vor putea urmări 312 scurtmetraje şi 23 lungmetraje.

Organizatorii festivalului au pregătit o ediţie specială, din care nu vor lipsi premierele, expoziţiile, prezentările şi concertele până în zori de zi de la Club Control.

Unul dintre cele mai aşteptate filme de animaţie ale anului, „ParaNorman”, va deschide oficial cea de-a şaptea ediţie a festivalului, la Cinema Patria, de la ora 19,00. Regizată de Sam Fell şi Chris Butler, după o poveste scrisă de acesta din urmă, animaţia creată în stop-motion 3D este un thriller-comedie al cărui protagonist, un băieţel de 11 ani cu puteri speciale, Norman Babcock, are de-a face cu zombi, fantome, vrăjitoare şi – cel mai rău – cu adulţi, în încercarea de a-şi salva orăşelul de revolta care se pregăteşte în adâncuri, sub morminte.

La Cinema Studio, de la ora 18,00, spectatorii pot vedea cele mai bune scurtmetraje europene ale anului, nominalizările la premiul Cartoon d’Or, iar de la ora 22,00, au prima întâlnire cu filmele germane din secţiunea Ţara invitată: Germania.

Prima zi a festivalului se încheie în Club Control, cu un triplu live act: Semiosis+Fjord, Karpov not Kasparov şi Minus vor întreţine atmosfera de la ora 21,30.

Cea de-a doua zi a festivalului începe cu Minimest, cei mai tineri spectatori având ocazia să se bucure, începând cu ora 10,00, la Cinema Studio, de filme prietenoase şi educative, precum şi de ateliere de decoupage şi origami.

Tot la Studio, Anim’est sărbătoreşte centenarul animatorului ceh Jiri Trinka, supranumit Walt Disney-ul Estului. De la ora 14,00, la Studio, publicul festivalier este invitat la o selecţie de scurtmetraje, printre care şi manifestul pentru libertatea artiştilor „Ruka/Mana”, iar de la ora 16,00, are loc proiecţia filmului „Visul unei nopţi de vară”, primul cinemascop de lungmetraj cu păpuşi din lume, premiat la Cannes şi la Veneţia. De la ora 18,00 poate fi urmărit cel mai vechi lungmetraj de animaţie care s-a păstrat până azi, „Aventurile Prinţului Achmed”, iar de la ora 20,00, spectatorii sunt aşteptaţi la „Magazin de sinucideri”.

La Cinema Patria, de la 18,30, doi domni în vârstă, uşor amnezici, se plictisesc, aşa că pun la cale un plan nebunesc în „Riduri”, iar de la 20,30, începe vânătoarea de…purici giganţi în „Un monstru la Paris”.

Cei mai dezinhibaţi fani ai animaţiei sunt aşteptaţi la Patria, de la ora 23,00, la „The Night of The Animated Bad Taste”. Clipuri îndrăzneţe de la începuturile cinematografului, caricaturi, filme underground sau stereotipuri comerciale, trailere, caricaturi incorecte politic, reclame Disney nesărate sau prea sărate, suprarealism surogat, reclame de televiziune cu termenul de expirare trecut de mult timp.

Şi pentru duminică organizatorii au pregătit un program plin: după proiecţiile şi evenimentele Minimest, de la ora 14,00, la Cinema Studio poate fi urmărit primul lungmetraj german de animaţie de după război, „Conferinţa animalelor”, iar de la ora 20,00, spectatorii sunt invitaţi în „Lumea secretă a lui Arrietty”, povestea unei familii „mici”, care locuieşte ascunsă sub podeaua unei case dintr-o grădină magică, în suburbiile oraşului Tokyo.

La Cinema Patria, de la ora 12,30, „HFF Konrad Wolf”, cea mai veche, dar şi printre cele mai moderne academii de film din Germania, prezintă în cadrul secţiunii Şcoala Invitată, cele mai reuşite scurtmetraje din ultimii ani, acoperind o varietate de tehnici de animaţie.

Cei care doresc să (re)vadă filmul „Coraline” sunt aşteptaţi la Patria de la ora 18,30, iar de la 20,30, renumitul studio american specializat în animaţie stop-motion, „Laika”, va avea parte de o prezentare specială în cadrul secţiunii Studio Invitat. Mark Shapiro, Head Of Entertainment Brand Marketing al studioului american „Laika” va prezenta un making-of despre sutele de obiecte realizate manual pentru „ParaNorman”, va da detalii, însoţite de imagini, din laboratorul filmului şi va aduce la Bucureşti câteva dintre păpuşile animate.

Pe toată perioada festivalului vor putea fi admirate şi două expoziţii.

Expoziţia de bandă desenată Alois Nebel din foaierul Cinematografului Patria este dedicată poveştii filmate de Tomas Lunak („Alois Nebel” ). Filmul este inclus în competiţia de lungmetraj al festivalului.

„Jiri Trnka: În slujba imaginaţiei” este o expoziţie unică de planşe cu fotografii de arhivă şi schiţe tehnice şi patru păpuşi, o selecţie reprezentativă din volumul considerabil de realizări ale artistului ceh, din diversele domenii în care acesta s-a remarcat.

Cea de-a şaptea ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim’est va avea loc in perioada 5-14 octombrie, la Cinema Patria, Studio şi Club Control.

Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim’est, membru al reţelei pan-europene Cartoon, este organizat de Asociaţia Este’n’est, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Programului Media al Uniunii Europene, Ogilvy şi al SmartPoint.

Sursa: Agerpres

14
/12
/15

Sâmbătă, 19 decembrie, începând cu ora 19:00, la sediul Creart – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București (Piața Alexandru Lahovari, nr. 7, Sector 1), va avea loc lansarea calendarului 2016  LEONTINA VĂDUVA 30.

14
/12
/15

Cu un look și o agilitate de spadasin, Ara Malikian (n.1968) este un om-spectacol într-un show de vioară atipic. Susține primul său concert la vârsta de 12 ani, iar astăzi este un maestru excentric care se duelează continuu cu alți mari artiști ale căror lucrări le reinterpretează la fiecare apariție pe scenă. La București ajunge în mai 2016.

14
/12
/15

Teatrul Naţional Radiofonic îl sărbătoreşte pe Radu Beligan, la împlinirea vârstei de 97 de ani, prin lansarea premierei radiofonice a spectacolului Lecţia de violoncel, de Mona Radu, marele său succes de pe scena Teatrului Metropolis. Premiera radiofonică a spectacolului va avea loc în această seară, de la ora 23:05, la Radio România Actualităţi.

14
/12
/15

Intrat în Cartea Recordurilor, în 2013, pentru cel mai longeviv actor încă în activitate pe scena unui teatru, Radu Beligan continuă să uimească prin vitalitatea sa ieşită din comun. Actorul îşi sărbătoreşte astăzi cea de-a 97-a aniversare pe scenă, aşa cum şi-a obişnuit publicul, jucând în cea de-a 300-a reprezentaţie a spectacolului “Egoistul”. Radu Beligan poate fi văzut şi în “Lecţia de violoncel”, la Teatrul Metropolis din Bucureşti, al cărui director onorific este.

13
/12
/15

Jean-Paul Belmondo, numit şi « Bébel », este una dintre cele mai mari vedete ale cinematografului francez și campion incontestabil al box-office-urilor vremii, alături de Louis de Funès și Alain Delon… De-a lungul a cincizeci de ani de carieră, actorul a atras în săli mai mult de 130 de milioane de spectatori, jucând atât în filmele Noului Val, cât și în comedii de public sau în filme de acțiune.

13
/12
/15

Luni, 14 decembrie, de la ora 20:10, iubitorii teatrului au întâlnire cu doi monștri sacri ai marelui ecran: actorul, regizorul și poetul Dorel Vișan şi Orson Welles, regizorul, scenaristul și actorul care a marcat istoria cinematografiei mondiale și de la a cărui naștere se împlinesc anul acesta 100 de ani.

13
/12
/15

Două dintre ansamblurile Radio România – Orchestra de Cameră Radio şi Corul Academic Radio (pregătit de Dan Mihai Goia) – sub bagheta dirijorului Cristian Brâncuşi, îi invită pe iubitorii muzicii la Sala Radio miercuri, 16 decembrie (19.00), la un concert de Crăciun cu totul deosebit! Atmosfera catedralelor gotice germane, în care răsună de sărbători cântece sacre, va fi recreată la Sala Radio prin interpretarea unei celebre partituri semnate de BACH: ORATORIUL DE CRĂCIUN

12
/12
/15

În noaptea de 12 spre 13 decembrie 1983, Nichita Stănescu ajungea la Spitalul de Urgență Fundeni, acuzând dureri puternice în zona ficatului. Cu o zi înainte fusese la nunta unor prieteni. A ajuns la București, cu trenul, chiar în seara aceea, cu câteva ore înainte să moară.

12
/12
/15

Premiile Creativității ArCuB - UNATC au fost decernate, vineri seară, la sediul Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică "I.L. Caragiale", unui număr de 20 de tineri studenți, masteranzi, doctoranzi sau absolvenți ai universităților bucureștene.

11
/12
/15

Actorul britanic Benedict Cumberbatch i-a trimis săptămâna aceasta o scrisoare lui Moș Crăciun. Epistola a fost publicată pe site-ul letterslive.com, cu ocazia Zilei Naționale a Scrisului de Scrisori, care se sărbătorește în Marea Britanie pe 7 decembrie.

11
/12
/15

Glasurile cristaline ce compun sonoritatea inconfundabilă a Corului de Copii Radio vă vor purta anul acesta în atmosfera de poveste a sărbătorilor de iarnă, către amintirile dragi ale copilăriei, prin magia cântecelor și colindelor de Crăciun. Sâmbătă, 12 decembrie (19.00), ansamblul Radio România, sub bagheta dirijorului VOICU POPESCU, vă invită la Sala Radio la un concert extraordinar de Crăciun.