Animest revine pe marile ecrane și-n casele iubitorilor de film de animație din întreaga țară
https://www.ziarulmetropolis.ro/animest-revine-pe-marile-ecrane-si-n-casele-iubitorilor-de-film-de-animatie-din-intreaga-tara/

Ajuns la ediţia cu numărul 15, Festivalul internaţional de Film de Animaţie Animest revine pe micile şi marile ecrane, în perioada 9-15 noiembrie, cu o ediţie hibrid, adaptată noului context global.

Un articol de Liliana Matei|29 septembrie 2020

Pentru prima dată în istoria evenimentului, filmele incluse în selecția oficială vor putea fi urmărite din întreaga țară, prin intermediul noii versiuni a platformei animest.ro. Astfel, cele mai așteptate și cele mai premiate producții ale anului, dar și filme de arhivă – din istoria celor 100 de ani de animație românească, vor rula atât pe marele ecran, la Cinema Elvire Popesco din București, cât și în mediul online, prin platforma de streaming a festivalului. Programul ediției va fi disponibil în curând pe site-ul evenimentului.

Într-un an în care industria cinematografică a fost profund afectată de amploarea crizei generate de contextul pandemic, multe dinte evenimentele internaționale dedicate filmului au fost anulate, amânate sau adaptate noilor condiții. Animest se alătură festivalurilor care au găsit o soluție pentru a continua, propunând spectatorilor o nouă formulă de vizionare. O amplă selecție de peste 380 filme va fi prezentată publicului la această ediție, iubitorii de animație având posibilitatea de a savura lungmetrajele și scurtmetrajele incluse în programul festivalului atât din sala de cinema, cât și de acasă, de oriunde din România. Proiectele dedicate industriei, întâlnirile cu creatorii filmelor prezentate, expozițiile și evenimentele speciale cu care Animest și-a obișnuit publicul vor avea loc și în acest an, în ciuda tuturor dificultăților, parte dintre ele fiind organizate  prin intermediul platformelor de streaming.

O continuare a narativei propuse de campania de imagine a ediției trecute, când oița Animest a devenit mai curajoasă, recâștigându-și teritoriul în peisajul cultural autohton, spotul oficial realizat de regizorul și animatorul Paul Mureșan în acest an contextualizează situația globală care a afectat desfășurarea marilor evenimente cinematografice, aducând în poveste noi personaje pe care mascota festivalului reușește să le îmblânzească prin puterea animației.

,,2020 este un an interesant pentru toată lumea. Ne-a silit să ne gândim la o groază de chestii. Ne-a făcut să ne gândim la impactul pe care îl avem asupra lumii. Ne-a făcut să ne gândim la rolul nostru in comunitate și ne-a făcut să ne gândim la hârtie igienică și moarte. De ultimul subiect m-am legat în spotul pentru a 15-a ediție Animest, considerând că, într-un fel sau altul, suntem într-o stație de autobuz cu toții, așteptând ceva incert ce nici nu știm dacă o să vină sa nu. Dar nu suntem singuri, in stație mai așteptată si Moartea. Se află și ea acolo cu treburile ei, iar atitudinea noastră față de dânsa ar putea avea un impact asupra locului în care ne duce următorul autobuz. Până una alta, să urmărim o selecție mișto de animații care vorbesc despre noi și despre marea stație de autobuz in care ne aflăm cu toții.’’, subliniază artistul.

Evenimentele indoor organizate în acest an la București vor respecta cu strictețe toate măsurile de protecție și distanțare aflate în vigoare în luna noiembrie. Pentru participarea la evenimentele organizate online, toate detaliile tehnice vor fi disponibile pe site-ul festivalului, odată cu publicarea programului oficial și punerea biletelor și abonamentelor în vânzare.

12
/03
/24

O nouă traducere din opera Elenei Ferrante a fost publicată de curând în colecția „Anansi. World Fiction” de la Editura Trei. Elena Ferrante e o scriitoare îndrăgită de cititorii din lumea întreagă începând de la publicarea bestsellerurilor internaționale ce alcătuiesc Tetralogia Napolitană.

12
/03
/24

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță prelungirea perioadei de desfășurare a ediției din 2024 cu o zi față de datele comunicate inițial.

11
/03
/24

Grupul de Facebook „Mergem la teatru” numără 35.4K de membri la început de martie 2024 și adună, într-o comunitate surprinzător de activă și de entuziastă, paragrafe de opinii pe spectrul larg dintre gust conservator și deschidere față de experiment, underground și fețe noi.

11
/03
/24

Artiștii selectați vor lucra timp de două luni la proiectelor lor, fiind găzduiți în Casa Albastră din satul Șona (jud. Brașov), casă restaurată în 2011 de către Fundația Ștefan Câlția. Proiect co-finanțat de AFCN, Șona AIR abordează modelul rezidențelor individuale, se adresează artiștilor din domenii culturale diverse, atât din România cât și internaționali, și susține […]

11
/03
/24

Un bărbat vrea să-și ajute un prieten aflat la închisoare. Se cunosc din tinerețe și crede că oricine merită o a doua șansă. De aceea, intervine pentru el la partenerul lui de afaceri, în speranța că va fi de acord să-i ofere un job.

07
/03
/24

Pe 8 martie va avea loc primul eveniment al primăverii organizat de Celula de Artă, vernisajul expoziției „Călătoriile Spiritului”, semnată de artista Sorana Scortea. Evenimentul va avea loc începând cu ora 19:00 iar lucrările vor putea fi văzute până pe 7 aprilie, în vitrina Pop Up de la Kulterra Gallery, pe strada Știrbei Vodă nr. 104-106.

05
/03
/24

Aăăă, Mihaela Trofimov este o actriță cu o mare foame pentru joacă, da, chiar așa, pentru joacă. Ăăă, o vedeți la Excelsior, la unteatru, la Brăila, pe scenă, puternică, talentată, expresivă. Ăăă ce voiam să zic? Citiți interviul în formă de alfabet și aflați cum o literă, Ă, descrie de cele mai multe ori starea ei de spirit.

05
/03
/24

Pe data de 5 martie se dă startul unui nou apel deschis în cadrul proiectului Share, Tag or Dye, inițiat și coordonat de către Asociația Fotografică Allkimik, în parteneriat cu Asociația Culturală Marginal. Această inițiativă oferă artiștilor din întreaga lume oportunitatea de a-și împărtăși creațiile și de a se implica într-o experiență colectivă de artă

01
/03
/24

Scena Digitală, platforma online de teatru, film, muzică și dans a Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu (TNRS) vine cu o surpriză pentru public în luna martie. Iubitorii de teatru vor putea urmări online trei spectacole de excepție din cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu: „Arta de a povesti” de Alexis Michalik, „O catedrală plină cu orgi” – spectacolul de deschidere al FITS și „FAUST: tribut”.